8 lucruri esenţiale de care părinţii nu ţin cont în educaţia copiilor: modalităţile prin care le pot influenţa succesul în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnici comune ale părinţilor ai căror copii au reuşit
în viaţă. Foto medicaldaily.com
Tehnici comune ale părinţilor ai căror copii au reuşit în viaţă. Foto medicaldaily.com

Deşi nu există o reţetă generală pentru creşterea copiilor, psihologii au găsit câteva aspecte comune ale părinţilor ai căror copii au reuşit în viaţă, punctând factorii care prevăd succesul.

Fiecare părinte îşi doreşte ca micuţul lui să cunoască succesul. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care se gândeşte pe tot parcursul creşterii. Mulţi se întreabă ce anume asigură succesul unui copil, dacă aceştia sunt predispusi genetic să facă lucrurile mai bine sau dacă  părinţii trebuie să le oferă pârghiile necesare unei bune dezvoltări.

Plecând de la această incertitudine, mai mulţi oameni de ştiinţă au realizat un studiu care punctează factorii ce prevăd succesul:

Cultivarea responsabilităţii

Cercetările arată că atunci când copiii primesc sarcini de la vârste fragede cultivă în ei un sentiment de responsabilitate, încredere în sine şi stăpânirea. Julie Lythcott-Haims, fostul decan al Universităţii Stanford si autor al cărţii „Cum să creşti un adult”, a transmis ideea că micuţii care primesc sarcini ajung buni colaboratori, sunt mai empatici şi trec mai uşor prin dificultăţi. De asemenea, ei sunt capabili să ducă la bun sfârşit sarcini grele, fără prea multă greutate.

Stabilirea unor realizări măreţe

Stabilirea, în mod realist, a unor aşteptări mari, este un lucru esential pentru parinţii de succes. Cel mai adesea, copiii se ridică la înălţimea aşteptărilor stabilite. Trucul constă în a seta bara suficient de sus încât copiii  să se întindă până la ea, dar fără a crea stări de presiune emoţională, scrie lifehack.org.

Dezvoltarea competenţelor

Copiii trebuie să fie învăţaţi să îţi gestioneze furia, să evite conflictele şi să se axeze pe atingerea obiectivelor. Lipsa unor strategii psihologice sănătoase poate duce la probleme de sănătate şi echilibru emoţional.

Înţelegerea că eşecul este parte din succes

Sarcina unui părinte este de a gestiona şi de a minimiza riscul, nu de a-l elimina. Un părinte trebuie să înţeleagă că eşecul este o parte important a succesului. Asistarea la eşecurile copiilor este un lucru foarte dificil, pentru cei mai mulţi părinţi, însă psihologi supun că este un rău necesar. Eşecurile ajută la dezvoltarea caracterului copilului şi le măreşte capacitatea de adaptare.

Dezvoltarea abilităţilor sociale

Inteligenţa socială a devenit în ziua de azi la fel de importantă ca şi intelectul. Un studiu realizat pe o perioadă de 20 de ani, în care au fost implicaţi 700 de copii, a arătat că cei care au competenţe sociale dezvoltate au obţinut rezultate şcolare mult mai bune, reuşind să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. Părinţii de succes se asigură că cei mici învaţă sa fie cooperanţi, intuitivi şi capabili să empatizeze cu cei din jur.

Timpul de calitate petrecut cu cei mici

Numărul de ore pe care copiii cu vărste cuprinse între 3 şi 11 ani îl petrec cu mama, pot prezice comportamentul copiilor, starea de fericire sau realizările acestora. De asemenea contează şi calitatea timpului petrecut. Părinţii ar trebui să păstreze un mediu plăcut, ţinând cont de faptul că un nivel ridicat al stării de tensiune îşi poate pune negativ amprenta asupra dezvoltării copilului.

Întărirea încrederii în sine

Aceasta se face prin crearea de echilibru. Trecând peste diferite obstacole, copilul dezvoltă sentimente de independenţă, integritate, capacitate de concentre şi confirmare. Copiii au nevoie să-şi identifice propriile puncte forte, slăbiciunile şi temerile.

Dezvoltarea spiritului de prietenie, fermitate şi corectitudine

Părinţii trebuie să le insufle copiilor spiritul de prietenie, fermitate şi corectitudine prin încercarea de a îndrepta comportamentul nedorit. Nu sunt necesare sancţiuni, ci doar foarte bune tehnici de educaţie.  Trebuie ţinut cont de faptul că succesul nu se obţine accidental, părinţii  trebuie să contribuie la  construirea lui.

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite