Ce este de fapt fericirea şi prin ce se deosebesc oamenii fericiţi de ceilalţi: opt trăsături uşor de recunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosofii au venit, de-a lungul timpului, cu diverse definiţii şi teorii despre fericire, însă tainele bunăstării sufleteşti nu au fost încă desluşite în totalitate. Cu toate acestea, oamenii cu adevărat fericiţi pot fi recunoscuţi cu uşurinţă.

Factorii genetici sunt foarte importanţi când vine vorba de fericirea unei persoane, potrivit lui Martin Seligman, „tatăl“ psihologiei pozitive, care a descoperit că 60% din „capitalul“ de fericire al cuiva depinde de caracteristicile moştenite, trăsăturile fundamendale de temperament şi de mediul în care trăim. În rest, propria bunăstare depinde doar de noi înşine. 

Deşi obţinerea plăcerii pare a fi scopul fericirii, cele mai importante lucruri sunt, de fapt, să fii tot timpul în priză şi să ai un stil de viaţă activ, problemele depăşite de-a lungul vieţii şi însemnătatea acţiunilor desfăşurate.

„Atunci când ne gândim la fericire ne vin multe lucruri în minte: o relaţie intimă specială, alte relaţii importante, succes financiar şi profesional, sănătate, posibilitatea de a ne îndeplini visele şi aşa mai departe. Totuşi, fericirea este adesea evazivă, iar oamenilor buni li se pot întâmpla lucruri rele. Chiar dacă îţi doreşti să fii fericit, asta nu înseamnă că vei fi fericit tot timpul, dar cu siguranţă poţi face anumite lucruri care îţi vor creşte şansele sau care te vor învăţa să priveşti partea plină a paharului”, notează psihiatrul Abigail Brenner pentru „Psychology Today”.

Ce îi deosebeşte pe oamenii fericiţi de ceilalţi

1. Oamenii fericiţi au o părere bună despre propria persoană, sunt mulţumiţi de cine sunt. Întotdeuna există loc de mai bine, dar ei ştiu cine sunt. Sunt încrezători, optimişti, adaptabili şi descurcăreţi. Se pot amuza chiar şi de lucruri care nu par atât de amuzante la prima vedere, sunt persoane pe care te poţi baza. Aceşti oameni caută răspunsurile de care au nevoie în interiorul lor, găsesc singuri soluţii şi nu se victimizează. Oamenii fericiţi ştiu ce contează pentru ei, de ce au nevoie şi că unele lucruri nu sunt negociabile.

2. Oamenii fericiţi privesc relaţiile ca pe o extensie a vieţii, nu gravitează în jurul lor. Legăturile emoţionale nu îi completează, pentru că oamenii fericiţi sunt deja compleţi. 

3. Oamenii fericiţi trăiesc clipa, dar acceptă schimbarea şi cred că toate lucrurile se întâmplă cu un motiv. 

4. Oamenii fericiţi sunt recunoscători chiar şi pentru lucrurile pozitive mici din viaţa lor. Au plăceri simple, apreciază experienţele noi, aventura şi oportunităţile. 

5. Oamenii fericiţi fac eforturi pentru bunăstarea lor sufletească, au în preajma lor persoane pozitive, care privesc, la fel ca şi ei, partea luminoasă a vieţii. Caută mereu soluţii şi răspunsuri care să îi mulţumească, chiar dacă nu reuşesc întotdeauna să le găsească pe cele optime. 

6. Oamenii fericiţi au grijă de propria persoană, fac exerciţii să se elibereze de stres şi anxietate, şi nu se lasă acaparaţi de depresie. Ştiu când şi cum să ia pauze, să se distanţeze de elementele stresante din viaţa lor. Multe astfel de persoane sunt foarte spirituale, petrecând mult timp în natură sau meditând.

7. Oamenii fericiţi acordă mare atenţie conexiunilor interpersonale, care sunt de o importanţă vitală. Ascultă şi sunt atenţi la ce gândesc şi simt cei din jurul lor. Nu se compară cu ceilalţi şi nu poartă pică. În schimb, sunt amabili cu toată lumea şi oferă cât de mult pot.

8. Oamenii fericiţi au control asupra propriului destin, îşi exercită pasiunile şi nu se lasă învinşi de situaţiile negative. Trec mai departe cu capul sus.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite