Putin: În Ucraina a avut loc o lovitură armată de preluare a puterii. Ianukovici nu mai are niciun viitor politic
0Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marţi, că evenimentele care au dus la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici reprezintă „o lovitură neconstituţională şi armată de preluare a puterii”. Mai mult, Ianukovici, pe care-l consideră, totuşi, preşedinte legitim al Ucrainei, nu mai are niciun viitor politic, a mai afirmat liderul de la Kremlin.
În prima sa intervenţie publică pe tema situaţiei din Ucraina de la destituirea lui Ianukovici, Vladimir Putin a atras atenţia că „militanţii” au adus haosul în ţară şi că Ianukovici a fost de acord cu cererile opoziţiei, transmite BBC.
„Poate să existe doar o singură apreciere cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Kiev şi în Ucraina: este vorba despre o lovitură de stat, anticonstituţională, despre o preluare a puterii prin arme”, a spus Putin.
Totodată, el a susţinut că, în acest moment, nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la „toate mijloacele” pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară, relatează AFP. El a adăugat că nu intenţionează să anexeze Crimeea Rusiei, dar „oamenii de acolo ar trebui să se aibă dreptul de a decide singuri”.
Pe de altă parte, Putin a precizat că înţelege nevoia de schimbare a poporului ucrainean, dar „schimbarea ilegală” nu trebuie încurajată, informează Reuters.
Întrebat de acţiunile unor grupuri de persoane înarmate pe teritoriul Crimeei, care au preluat, în repetate rânduri, controlul asupra mai multor locuri-cheie din peninsulă, Putin a atras atenţia că acelea sunt „forţe locale de autoapărare”, nu soldaţi ruşi. Mai mult, întrebat dacă trupe ruseşti au participat la operaţiuni în Crimeea, Putin a răspuns: „Nu. Nu au participat. Multe uniforme arată la fel”, transmite BBC News.
Totodată, Putin refuză în continuare să recunoască noul Guvern de la Kiev: „Nu am cu cine să discut în Kiev, nu există un preşedinte legitim acolo”. El a adăugat că Moscova va restabili complet relaţiile cu Kievul abia când va exista un preşedinte nou ales, dar nu va recunoaşte candidatul care va câştiga alegerile prezidenţiale din 25 mai, organizate de guvernul premierului Arsenîi Iaţeniuk.
„Există, din punct de vedere juridic, doar un preşedinte legitim. Este clar că nu are putere. Dar, am spus-o deja şi vreau să o repet, acest preşedinte legitim din punct de vedere pur juridic este, evident, Ianukovici”, a spus Putin.
Pe de altă parte, Putin a recunoscut că „Ianukovici nu are niciun viitor politic”. „I-a spus asta. Ar fi fost ucis în Ucraina dacă nu l-am fi ajutat.”

Totodată, liderul de la Kremlin s-a arătat nemulţumit de atitudinea Vestului faţă de poziţia sa cu privire la criza ucraineană. „Acţiunile noastre sunt, adesea, catalogate ca fiind ilegitime de către Occident, dar uitaţi-vă la operaţiunile Statelor Unite în Afganistan, Iraq şi Libia. Acţiunile noastre sunt legitime din prisma legilor internaţionale pentru că preşedintele legitim al Ucrainei ne-a solicitat ajutorul”, a explicat Putin, în conferinţa de presă susţinută marţi, la Moscova.
„Cei care se gândesc să ne impună sancţiuni ar trebui să evalueze consecinţele, căci vor fi pagube de ambele părţi”, a avertizat Putin.
„Toate ameninţările la adresa Rusiei sunt contraproductive şi dăunătoare”, a mai precizat Vladimir Putin, care a adăugat că ţara sa este pregătită să găzduiască summitul G8, dar liderii occidentali au refuzat să se deplaseze până în Rusia, pe motiv că „nu este necesar”.
Cât despre acuzaţiile privind „uciderea în masă” care îi sunt aduse lui Ianukovici, acesta l-a asigurat pe Putin că nu a ordonat forţelor de securitate să deschidă focul asupra protestatarilor şi că, cel mai probabil, erau „provocatori” din rândul opoziţiei de pe EuroMaidan.
Vladimir Putin neagă că forţele ruse ar încercui bazele militare ucrainene din Crimeea
Pe aceeaşi temă:
Rusia a anunţat condiţiile în care va discuta cu Occidentul pe tema Ucrainei. NATO se reuneşte de urgenţă
Rusia este dispusă pentru negocieri pe tema crizei din Ucraina numai dacă va fi pus în aplicare acordul de la 21 februarie, care prevede organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate în decembrie 2014, a anunţat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.
Ultimatumul Flotei ruse de la Marea Neagră a expirat. Nicio bază militară ucraineană atacată în Crimeea
Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 05.00, altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apărării citate de către agenţia Interfax-Ukraine. Totuşi, marţi dimineaţă, nu a avut loc nicio intervenţie cu uz de forţă, informează BBC News.
Preşedintele demis Viktor Ianukovici a cerut Rusiei să trimită soldaţi în Ucraina
Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a solicitat ajutor militar din partea Rusiei şi a cerut autorităţilor de la Moscova să trimită trupe peste graniţă, pe teritoriul ucrainean, potrivit declaraţiilor ambasadorului rus la ONU, relatează BBC News.
Cum ricoşează criza din Ucraina în economia românească
Leul şi cotaţiile principalelor companii listate la Bursă încep să piardă teren, pentru că investitorii sunt îngrijoraţi, iar creşterea preţurilor la ţiţei ar putea declanşa scumpiri în lanţ.
INFOGRAFIE Pe cine ţine în şah flota rusă din Crimeea
Armata rusă s-a instalat în Crimeea în urmă cu peste 200 de ani, după ce Ecaterina a II-a a construit o bază navală la Sevastopol, iar în prezent Rusia plăteşte chirie Ucrainei pentru găzduirea unei flote cu care intimidează "vecini mici", dar nu face faţă NATO, scrie „Washington Post“.
Câteva motive pentru care nu ar trebui să îi plângem pe ucraineni Există în ultimele zile o sensibilitate deosebită faţă de Ucraina. Rusia a invadat Crimeea, pe care acum o stăpâneşte. Aparent am fi în pragul unui război rece, iar Rusia nu doreşte să bată înapoi. Pentru România, o Ucraină democratică, cel puţin la nivelul ţării noastre, ar fi perfectă, dar e posibil oare acest lucru?
Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a transmis Angela Merkel lui Obama Preşedintele rus Vladimir Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a spus cancelarul german Angela Merkel şefului administraţiei americane Barack Obama duminică seara, după convorbirea telefonică pe care o purtase înainte cu liderul de la Kremlin privind situaţia din Crimeea, potrivit The New York Times, informează Agerpres.
De ce nu se mai teme Rusia de Occident Criza din Kiev s-a transformat în ultima săptămână într-un adevărat conflict care stă să izbucnească între Rusia şi Occident. Vestului aproape că nu îi vine să creadă că Vladimir Putin a invadat Ucraina cu circa 15.000 de soldaţi. Reacţia oficialilor europeni şi americani este, cel puţin pentru moment, una de uimire. Publicaţia „Politico” se întreabă de ce Rusia alege să-şi rişte legăturile cu Occidentul în valoare de trilioane de dolari.
Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.
La Ucraina nu se renunţă fără luptă Care este costul deciziei Kremlinului în Crimeea şi care este cursul de acţiune global de urmat, luând în calcul şi escaladarea conflictului?