Cum putem folosi stresul în favoarea noastră: regimul lui Hipocrate, soluţia pentru un stil de viaţă echilibrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noţiunea de stres pozitiv este avansată de psihologul Alexandru Pleşea sub denumirea de „EuStres”, acest fenomen putând fi observat cel mai bine la sportivii de performanţă, care îşi canalizează toată această presiune pentru a-şi forţa şi depăşi limitele mentale si fizice.FOTO Arhiva
Noţiunea de stres pozitiv este avansată de psihologul Alexandru Pleşea sub denumirea de „EuStres”, acest fenomen putând fi observat cel mai bine la sportivii de performanţă, care îşi canalizează toată această presiune pentru a-şi forţa şi depăşi limitele mentale si fizice.FOTO Arhiva

În general, stresul este perceput ca un factor care ne influenţează negativ starea de spirit. Psihologul Alexandru Pleşea consideră însă că stresul poate fi benefic în anumite condiţii şi că ne poate face să luptăm pentru atingerea obiectivelor noastre.

Noţiunea de stres pozitiv este avansată de psihologul Alexandru Pleşea sub denumirea de „EuStres”, acest fenomen putând fi observat cel mai bine la sportivii de performanţă, care îşi canalizează toată această presiune pentru a-şi forţa şi depăşi limitele mentale si fizice.

Conform spuselor psihologului „un sportiv de performanţă a înţeles, poate mult mai bine ca noi ceilalţi, că stresul te poate ajuta în viaţă mai mult decât credem dacă ştim să îl folosim în favoarea noastră. Sportivul a înţeles când îşi poate creşte, chiar prin autoinducţie, bătăile inimii, nivelul de adrenalină din corp şi nivelul de stres, pentru a putea să îşi folosească toate funcţiile mentale, dar şi ale corpului la parametri mult mai înalţi decât de obicei. În restul timpului, dacă îl analizam, un sportiv de performanţă este mai liniştit şi mai calm decât un om care nu practică sportul“.

Contrar EuStres-ului, distres-ul este tipul negativ de stres, care blochează sistemul imunitar al corpului, pentru că omul aleargă tot timpul după lidealuri. Pleşea precizează că distres-ul formează reacţii incoerente ale corpului, astfel se creează un dezechilibru care se concretizează prin multe mişcari neregulate.

„Ca o comparaţie, distres-ul este ca o orchestră complet dezordonată, dirijată de un dirijor haotic. Din păcate, unii dintre noi alegem să trăim într-o lume guvernată de acest distres, plină de anxietăţi şi ameninţări. Ne gândim non-stop că o să ne pierdem locul de muncă, că trebuie să ne plătim taxele şi asigurările, că altfel vom rămâne pe străzi. Şi această stare generalizată nu o avem o oră pe zi, ci 24 de ore pe zi şi 365 de zile pe an. Trăim într-o teamă constantă, care ne ameninţă supravieţuirea“, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

Regimul lui Hipocrate 

Psihologul crede că astăzi, oamenii sunt într-o continuă alergare, convinşi că nu vor scăpa niciodată de temerile pe care le au, dezvoltându-şi astfel mecanismul de protecţie şi blocându-şi mecanismul de dezvoltare. „EuStresul şi Distresul sunt algoritmii după care ne ghidăm viaţa. Ei ne duc până acolo unde putem să observăm în activităţile noastre zilnice, dispoziţii interioare şi impresii exterioare.

„Modul în care putem aduna abilităţi pentru o viaţă fericită are nevoie de continuitate printr-un program zilnic stabil, şi cu mare căldură recomand regimul lui Hipocrate (părintele medicinei), şi anume 8 ore de lucru concentrat, 8 ore activităţi de relaxare şi 8 ore de somn, iar în acest fel cele 24 de ore ne vor ajuta pe deplin“, conchide psihoterapeutul Alexandru Pleşea.

A consemnat Cristina Pîrvu. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite