Spionul rus din mijlocul Beretelor Verzi americane: povestea căpitanului care voia decăderea ţării pentru care trebuia să lupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Debbins FOTO antipolygraph.org
Peter Debbins FOTO antipolygraph.org

Un fost membru al Beretelor Verzi americane, unitate a forţelor speciale, este acuzat că a colaborat cu un serviciu secret al Rusiei şi a transmis informaţii confidenţiale din domeniul apărării.

Peter Rafael Dzibinski Debbins, născut acum 45 de ani în statul american Minnesota, este vizat de o acuzaţie foarte gravă: complot prin colectarea şi furnizarea de informaţii despre armata americană unui guvern străin. Fost memru al Beretelor Verzi americane, unitate de elită, Debbins a colaborat timp de 15 ani cu GRU, direcţia de spionaj a Statului Major al Armatei Ruse, potrivit actului acuzării. El şi-a început colaborarea cu GRU de la o vârstă fragedă, înainte de a deveni angajat al Pentagonului.

Recrutat în timpul unei călătorii în Siberia

Totul a început după o călătorie în interes de studii a lui Debbins la Celiabinsk, un oraş de peste un milion de locuitori din apropierea Munţilor Ural. Acolo a fost contactat şi recrutat, în decembrie 1996, de către un ofiţer GRU. Născut de o imigrantă rusoaică, Debbins a dat asigurări că este „un fiu al Rusiei” şi pro-rus din punct de vedere politic. A dat şi primele informaţii în cadrul primului său contact cu GRU: numele a patru călugăriţe catolice pe care le vizitase în Rusia. A urmat o perioadă de instructaj şi îndoctrinare, dar şi o nouă întâlnire. După absolvirea Universităţii din Minnesota, în septembrie 1997, Debbins s-a întors în Rusia şi s-a revăzut cu contactele sale din GRU. Cu acest prilej, tânărul absolvent semna o declaraţie că vrea să fie în slujba Rusiei şi primea numele de cod „Ikar Lesnikov”. În anul următor, Debbins s-a căsătorit cu iubita sa rusoaică, al cărei tată era ofiţer militar, şi a intrat în armata americană.

Informaţii despre camarazi

Prima misiune de militar a defăşurat-o la o unitate chimică din Coreea de Sud, în perioada 1998-1999. În 1999, Debbins a profitat de concediu pentru a reveni în Rusia şi a relua legătura cu GRU. El a dat informaţii atunci despre plutonul său şi misiunea din Coreea de Sud.

Debbins le-a spus  totodată ruşilor că vrea să părăsească armata, dar aceştia l-au încurajat să rămână, ba chiar să avanseze în forţele speciale. Totuşi, această intenţie de retragere i-a pus pe gânduri pe ruşi, care s-au întrebat dacă omul lor din armata americană este sincer. Debbins a trecut un nou test în cadrul căruia a dat asigurări că este angajat total cauzei ruse, întrucât Statele Unite sunt prea dominante în lume şi trebuie reduse ca prezenţă pe plan mondial.

Sfătuit să evite detectorul de minciuni

Debbins a intrat în Beretele Verzi şi colaborarea a urcat la un alt nivel. El a fost sfătuit să evite detectorul de minciuni şi i s-a promis un curs despre cum să-l treacă, în caz de necesitate. Nu se ştie dacă instructajul a mai avut loc, cert este că Debbins s-a angajat ulterior în posturi pe care nu le-ar fi obţinut fără testul poligraf.

Purtând bereta verde, Debbins a dat informaţii clasificate despre promovarea sa în forţele speciale americane, inclusiv nume şi date despre foşti membri ai echipei pe care agenţii ruşi i-ar putea eventual evalua şi aborda în vederea unei cooperări. În această perioadă, el fusese mobilizat în Azerbaidjan şi Georgia, două foste republici sovietice. În august 2008, Georgia s-a aflat într-un scurt război cu Rusia.

Ruşii au manifestat un interes aparte pentru manualele militare americane, dar colaboratorul lor nu le-a putut furniza din cauza riscurilor mari de a fi prins.

Demis pentru o încălcare de securitate

Debbins a fost angajat în armata americană până în noiembrie 2005, când a fost demis pentru o încălcare de securitate nespecificată în 2004 în Azerbaidjan. A rămas fără autorizaţia de acces la informaţii secrete şi s-a angajat la o companie ucraineană. Ultimul contact cu GRU menţionat în actul de acuzare datează din 2011, când Debbins informează că mută la Washington.

Potrivit profilului său de LinkedIn, el a început atunci să lucreze pentru Institute of World Politics, specializat în securitate naţională şi informaţii.

El a lucrat din ianuarie 2011 până în martie 2014 ca „analist cercetător senior” la Mission Essential Intelligence Solutions, un contractor guvernamental. Apoi, din aprilie 2014 până în decembrie 2015 a activat pentru Booz Allen Hamilton, un alt contractor guvernamental care oferă servicii în special pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA). După aceasta, în perioada ianuarie 2016 - septembrie 2017, Debbins a fost instructor pentru contractorul militar CACI International. După părăsirea CACI, a lucrat, prin intermediul contractorului CoSolutions, ca expert în probleme ruseşti la un centru al Agenţiei de Informaţii Militare (DIA) cu baza de operaţiune în Marea Britanie. Debbins şi-ar fi încheiat ultimul loc de muncă menţionat în ianuarie anul acesta.

„O trădare şocantă”

Arestat în Virginia, Peter Debbins riscă închisoare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat.

„Faptele menţionate în acest dosar constituie o trădare şocantă, de către un ofiţer al armatei, a foştilor săi camarazi şi a ţării”, a denunţat într-un comunicat Alan Kohler, un responsabil al FBI.

„Atunci când membrii serviciului acceptă să furnizeze informaţii clasificate adversarilor noştri străini, ei trădează jurămintele pe care le-au depus faţă de ţara lor şi colegii lor militari”, a declarat procurorul G. Zachary Terwilliger. „Aşa cum indică acest act de acuzare, noi suntem hotărâţi să declarăm aceste persoane vinovate”, a adăugat el.

Elementele adunate în cazul Debbins sunt rodul unei colaborări între contraspionajul armatei americane, FBI, Poliţia Metropolitană din Londra şi MI5, serviciul britanic de securitate internă.

„Cele două arestări legate de spionaj din cursul săptămânii trecute - Ma în Hawaii şi acum Debbins în Virginia - arată că trebuie să rămânem vigilenţi împotriva spionajului  efectuat de doi dintre cei mai maliţioşi adversari ai noştri: Rusia şi China”, a afirmat John C. Demers, procuror general adjunct pentru Securitate Naţională.

Două arestări de spionaj în numai o săptămână

Debbins a fost arestat la o săptămână după fostul ofiţer CIA Alexander Yuk Ching Ma, care la rândul său a reuşit să treacă cu brio de testul cu detectorul de minciuni pentru a se angaja ulterior la FBI.

Într-un comunicat, Departamentul american a Justiţiei anunţă că Alexander Yuk Ching Ma a fost arestat la 14 august pentru că a conspirat cu o rudă a sa, de asemenea fost ofiţer CIA, pentru a comunica informaţii clasificate unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii chineze.

Cetăţean american prin naturalizare, Ma a început să lucreze pentru CIA în 1982 şi avea acces la informaţii strict secrete, potrivit anchetatorilor. Parchetul a declarat că Ma a părăsit CIA în 1989 şi s-a mutat la Shanghai, după care s-a întors în Statele Unite, la Hawaii, în 2001. Ma şi o rudă a sa au complotat cu spioni chinezi timp de un deceniu, transmiţând în special informaţii despre Hong Kong.

Un alt caz recent

Cazul Debbins nu este singurul legat de Rusia în vara aceasta. O fostă colaboratoare a Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a SUA este acuzată că a plănuit să transmită informaţii strict secrete Rusiei după ce şi-a răpit fiica şi a fugit în Mexic.

Elizabeth Jo Shirley, fostă angajată a Forţelor Aeriene şi colaboratoare a NSA, a fost arestată în august anul trecut în Mexic, unde fugise cu o lună mai devreme după ce îşi răpise fiica în vârstă de şase ani pe atunci. După arestare, anchetatorii au găsit mai multe documente clasificate în posesia ei. Investigaţia arată că femeia intenţiona să le trasmită autorităţilor ruse.

„Doamna Shirley avea datoria să protejeze informaţiile clasificate, dar a ales să încalce legea şi (...) a făcut planuri să livreze informaţii de apărare naţională către autorităţile ruse, ceea ce ar fi putut reprezenta un risc pentru cetăţenii noştri”, a declarat un agent special din cadrul FBI.

Shirley, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovată. Ea riscă până la zece ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari pentru atingeri la securitatea naţională şi până la trei ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari pentru răpirea fiicei sale minore.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite