Trump vrea să întregească arsenalul nuclear al Statelor Unite pentru a deveni „leaderul haitei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a spus joi într-un interviu pentru Reuters că vrea să se asigure că arsenalul nuclear al Statelor Unite este cel mai bun din lume. Acesta a mai precizat că, de ceva vreme, Statele Unite au rămas în urmă în ce priveşte capacitatea armelor.

În acelaşi interviu, Trump a punctat faptul că China ar putea rezolva „foarte uşor dacă ar dori” ameninţările la securitatea naţională care vin dinspre Coreea de Nord, dacă Beijingul ar pune mai multă presiune şi ar contracara acţiunile agresive de la Pyongyang.

Trump a răspuns la un tweet pe care acesta l-a dat în decembrie anul trecut, vorbind pentru prima dată de când a fost instaurat la şefia ţării despre arsenalul nuclear pe care îl deţine. Acesta scria că Statele Unite ar trebui să-şi solidifice şi să-şi mărească capacitatea nucleară „până când lumea o să-şi revină în simţuri în ce privesc armele nucleare”. 

Astfel, preşedintele a menţionat că şi-ar dori să vadă o lume fără arme nucleare însă şi-a exprimat îngrijorarea că Statele Unite „a rămas în urmă în ce priveşte capacitatea armelor nucleare” citează Reuters.

„Ar fi o lume minunată, ar fi un vis ca nicio ţară din lume să deţină arme nucleare, însă dacă există ţări care deţin deja astfel de bombe, noi vom fi leaderul haitei” a mai adăugat Trump.

În prezent, Rusia deţine 7.000 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite are 6.800 potrivit unei organizaţii americane împotriva armelor nucleare.

Totodată, noul tratat care urmăreşte limitarea armelor numit „New START” dintre Statele Unite şi Rusia impune celor două state ca până pe 5 februarie 2018 să-şi limiteze arsenalul armelor nucleare la un nivel egal pentru umătorii zece ani.

În tratat se mai arată că ambele ţări nu au voie să deţină mai mult de 800 de aruncătoare de rachete balistice sau bombardiere echipate cu arme nucleare. Unii analişti sunt de părere că Trump încearcă să abroge tratatul şi să aibă pregătite mai multe focoase, acesta din urmă spunând despre New START că este „un acord care avantajează doar o singură parte”.

Statele Unite se află în mijlocul unei modernizări de 1 trilion de dolari pe parcusul a 30 de ani ce urmăreşte înoirea rachetelor balistice, a submarinelor, bombardierelor şi a rachetelor de pământ pe care majoritatea experţilor o văd ca pe-o factură pe care americanii nu-şi permit să o plătească.

Trump, neliniştit de testele Coreei de Nord

Trump şi-a mai arătat nemulţumirile faţă de Rusia care a încălcat un tratat din 1987 ce interzice celor două state rachetele de uscat cu rază medie. „Pentru mine asta e o chestiune importantă” a adăugat preşedintele american.

O altă îngrijorare a lui Trump o reprezintă testele rachetelor balistice ale Coreei de Nord, precizând că printre opţiunele la care se gândeşte se numără şi un sistem de apărare împotriva rachetelor ce ar putea fi amplasat în Japonia şi Coreea de Sud. Acesta a mai adăugat că situaţia ar putea fi rezolvată uşor de către China dacă ar pune mai multă presiune asupra regimului de la Pyongyang.

Reuters precizează totuşi că Beijingul şi-a făcut clară opoziţia faţă de programele nucleare ale Coreei de Nord şi a promovat o deschidere a negocierilor între Pyongyang şi restul puterilor globale. Totuşi, eforturile de acest gen au eşuat din cauza fricii Chinei că o măsură mai drastică ar putea declanşa o prăbuşire a Coreei de Nord ce ar presupune şi un val uriaş de refugiaţi care vor trece graniţa.

Preşedintele american a făcut şi câteva remarci privind situaţia politică din Europa, spunând că Brexitul a fost o decizie bună. „Cred că este minunat. Dacă-i ajută, eu sunt de acord cu această decizie” a completat Donald Trump.

Totuşi, numeroase declaraţii ale administraţiei Trump au sugerat că acesta nu pune preţ pe Uniunea Europeană, pe care o numea luna trecută drept „un vehicul pentru Germania”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite