Cele mai sângeroase atacuri armate din instituţiile şcolare şi universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Newtown sunt în stare de şoc. FOTO: AFP
Locuitorii din Newtown sunt în stare de şoc. FOTO: AFP

Atacul comis vineri într-o şcoală primară din Connecticut (nord-estul SUA), soldat cu 27 de morţi, dintre care majoritatea copii, este unul dintre cele mai sângeroase din ultimii 20 de ani din instituţiile şcolare şi universitare, relatează AFP, citată de Mediafax, care prezintă o cronologie a acestor incidente.

La modul general, fără a se limita la instituţiile de învăţământ, atacul armat cel mai sângeros din ultimii ani din lume rămâne cel de pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, care s-a soldat cu 69 de morţi în iulie 2011.

- 13 martie 1996 - MAREA BRITANIE/SCOŢIA: 16 elevi şi învăţătoarea lor sunt ucişi într-o şcoală din Dunblane de un bărbat cu probleme psihice care a intrat în sala de gimnastică având asupra sa mai multe arme de foc. Bărbatul se sinucide în urma atacului.

- 20 aprilie 1999 - SUA: Eric Harris, în vârstă de 18 ani, şi Dylan Klebold, de 17 ani, ucid prin împuşcare 12 elevi ai liceului din Colombine şi un profesor, apoi se sinucid.

- 26 aprilie 2002 - GERMANIA: 16 persoane, dintre care 12 profesori, sunt ucise într-un liceu din Erfurt (est), de un bărbat în vârstă de 19 ani care se sinucide în urma atacului.

- 21 martie 2005 - SUA: Cel puţin nouă persoane sunt ucise şi alte şapte rănite prin împuşcare la Red Lake (Minnesota) de către un licean care apoi se sinucide.

- 16 aprilie 2007 - SUA: Un bărbat ucide 32 de persoane după care se sinucide în campusul universităţii Virginia Tech din Blacksburg (Virginia).

- 7 noiembrie 2007 - FINLANDA: opt persoane sunt ucise într-un liceu din Tuusula (sud), de către un tânăr în vârstă de 18 ani, care ulterior se sinucide.

- 23 septembrie 2008 - FINLANDA: nouă elevi şi un profesor sunt ucişi într-un liceu profesional din Kauhajoki (sud-vest) de un student în vârstă de 22 de ani care se sinucide ulterior.

- 11 martie 2009 - GERMANIA: 15 persoane - nouă elevi şi trei profesori de la un colegiu din Winnenden, în apropiere de Stuttgart (sud-vest), precum şi trei trecători - sunt ucise de un fost elev al instituţiei de învăţământ. Autorul atacului are 17 ani şi se sinucide.

- 7 aprilie 2011 - BRAZILIA: Un tânăr în vârstă de 24 de ani deschide focul în fosta sa şcoală publică din zona de est a Rio, ucigând zece elevi şi rănind alte 18 persoane, înainte de a se sinucide.

- 2 aprilie 2012 - SUA: Un bărbat ucide o recepţioneră şi şase studenţi într-o universitate din Oakland în California (vestul Statelor Unite).

Barack Obama, extrem de emoţionat, cere "acţiuni semnificative" după atacul din Connecticut

Preşedintele Barack Obama, extrem de emoţionat, a făcut apel, vineri, să se adopte "acţiuni semnificative" pentru a se împiedica pe viitor incidente armate precum cel soldat cu moartea a 27 de persoane, dintre care 20 de copii, într-o şcoală din Connecticut, relatează AFP.

"Majoritatea celor care au murit astăzi au fost copii, copii magnifici cu vârste cuprinse între cinci şi zece ani", a afirmat Obama, care a declarat că are "inima zdrobită" şi a vărsat o lacrimă după o pauză lungă, în timpul căreia a încercat în mod vizibil să îşi stăpânească emoţia.

"Am suportat prea multe tragedii" ca cea de la şcoala din Newtown, a declarat el, în timp ce poliţia a anunţat un bilanţ de 27 de morţi, dintre care 20 de copii şi autorul atacului, mort în instituţie în circumstanţe care încă nu au fost precizate. "Aveau toată viaţa în faţa lor, aniversări, diplome, căsătorii, propriii lor copii", a continuat preşedintele.

Cu puţin timp înainte de a lua cuvântul în sala pentru presă de la Casa Albă, Obama a semnat un decret în care ordona coborârea în bernă a drapelelor la toate instituţiile publice, timp de patru zile", în semn de respect faţă de victimele actelor de violenţă necugetate comise (...) la Newtown în Connecticut".

"Printre cei ucişi, au fost profesori, femei şi bărbaţi care şi-au consacrat viaţa pentru a ne ajuta copiii să îşi realizeze visurile", a explicat Obama.
"Avem inima zdrobită astăzi, pentru părinţii şi bunicii, pentru fraţii şi surorile acestor copilaşi şi pentru familiilor celor dispăruţi", a adăugat preşedintele, tatăl a două fete, în vârstă de 14 şi, respectiv, 10 ani, şi a cărui soră vitregă este profesoară.

"Ţara noastră s-a confruntat prea frecvent cu astfel de lucruri", a remarcat Obama, referindu-se la incidentele armate care au avut loc în anul care s-a scurs, în Colorado (vest), în Oregon (nord-vest) şi în Wisconsin (nord).
"Aceste cartiere sunt cartierele noastre, aceşti copii sunt copiii noştri", a amintit preşedintele. "Va trebui să ne unim şi să întreprindem acţiuni semnificative pentru a împiedica astfel de tragedii, independent de politicianism", a adăugat preşedintele.

Obama a fost informat în jurul orei 10.30 (17.30 ora României) în legătură cu incidentul de consilierul său pentru securitate internă, John Brennan, şi de purtătorul său de cuvânt, Jay Carney. El a precizat ulterior că preşedintele l-a contactat pe guvernatorul statului Connecticut Dannel Malloy pentru a-i transmite "condoleanţele" şi "îngrijorarea" sa.

Preşedintele a avut, de asemenea, o întrevedere cu şeful poliţiei federale (FBI), Robert Mueller, potrivit lui Carney.
Întrebat în cadrul întâlnirii zilnice cu presa despre consecinţele acestui al 11-lea atac armat asupra reglementării privind armele, Carney a afirmat că în opinia lui "nu este momentul" să se discute politică.

"Cred că este important, într-o astfel de zi (...) să empatizezi cu cei care au fost afectaţi", a explicat purtătorul de cuvânt.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite