Cât de des ar trebui să speli aşternuturile, salteaua, covorul, cuptorul şi alte lucruri din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lenjeria de pat ar trebui spălată o dată pe săptămână FOTO 123RF
Lenjeria de pat ar trebui spălată o dată pe săptămână FOTO 123RF

CNN a întocmit un ghid de unde puteţi afla cât de des şi de ce este recomandat să spălaţi lucrurile din casă, de la maşina de spălat şi cuptor până la aşternuturile de pat şi covor.

Cuptorul

Cuptorul ar trebui spălat la fiecare şase luni. Pentru a realiza acest lucru, scoateţi suportul, scufundaţi-l în apă caldă, în care aţi adăugat detergent de vase, şi lăsaţi-l peste noapte la înmuiat. Pulverizaţi în interiorul cuptorului un agent de curăţare special şi lăsaţi-l şi pe acesta să acţioneze peste noapte. A doua zi ştergeţi cuptorul cu o cârpâ înmuiată în apă caldă. Dacă aveţi în plan să gătiţi ceva la cuptor, stabiliţi curăţarea acestuia cu câteva zile înainte sau după ce o faceţi pentru că acest proces lasă un miros chimic care se poate îmbina cu mirosul mâncării.

Chiuveta de la bucătărie

Pentru că aici se găseşte cea mai mare concentraţie de microorganisme din casă, chiuveta ar trebui curăţată zilnic. 

Maşina de spălat vase

Din cauza mucegaiului care se depune în maşina de spălat, aceasta trebuie spălată în fiecare lună. Pentru dezinfectare, puteţi turna oţet într-o ceaşcă pe care o puneţi în poziţie verticală pe raftul de sus al maşinii de spălat vase. Rulaţi un ciclu complet, folosind setarea de apă fierbinte.

Maşina de spălat haine

Ştiaţi că 60% dintre maşinile de spălat sunt contaminate cu bacterii? Lenjeriile de corp pot adăposti E coli şi prosoapele de bucătărie sunt primele care adăpostesc salmonela şi alţi germeni. De aceea, se recomandă curăţarea maşinii după spălarea rufelor albe. Înlăturaţi germenii prin spălarea acestor elemente separat în apă fierbinte la 50-60 de grade Celsius şi înălbitor, aceasta fiind singura modalitate de a steriliza şi rufele, dar şi maşina de spălat.

Aşternuturile de pat

Cearşeafurile ar trebui spălate o dată pe săptămână pentru a elimina murdăria, praful, transpiraţia şi alte lucruri dezgustătoare. Folosiţi apă fierbinte, de la 54 până la 65 de grade Celsius, şi un ciclu de uscare fierbinte pentru a ucide toţi gemenii.

Pernele

Un studiu a identificat 16 specii de ciuperci care se dezvoltă în interiorul pernelor, atrăgând acarienii, care cauzează alergii. De aceea, pernele trebuie spălate o dată la 3-6 luni. Pentru a le curăţa, utilizaţi un ciclu delicat al maşinii de spălat, apă caldă şi detergent lichid, pentru că detergentul pudră poate lăsa urme. Rulaţi ciclul de clătire de două ori, apoi, pentru a le usca, puneţi pernele în uscător cu două mingi de tenis curate şi setaţi-l pe viteză redusă. Pernele din poliester sau bumbac se usucă în aproximativ una până la două ore.

Salteaua

Credeţi sau nu, voluminoasele saltele sunt unele dintre obiectele din casă cel mai uşor de curăţat şi ar trebui spălate o dată la şase luni. Pentru a curăţa salteaua, trebuie mai întâi să o aspiraţi pe partea superioară, folosind un ataşament de tapiţerie. Apoi îndepărtaţi petele prin ştergerea de sus în jos a suprafeţei cu o cârpă înmuiată în apă rece în care aţi pus puţin şampon de tapiţărie. Aveţi grijă, însă, să nu udaţi salteaua pentru că umezeala formează mucegai şi deteriorează căptuşeala.

Ferestrele

Ferestrele trebuie spălate de două ori pe an, pe interior şi pe exterior, dacă vreţi să vă păstraţi locuinţa strălucind de curăţenie. Spălându-le regulat cu o racletă veţi obţine cele mai bune rezultate. Este recomandat ca înainte de asta să curăţaţi geamul cu un burete înmuiat în apă, în care aţi adăugat cinci picături de detergent de vase şi o linguriţă de spirt pentru un plus de strălucire.

Covorul

Covoarele trebuie spălate o dată pe an. Cu siguranţă vi s-a întâmplat ca atunci când aţi mutat un corp de mobilier din cameră să găsiţi un petic curat de covor care se află în contrast puternic cu restul ţesăturii. Acesta este un semn clar că trebuie să-l curăţaţi temeinic. Evitaţi spray-urile-şampon de curăţat covoare pentru că pot lăsa reziduri care atrag murdăria. În schimb, optaţi pentru un aspirator cu aburi care elimină murdăria cu o soluţie pe bază de apă caldă. În loc să turnaţi detergent în apa din aspirator, umpleţi o sticlă cu această soluţie şi pulverizaţi direct pe covor, după care aspiraţi.

Mobilierul din lemn

Mesele, birourile şi în general tot ce este confecţionat din lemn ar trebui spălate o dată pe an. Ştergeţi suprafaţa mobilei cu o cârpă umedă şi apoi cu una uscată din bumbac. Alegeţi un produs de curăţat şi aplicaţi-l în mod circular, după care lăsaţi-l să acţioneze preţ de câteva minute. Apoi, îndepărtaţi cu o cârpă uscată din bumbac, utilizând tuşe lungi în direcţia fibrelor lemnului. Atunci când pânza de bumbac alunecă, treaba ta e gata. 

Blugii

Este indicat să-ţi porţi blugii de patru-cinci ori înainte să-i pui la spălat, atâta timp cât nu sunt pătaţi. Dacă îi speli prea des aceştia se vor uza mult prea devreme. Blugii trebuie spălaţi în apă rece, nu uitaţi să-i întoaceţi pe dos înainte şi atârnaţi-i la uscat pentru a se scurge apa din ei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite