Copiii născuţi primii sunt mai inteligenţi decât fraţii lor: vina părinţilor privind dezavantajul mezinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii
născuţi primii sunt mai inteligenţi decât fraţii lor.FOTO latinf.com
Copiii născuţi primii sunt mai inteligenţi decât fraţii lor.FOTO latinf.com

Numeroase studii au arătat că mezinii unei familii sunt dezavantajaţi faţă de fraţii lor mai mari în ceea ce priveşte dezvoltarea inteligenţei. Conform cercetătorilor, diferenţa o face comportamentul părinţilor.

Multe studii privind copiii arată că primii născuţi au mai multe şanse de a obţine rezultate mai bune la învăţătură. Se pare că avantajele copilului mai mare încep foarte devreme, în preajma vârstei 1 an-trei ani, părinţii oferindu-le mai multă stimulare cognitivă. Fenomenul este cunoscut în mai multe ţări sub numele de „efect al ordinii naşterii“, diferenţa dintre fraţi crescând o dată cu perioada dintre naşterile lor, în beneficiul fratelui mai mare, scrie nzherald.co.nz.

Stimularea cognitivă se face prin diferitele activităţi care au ca scop stimularea memoriei, a capacităţii de concentrare asupra unei activităţi, gândirii, rezolvării de probleme, dezvoltării senzoriale, a capacităţii de exprimare, de orientare spaţio-temporală, dezvoltării psiho-motrice fine şi grosiere.

Plecând de la aceste rezultate, s-au făcut noi studii pentru a se afla când apar diferenţele între fraţi şi cum evoluează de la naştere până la adolescenţă. Studiul a implicat aproximativ 5.000 de copii.

Descoperirile sugerează că diferenţele se fac în perioada de până la trei ani. Efectele privesc abilităţile de dezvoltare fizică şi socială a copiilor, iar acestea cresc odată cu vârsta, apărând diferenţe la vorbire, citire, matematică şi înţelegere. Oarecum surprinzator, nu există nicio dovadă că fraţii mai mici se nasc dezavantajaţi.

Schimbările comportamentului parental

Cercetătorii au studiat schimbările în comportamentul parental ca un potenţial factor care contribuie la efectul diferenţelor dat de ordinea naşterii, iar conform acestora schimbările sunt în ceea ce priveşte calitatea stimulării cognitive şi a suportului emoţional oferit copilului. Mai mult decât atât, această schimbare în comportamentul parental pare să înceapă în uter. S-a constatat că în sarcinile ulterioare, mamele sunt mai puţin dispuse să renunţe la fumat, iar o dată născuţi, bebeluşii sunt alăptaţi o perioadă mai scurtă.

Cu toate acestea, nu s-a găsit nico dovadă că părinţii fac distincţie în suportul emoţional oferit fiecăruia dintre copiii lor. Interacţiunea parentală care asigură dezvoltarea emoţională adecvată nu este diminuată în cazul fraţilor mai mici.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite