Animalele de companie, între hobby şi manie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinele înlocuieşte uneori nevoia de afecţiune FOTO Adevărul
Câinele înlocuieşte uneori nevoia de afecţiune FOTO Adevărul

Când iubirea pentru câine ori pisică devine exagerată, ea poate ascunde o lipsă de încredere în oameni sau o nevoie de afecţiune, spun psihologii.

Pentru o bună parte din oameni, animalul de companie este membru al familiei cu drepturi depline. Nu este un lucru rău, spun psihologii, atâta vreme cât nu duc la extrem iubirea pentru el. Pe aceştia îi recunoaştem uşor: că iau câini de pe stradă sau îi cumpără de la magazine specializate, cu toţii sunt convinşi că animalul lor de companie este special şi îi vorbesc precum unui prieten drag, îl copleşesc cu sărutări ori investesc foarte mult în hăinuţe şi tratamente cosmetice.

Se ajunge uneori la cazuri extreme, cum este cel al lui Carly Gugliemucci, o coafeză din Marea Britanie care
şi-a luat încă un loc de muncă pentru a-şi putea permite să-i cumpere căţelului ei, rasa Shih Tzu, hăinuţe de firmă. Tânăra de 23 de ani cheltuieşte lunar în jur de 500 de lire sterline (616 euro) pe animalul de companie. Ea îl hrăneşte doar cu mâncare ecologică şi îl duce des la salonul de înfrumuseţare pentru câini. „Devine puţin o obsesie, dar Gizmo este foarte drăguţ în costumaşele lui trendy, mai ales când sunt asortate cu ale mele. Nu am mai avut spaţiu pentru ţinutele lui în şifonierul meu, aşa că i-am luat unul al lui“, a povestit Carly pentru cotidianul „The Sun“.

Stăpânii de animale a căror dragoste nu are limite le atribuie însuşiri umane. „Gândeşte ca un om, doar că n-are gură să vorbească“, spun unii cu deplină convingere despre companionul lor.

Portretul iubitorului de animale

Când dragostea pentru animale devine patologică, ea ascunde întotdeauna o problemă. Uneori, iubitorul de câini sau de pisici este o persoană care are nevoie de afecţiune şi ajunge să dezvolte cu animalul o relaţie similară celei interumane. Întâlnim adesea acest portret: vârstnic singuratic, văduv(ă) şi uitat de copii. „În cazul femeilor, în mod deosebit, substratul ar putea avea legătură cu instinctul matern. Femeile care nu au copii sau care au, dar sunt mari şi duc o viaţă separată găsesc în animalul de companie un substitut al copilului“, spune sociologul Alfred Bulai.

În alte cazuri, persoana care-şi iubeşte exagerat animalul de companie este decepţionată de cei din jur, rănită sau părăsită. Ea şi-a pierdut încrederea în oameni şi, în consecinţă, îşi redirecţionează grija şi afecţiunea către necuvântătoare. „Iubitorul exagerat de animale se teme uneori să dezvolte o relaţie cu oameni, de teamă să nu fie dezamăgit. Relaţia pe care o leagă cu câinele sau pisica este mult mai confortabilă din punct de vedere emoţional, pentru că îl protejează de o eventuală decepţie“, explică psihologul psihoterapeut Bogdana Bursuc. 

El are convingerea că prietenul necuvântător iubeşte necondiţionat şi este sincer, spre deosebire de oameni. Cu alte cuvinte, animalul este bun, iar oamenii – rău intenţionaţi. Cei care au această credinţă întâmpină dificultăţi în construirea unor relaţii sociale şi devin însinguraţi. „Dacă înlocuieşti o relaţie reală cu una care nu este altceva decât o imitaţie, nu vei reuşi să dezvolţi legături interumane“, mai spune psihologul.

De ce iubesc românii câinii comunitari

Aproape cu toţii cunoaştem oameni care se înconjoară de câini: hrănesc dimineaţa şi seara câte cinci-şase patrupede, iar unii chiar le „găzduiesc“ pe toate într-un apartament de două camere. Sociologul Alfred Bulai spune că acesta este un fenomen distinct, specific României, care are legătură cu urbanizarea rapidă din perioada comunistă.

„În mediul rural, câinele este important într-o gospodărie, iar oamenii se ataşează de el mai mult decât de celelalte animale – pe care trebuie să le sacrifice. Mutarea de la case la bloc s-a produs într-un timp scurt şi nu a distrus acest comportament, acest model rural preluat în mediul urban. Lucrul acesta se întâmplă în timp, pe parcursul multor generaţii“, explică sociologul.  

Iubitorul exagerat de animale se teme uneori să dezvolte o relaţie cu oameni, de teamă să nu fie dezamăgit. Bogdana Bursuc psiholog psihoterapeut

Câinii, preferaţi pisicilor

Animalele de companie preferate de români sunt câinii, potrivit unui sondaj realizat de ziare.com. Astfel, 63,3% din cei peste 2.500 de respondenţi preferă căţeii şi doar 18,87% sunt iubitori de pisici. Pe locul al treilea în topul preferinţelor se află peştii, votaţi de 6,55%, iar pe locul al patrulea – papagalii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite