Noul buget SUA lasă peste un milion de americani fără ajutorul de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.3 milioane de americani, care şi-au pierdut locurile de muncă în urma crizei, vor rămâne fără ajutoarele de şomaj oferite de stat începând de sâmbătă, când expiră programul de asistenţă publică. Măsura nu a mai fost inclusă în bugetul federal pe anul fiscal 2014.

Programul a fost înfiinţat în 2008 pentru a ajuta oamenii care au rămas şomeri în urma recensiunii. Cei care au depăşit perioada de 26 de săptămâni de şomaj, puteau beneficia, prin programul de Compensaţie, de aproximativ 1.200 de dolari pe lună. 

Deşi Congresul SUA a prelungit valabilitatea sa de 11 ori de atunci, în 2014 legea pe care a promulgat-o Barack Obama nu mai cuprinde şi ajutoarele de şomaj de acest tip. Experţii estimează că peste 25 de miliarde de dolari se vor economisi prin această decizie, dacă ea se impune şi 2015. 

În timp ce administraţia Obama şi democraţii ar fi dorit să continue programul, prelungirea sa a căzut la negocierile de buget din luna aceasta cu republicanii. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a avertizat deja că va susţine această măsură numai în cazul în care costurile sale vor fi acoperite prin reducerea bugetului pentru alte programe.

Casa Albă a cerut vineri Congresului să adopte cât mai curând posibil o lege privind prelungirea programului legat de ajutorul de şomaj.

California va fi unul dintre cele mai afectate state, unde peste 200.000 de persoane trăiau din acest tip de asistenţă publică. În New York, 127.000 de oameni nu vor mai beneficia de ajutoare, iar în New Jersey puţin sub o sută de mii de persoane vor trebui să îşi găsească locuri de muncă într-un timp record. 

De altfel, în New Jersey, această cifră depăşeşte 1% din populaţia totală a statului, reprezentând cel mai ridicat indicator din ţară.

Şomajul scade, dar în mod fals 

Sfârşitul programului ar putea aduce o scădere a ratei de şomaj în SUA, dar nu neapărat dintr-un motiv pozitiv, notează Associated Press. Oamenii care nu au locuri de muncă sunt obligaţi să-şi caute job-uri pentru a beneficia de ajutoarele de la stat. Daca acestea dispar, mulţi dintre şomeri ar putea renuţa să-şi mai caute locuri de muncă, astfel că ei nu vor mai intra în rândurile şomerilor. Rata scade, dar şomerii nu dispar cu adevărat. 

Un astfel de fenomen a început deja în North Carolina, unde beneficiile de la stat au fost oprite din iulie. Rata de şomaj a scăzut de la 8.8 procente în iunie la 7.4 procente în noiembrie, chiar dacă numărul locuitorilor din North Carolina care au spus că au un loc de muncă a crescut foarte puţin în acea perioadă, mai notează AP. 

Cazul North Carolina justifică teoria conform căreia dispariţia ajutoarelor sociale va face ca unii şomeri să renunţe la forţa de muncă, a declarat Michael Feroli, economist la JP Morgan Chase.

„Nu ştiu ce vom face, probabil că vom ajunge să locuim în stradă”, povesteşte Richard Mattos, 59 de ani, din Oregon, care a rămas fără loc de muncă din luna martie. Fără ajutorul social, bărbatul a declarat pentru AP că el şi soţia lui nu vor avea bani decât să plătească facturile pentru o lună de zile. 

În noiembrie, rata de şomaj a ţării a scăzut la 7 procente, pragul cel mai de jos din ultimii cinci ani, dar în continuare peste pragul de 5-6% care este normal pe piaţa muncii. Şi şomajul pe termen lung rămâne o problemă pentru economie întrucât 4.1 milioane de americani nu au un loc de muncă de mai bine de şase luni. 

O decizie constructivă

Pe de altă parte, unul dintre opozanţii acestui program, Mark Zandi, economist-şef al Departamentului Analiză din cadrul Agenţiei de rating Moody's, consideră că reducerea numărului de alocaţii bugetare va duce la o îmbunătăţire pe piaţa muncii. În opinia sa, mulţi oameni care obţin aceşti bani de la stat, aproximativ 1.200 de dolari pe lună, încetează pur şi simplu să-şi mai caute un loc de muncă şi preferă să fie şomeri.

Deşi SUA îşi revine încet, în luna iulie a acetui an, un sondaj realizat de GfK la comanda agenţiei de presă Associated Press arăta că 80% din americanii adulţi se confruntă cu probleme financiare grave şi bifează măcar unul dintre câmpurile „şomer”, „dependent de ajutoare sociale” şi „aproape de limita sărăciei”. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite