Alimentele „norocoase” care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaniolii mănâncă la mizeul nopţii câte 12 boabe de struguri, ca să aibă noroc în noul an/FOTO Arhiva Adevărul
Spaniolii mănâncă la mizeul nopţii câte 12 boabe de struguri, ca să aibă noroc în noul an/FOTO Arhiva Adevărul

Pe masa îmbelşugată de Revelion pot fi puse, alături de produsele tradiţionale, şi alimente deosebite, care au un simbol aparte şi sunt asociate cu ideea de noroc şi prosperitate în noul an.

Tradiţia alimentelor „norocoase” diferă de la o ţară la alta. În Spania, de exemplu, strugurii nu pot lipsi de pe masa de Revelion. Conform tradiţiei, mesenii mănâncă 12 struguri la miezul nopţii, câte unul pentru fiecare lună din noul an. Astfel, dacă al treilea strugure este mai acru, atunci luna martie va fi friguroasă. Tradiţia a apărut în anul 1909, când a existat o recoltă foarte bogată de struguri în regiunea Alicante şi fermierii au căutat o metodă ca să nu arunce mare parte din surplus, scrie Yahoo News.

Italienii mănâncă boabe de linte. Pentru că au forma rotundă, ca nişte monede, ele sunt considerate un simbol al bogăţiei, prosperităţii. Sunt servite musafirilor imediat după miezul nopţii, alături de cârnaţi picanţi din carne de porc.

În Japonia se mănâncă tăiţei făcuţi din hrişcă. Meniul se numeşte Soba şi este asociat cu norocul, prosperitatea şi viaţa îndelungată.

Prăjiturile rotunde sunt servite în mai multe ţări, sub diferite denumiri. Există vasilopita în Grecia, galette de roi în Franţa sau Rosca de Reyes în Mexic, dar şi în Bulgaria – banitsa. În interiorul uneia dintre aceste prăjituri este ascunsă o monedă sau un mic obiect, iar persoana care îl va găsi va avea noroc în nou an.

Ca să aibă noroc şi prosperitate în noul an, polonezii şi scandinavii mănâncă la miezul nopţii bucăţi murate de hering, un peşte care este foarte des consumat în această regiune.

În Germania şi Austria se mănâncă friptură de porc de Anul Nou. Tradiţia datează din Evul Mediu, când oamenii care îşi permiteau să aibă porci erau foarte bogaţi, de aici şi simbolul de prosperitate pe care îl reprezintă acum acest animal.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite