Americanii nu rămân în urma ruşilor. Au început testele rachetelor hipersonice montate pe bombardierele B-52 VIDEO
0Forţele aeriane americane au anunţat că au făcut un zbor test cu bombardierul B-52H echipat pentru prima oară cu rachete de ultimă generaţie hipersonice AGM-183, scrie portalul Drive.
Un bombardier american B-52 a efectuat, miercuri, un zbor pentru a analiza caracteristicile unei rachete hipersonici de tip AGM-183 instalată sub aripa sa, a anunţat US Air Force.
"Testul a permis colectarea de date privind impactul tragerii şi al vibraţiilor asupra armei în sine şi asupra echipamentelor de transport externe ale aeronavei", a mai precizat sursa.
Avionul a decolat de la baza Edward, din California, iar racheta nu a avut focos real, dar a rămas ataşată de avion până la sfârşit.
Pentagonul nu a dezvăluit încă nicio fotografie a rachetei hipersonice de tip (ARRW), proiectată de Lockheed Martin.
În august 2018, site-ul defence News scria că Pentagonul a cerut companiei să producă o rachetă hipersonică, iar costurile ar putea ajunge la 480 de milioane de dolari. Termenul limită pentru livrarea rachetei este 2021.
De asemenea, la aceeaşi dată, va fi livrată o rachetă hipersonică convenţională de atac (Hypersonic Conventional Strike Weapon) (HCSW), pe care Lockheed Martin o dezvoltă în urma unui contract de 928 milioane de dolari semnat în aprilie.
Americanii se grăbsc pentru că Rusia pare să fie mai avansată cu dezvoltarea acestor arme. Aproximativ 20 de rachete ruseşti, împotriva cărora SUA nu dispun de mijloace de contracarare la ora actuală, au fost transferate în martie la un centru de testare, jalonând astfel o nouă etapă în programul de arme supersonice al Kremlinului, informa postul de televiziune american CNBC, citând sub rezerva anonimatului un responsabil cu acces la informaţii ale serviciilor secrete ale SUA.
„Aceasta arată că ei (ruşii) au avut ambiţia de a dezvolta aceste arme şi că au acordat prioritate respectivului program. Ruşii s-au decis pe ansamblu că îi mulţumeşte conceptul acestor rachete, iar acum se vor concentra pe definitivarea lor prin teste“, a spus o sursă familiarizată cu datele din rapoartele serviciilor de informaţii americane.
Racheta hipersonică de tipul aer-sol denumită „Kinjal“ („Pumnal“, în rusă) a fost testată de cel puţin trei ori până acum. În iulie, Kremlinul a testat cu succes arma împotriva unei ţinte aflate la aproape 500 de mile distanţă (aproximativ 804,6 km). Mai mult, într-un raport al serviciilor de informaţii americane, potrivit sursei citate, se afirmă că această rachetă hipersonică a fost montată şi lansată de 12 ori dintr-un avion supersonic MiG-31. Armata rusă ar lucra în prezent pentru a monta această rachetă pe un bombardier strategic, conform CNBC.
Kremlinul are în plan ca respectiva rachetă să intre în dotarea armatei ruse din 2020, conform canalului media citat.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat dezvoltarea sistemului de rachete hipersonice 'Kinjal' , despre care a spus că este capabil să evite scutul antirachetă american, în mesajul său anual adresat Adunării Federale, camerele reunite ale parlamentului rus (Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei) la 1 martie 2018.
Potrivit presei ruse, racheta Kinjal are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul şi poate transporta atât focoase nucleare, cât şi încărcătură convenţională.