Democraţii îi transmit lui Trump un avertisment în legătură cu ancheta FBI privind Rusia
0Liderii opoziţiei democrate l-au avertizat în mod solemn pe Donald Trump, vineri, să nu folosească drept pretext publicarea notei care pune în discuţie FBI pentru a-i destitui pe principalii reprezentanţi ai anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale, relatează AFP.
„Destituirea (numărului doi la Departamentul Justiţiei) Rod Rosenstein, a unor membri din conducerea Departamentului Justiţiei sau a (procurorului special însărcinat cu ancheta rusă) Bob Mueller ar putea să creeze o criză constituţională fără precedent” din epoca Nixon, avertizează liderii democraţi în Congres într-o scrisoare adresată preşedintelui.
„Noi considerăm o asemenea acţiune drept o tentativă de obstrucţionare a justiţiei în ancheta rusă”, au scris zece democraţi de cel mai înalt rang în Senat şi Camera Reprezentanţilor în scrisoare.
Destituirile evocate ”ar putea să creeze o criză constituţională fără precedent de la Masacrul de Sâmbătă seara”.
Acest ”masacru” este numele dat deciziei preşedintelui Richard Nixon de a-l destitui, în 1973, pe procurorul special în scandalul Watergate, ceea ce a condus la demisia secretarului Justiţiei şi a adjunctului acestuia.
Preşedintele american Donald Trump a pus în discuţie, vineri, integritatea celor mai înalte eşaloane de la Departamentul Justiţiei, atrăgându-şi furia democraţilor, care agită de-acum spectrul unei crize constituţionale.
Sfidând avertismentele opoziţiei, ale directorului FBI şi mai multor senatori din partidul său, şeful Executivului american a aprobat declasificarea unei note confidenţiale redactate de republicani din Congres.
Acest document descrie ceea ce ei ei consideră un abuz de putere din partea FBI la punerea sub ascultare a unui fost membru al echipei de campanie a lui Trump, înainte de alegerile din noiembrie 2016.
„Ceea ce se întâmplă în ţara noastră este o ruşine (...). Multora ar trebui să le fie ruşine”, a declarat Donald Trump în Biroul Oval, înainte ca nota de patru pagini să fie publicată de Congres.
„Reprezentanţi de cel mai înalt rang şi anchetatori de la FBI şi de la Departamentul Justiţiei au politizat procesul sacru de investigaţie în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor”, a mai scris el pe Twitter.
Această acuzaţie este extraordinară din partea unui preşedinte al Statelor Unite, în mod tradiţional atent să apere imaginea celor doi piloni ai instituţiilor americane.
Însă succesorul lui Barack Obama este hotărât să dovedească faptul că puterea judiciară vrea să-i submineze preşedinţia prin ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la o eventuală complicitate între campania sa şi Rusia.
Considerând că-i vede clar jocul, opoziţia democrată l-a avertizat, astfel, solemn să nu ia această notă întocmită de către republicani drept pretext al unei destituiri a lui Robert Mueller sau a superiorului lui ierarhic, numărul doi la Departamentul Justiţiei Rod Rosenstein.
FACE JOCUL LUI PUTIN
Acest „memo Nunes”, cum este numită nota după numele preşedintelui Comisiei pentru Informaţii din cadrul camerei Reprezentanţilor Devin Nunes, vizează să refacă procedura secretă a punerii sub ascultare a consilierului Carter Page începând din octombrie 2016.
Potrivit republicanilor, anchetatori FBI, cu susţinerea Departamentului Justiţiei, ar fi justificat această acţiune pe baza unui dosar de informaţii întocmit de către un fost spion britanic, Christopher Steele, angajat de un cabinet american, plătit la rândul lui de campania lui Hillary Clinton.
Ei acuză FBI-ul că nu le-a dezvăluit judecătorilor care le-au autorizat interceptările faptul că campania lui Clinton a cofinanţat dosarul sau că Steele îi era, personal, ostil lui Trump.
Nota, a cărei părtinire este denunţată de către membrii democraţi ai Comisiei, îl vizează pe fostul oficial de rang înalt de Departamentul Justiţiei Bruce Ohr şi îl citează pe fostul număr doi FBI Andrew McCabe, dar şi pe actualul număr doi de la departament, Rod Rosenstein, care a reînnoit cereri de punere sub ascultare a lui Carter Page.
Donald Trump a refuzat să-şi reitereze încrederea în Rosenstein, declarând enigmatic ”vă las să ghiciţi”.
Rosenstein este superiorul ierarhic al lui Robert Mueller, întrucât secretarul Justiţiei Jeff Sessions s-a recuzat şi i-a încredinţat supervizarea anchetei adjunctului său, din cauza propriei implicări în campanie.
Ancheta procurorului special a ajuns la primul cerc al miliardarului, care se plânge cu regularitate că aceasta îi umbreşte nejustificat preşedinţia. numeroşi apropiaţi şi colaboratori de-ai săi fiind interogaţi, iar patru inculpaţi de infracţiuni financiare sau de altă natură.
Lideriii republicani din Congres au prezentat nota drept rezultatul necesar al datoriei de control al Executivului de către Congres.
Paul Ryan, preşedintele Camerei reprezentanţilor, subliniază că Robert Mueller nu este ţinta indirectă.
Însă numeroşi congresmeni pro-Trump au folosit nota cu scopul de a discredita întreaga putere judiciară şi a-i submina reputaţia lui Robert Mueller.
„Propriul nostru Departament al Justiţiei a înclinat balanţa mulţumită instrumentelor comunităţii informaţiilor, cu scopul de a ajuta un candidat politic”, a declarat unul dintre aceşti aleşi, Matt Gaetz.
Dincolo de ancheta Mueller, unele nume grele republicane şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele pe termen lung asupra FBI şi securităţii naţionale americane, în cazul în care Rusia ar încerca din nou, afirmă ei, să se amestece în politica ţării.
„Atacurile recente vizând FBI şi Departamentul Justiţiei nu servesc niciun interes american - nici al partidului şi nici al preşedintelui. Ci doar interesul lui Putin”, a denunţat senatorul John McCain.