Cum ne putem educa să mâncăm legume
0
Voinţa şi cumpătarea nu mai sunt singurele lucruri de care avem nevoie atunci când vine vorba de alimentaţie. Psihologii susţin că există anumite trucuri la care putem apela pentru a ne schimba şi controla gusturile.
Este un lucru dovedit că dietele care dau rezultate rapide sunt ineficiente pe termen lung. Şi nu doar lipsa de voinţă este motivul pentru care luăm din nou în greutate odată ce am oprit dieta. Un studiu publicat în 2011 arăta că înfometarea afectează nivelul hormonilor care controlează apetitul, accentuând senzaţia de foame şi determinându-ne să mâncăm mai mult. Prin urmare, singura metodă de a slăbi eficient este să învăţăm să iubim alimentele sănătoase mai mult decât pe cele de tip fast-food, care ne îngraşă.
Preferinţele alimentare pot fi cultivate, cu câteva excepţii: afinitatea pentru alimentele dulci şi aversiunea pentru gustul amar sunt înnăscute. „Ar mai putea exista o preferinţă înnăscută pentru umami (n. r. – gustul oferit de glutamaţi şi considerat al cincilea gust) şi mai există o dezbatere în privinţa gustului pentru grăsime (n. r. – potrivit unor studii, acesta ar fi al şaselea gust). Dar, cu excepţia acestora, majoritatea preferinţelor noastre sunt învăţate“, explică Anthony Sclafani, profesor de psihologie la Colegiul Brooklyn, pentru publicaţia „The Guardian“. „Atunci când vine vorba de mâncare, vorbim de preferinţe ce sunt învăţate“, a adăugat el.
Preferinţele pentru anumite gusturi se formează prin mai multe mecanisme. Profesorul Sclafani mai spune că învăţarea aromelor se face după mecanismul de condiţionare al lui Pavlov. De exemplu dacă bei un pahar de cola îţi va plăcea, iniţial, gustul dulce cu care eşti familiarizat deja. Cu cât vei bea mai des cola, cu atât vei începe să apreciezi celelalte caracteristici gustative produsului în cauză. Un studiu realizat în anul 2006 care a urmărit atitudinea copiilor faţă de broccoli arăta că, după ce au fost hrăniţi cu această legumă îndulcită, ei au acceptat mai uşor în alimentaţie broccoli obişnuit.
Coborâţi pragurile gustative
Cu toţii avem diferite praguri la care putem spune că ne simţim satisfăcuţi de anumite gusturi. Papilele noastre gustative au praguri de percepţie diferite, motiv pentru care suntem mai mult sau mai puţin sensibili la diverse arome. În timp, însă, începem să ne obişnuim cu anumite gusturi, cum ar fi cel de dulce sau de sărat. Renunţarea la zahăr sau la sare ne va ajuta să apreciem mai mult gustul dulce al alimentelor dat de zaharurile naturale, dar pentru a avea succes, este recomandat ca trecerea să se facă treptat, reducând cantităţile de zahăr consumat puţin câte puţin.
„Unii producători alimentari sunt nevoiţi să reducă din cantitatea de grăsimi, zahăr şi sare din produsele comercializate. Ce se întâmplă atunci când faci acest lucru dintr-o dată? Oamenii vor refuza sa mai cumpere alimentele respective. Dacă faci această schimbare pe o perioadă mult mai lungă de timp, gradual, atunci cumpărătorii vor accepta noul gust“, susţine Charles Spence, profesor de pshiologie la Universitatea Oxford.
Expunerea repetată, o strategie eficientă
Un studiu publicat în 2010 de cercetătorii americani ai Universităţii de Stat din Louisiana arăta că prin consumul repetat de legume, copiii ajung, în cele din urmă, să accepte şi chiar să îndrăgească gustul lor. „Cred ca aceeaşi metodă ar putea funcţiona şi în cazul adulţilor, deşi nu ştiu să existe studii pe adulţi“, spune profesorul britanic Jane Wardle, de la Health Behaviour Research Centre. Copiii care au luat parte la acest studiu au îndrăgit legumele după 9 sau 10 degustări.
Savuraţi aroma legumelor
Barb Stuckey, producător alimentar şi autor al unei cărţi despre nutriţie, crede că cea mai bună metodă de a ne educa preferinţele alimentare este de a obţine cât mai multe informaţii despre o legumă, de a-i descoperi aromele. „Savuraţi fiecare legumă amară aşa cum degustaţi vinul. Astfel aţi putea observa că spanacul este mai puţin amar şi mai moale în comparaţie cu frunza de varză, a cărei textură este mai fibroasă. Dintr-o dată, vei reuşi să apreciezi gustul unor alimente pe care în trecut doar le tolerai“, crede Barb Stuckey.