Mituri despre iubire: are efect la nivelul creierului asemănător cocainei, adevărat sau fals?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre iubire
Mituri despre iubire

Dragostea nu este simţită şi manifestată de nicio persoană în acelaşi fel, motiv pentru care de-a lungul timpului au apărut numeroase mituri despre iubire, însă psihologii au grijă să le demonteze de fiecare dată.

Cei mai mulţi dintre noi suntem siguri că ştim ce emoţii ne încearcă atunci când ne îndrăgostim. Psihologii ne contrazic şi susţin că fenomenul se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Dragostea nu este la fel pentru doi oameni, de aici şi apariţia atâtor mituri despre iubire, scrie Psychology Today.

Cele mai comune mituri despre iubire:

Dragostea este o emoţie iraţională pe care o simţim sau nu 

Greşit. Conform filosofului Berit Brogaard, poţi să iubeşti puţin, mult sau deloc. Uneori sentimentele tale sunt destul de iraţionale. Nu există alb şi negru, draostea poate fi şi în nuanţe de gri.

Poţi scăpa de iubire

Emoţiile sunt supuse unui fel de control raţional. Puteţi folosi strategii pentru a vă ajuta să nu mai simţiţi iubire pentru o persoană, susţine Brogaard, a cărui carte „Iubirea romantică: adevăruri simple despre emoţii complexe“ este o combinaţie de opinii personale, anecdote şi studii academice.

Îndrăgostirea este o stare fiziologică unică 
 
Nu chiar, spune Brogaard. Datorită misterului şi atracţiei sexuale a unui nou potenţial partener, amigdala se hiperactivează. Neurotransmiţătorii semnalează glandelor suprarenale că se întâmplă ceva incitant, înfricoşător şi misterios. Ca atare, dragostea are acelaşi efect la nivelul creierului asemănător cocainei. Şi se întâmplă de fiecare dată când ne îndrăgostim.

Dragostea este imprevizibilă
 
Este doar un mit, scrie John Gottman, autorul cărţii „Ştiinţa iubirii“. Multe studii replicabile au demonstrat că dragostea este destul de previzibilă. În cabinetul său, acesta a reuşit să prezică divorţul pe o perioadă de şase ani cu o precizie mai exactă de 90%. O mare parte din această predictibilitate se bazează pe modul în care cuplurile gestionează conflictul şi pe baza influenţei comentariilor pozitive vs. negative pe care aceştia şi le fac reciproc.

Pentru a primi, trebuie să oferi în aceeaşi măsură 

Mit. Acest tip de gândire este un semn distinctiv al relaţiilor care nu vor reuşi să rezite în timp, explică Gottman. În relaţiile de succes, fiecare partener oferă iubire, motivaţie, încurajare şi susţinere fără a aştepta ceva în schimb.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite