Căsătoria la mormoni: poligamia şi regulile controversate ale comunităţii religioase
0Căsătoria la mormoni. Multă vreme persecutaţi şi adesea ironizaţi, mormonii au intrigat lumea întreagă prin obiceiurile lor. Dintre toate, regulile cu privire la căsătorie şi la poligamie, de altfel practică interzisă oficial, au stârnit curiozitatea celor din afara acestei comunităţi religioase.
Un documentar difuzat de postul National Geographic relata povestea unui tânăr mormon care s-a căsătorit într-o manieră stranie. Hyrum Burton, în vârstă de 22 de ani, era misionar într-o cumunitate poligamă din Centennial Park, Arizona, şi a fost anunţat de bătrânii bisericii că trebuie să renunţe la misiunea lui. Motivul: fusese ales de o tânără să-i fie soţ.
Biserica lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, mai cunoscută ca mormonă, a fost creată în 1830, în Statele Unite.
Căsătoria la mormoni. Femeile-şi aleg soţii
Potrivit regulilor acestei comunităţi religioase, femeile sunt cele care îşi aleg soţii, fiind inspirate în alegerea lor chiar de Dumnezeu. Bărbaţii trebuie să rămână virgini şi să fie misionari până când sunt aleşi de viitoarele soţii. Ucenicia este obligatorie în cazul bărbaţilor şi durează 2 ani. În acest timp, tinerii nu au voie să flirteze şi trebuie să stea la o distanţă de un braţ de fete.
În cazul lui Hyrum, Kellie a fost cea care l-a ales, deşi tânăra nu îl cunoştea. Ea spune că, încă de când era în liceu, începuse să se roage pentru viitorul ei şi numele lui Hyrum îi apărea mereu în minte. Astfel, ea a înţeles că acesta era alesul şi bătrânii comunităţii au aprobat căsătoria. Deşi nu s-au cunoscut înainte de nuntă, cei doi se declară fericiţi.
Hyrum şi Kellie FOTO: Nationalgeographic.com
Căsătoria la mormoni: poligamia
Căsătoriile între mormoni au loc la templu, iar participarea invitaţilor de alte convingeri religioase nu este permisă.
Mormonii nu susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex, iar sexul premarital şi concubinajul sunt interzise. În schimb, această comunitate religioasă a tolerat şi a încurajat obiceiuri precum poligamia. Ea a fost practicată oficial în rândul mormonilor până în 1890, când Congresul Statelor Unite s-a opus acestei practici şi a interzis-o prin lege.
Însuşi fondatorul Bisericii Mormone, Joseph Smith, s-a căsătorit cu aproape 40 de femei, inclusiv cu unele care erau deja măritate şi o alta care avea doar 14 ani. Însă, cel mai controversat caz a fost al şefului unei secte fundamentaliste mormone din SUA, Warren Jeffs, gâsit vinovat de viol şi pedofilie. Warren Jeffs, în vârstă de 55 de ani, avea 78 de neveste, iar 24 dintre ele aveau sub 17 ani. Două dintre acestea au fost violate de Jeffs, potrivit publicaţiei americane „Salt Lake Tribune“.
Mormonii ar fi permis aplicarea ploigamiei după ce multe familii au rămas fără un bărbat „cap de familie“, ca o formă de protecţie a femeilor şi copiilor. Doar bărbaţii care dovedeau că pot întreţine mai multe familii primeau aprobarea de a se căsători cu mai multe femei.
Deşi poligamia este interzisă oficial şi Biserica mormonă o pedepseşte prin excomunicarea membrilor care nu respectă practica, ea este în continuare întâlnită în sectele fundamentaliste mormone, care s-au separat de Biserică. În SUA trăiesc între 20.000 şi 60.000 de fundamentalişti mormoni, în rândul cărora poligamia este în floare.
O familie fericită de mormoni: Joe, împreună cu cele trei soţii. Ei au împreună 24 de copii. Două dintre soţii sunt surori gemene, iar cea de-a treia le este verişoară FOTO: niketalk.com