Nemulţumirile ruşilor fierb la foc mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele sociale sunt la ordinea zilei în Rusia şi pot oricând lua o turnură politică, în pofida tăcerii din presa afiliată puterii. Aleksei Navalnîi a anunţat deja o mare manifestaţie antiguvernamentală pe 12 iunie.

Dezvăluirile făcute de opozantul Aleksei Navalnîi în legătură cu schemele ilicite de îmbogăţire folosite de premierul Dmitri Medvedev i-au trezit din amorţire pe ruşi. Mulţi dintre ei au ieşit în stradă pentru a-şi exprima îngrijorările şi frustrările, la proteste luând parte numeroase categorii sociale: şoferi, pensionari, fermieri etc. În pofida amplorii acestora, presa aservită Kremlinului păstrează tăcerea. Însă contestatarii regimului Putin nu exclud ca la un moment dat nemulţumirile sociale să fie însoţite de revendicări politice.

Camionagii luptă împotriva taxei pe kilometru

Începând din 27 martie, chiar după cel mai agitat weekend din ultimii ani din Rusia, încheiat cu arestarea a aproximativ 1.000 de ruşi, camionagii din 80 de regiuni se află în grevă pasivă. Astfel, de la Kaliningrad până la Vladivostok, mii de maşini de mare tonaj pot fi văzute staţionate pe marginea şoselelor, în semn de protest. Camionagii luptă pentru anularea taxei de drum, cunoscută drept taxa „Platon“. În valoare de 1,53 ruble (0,025 euro) pe kilometru, această taxă a fost aplicată la sfârşitul lui 2015 autovehiculelor ce depăşesc 12 tone şi urmează să crească cu 25% din 15 aprilie.

image

Un camionagiu protestează în regiunea Moscova FOTO AFP

Cei mai nemulţumiţi de aceasă taxă colectată de o firmă privată sunt camionagii din republicile aflate în nordul Caucazului. În Daghestan, de exemplu, până la 4.000 de camionagii protestează, potrivit portalului Snob. Pe alocuri, revendicările iau o turnură politică, cu îndemnuri la demisia guvernului, iar, potrivit analiştilor, situaţia ar putea degenera.

În pofida amplorii pe care a căpătat-o protestul camionagiilor, aceştia se confruntă cu un „blocaj mediatic“ instituit de puterea centrală şi autorităţile locale, relevă Nezavisimia Gazeta. Potrivit unui parlamentar din Republica Buriatia, situată la frontiera cu Mongolia, atât presa, cât şi liderii protestelor sunt presaţi de autorităţile locale să păstreze tăcerea. Confruntaţi cu acest blocaj, camionagiii nu au altă soluţie decât să posteze tot mai multe filmuleţe cu acţiunile lor pentru a-şi populariza mişcarea de contestare.

Tot mai multe nemulţumiri

Camionagiii nu sunt singurii care cer socoteală puterii, semnalează săptămânalul „The New Times“. Şoferii din Vladivostok contestă în stradă măsura obligatorie de a instala sistemul de geolocalizare Glonass, pensionarii din Samara protestează faţă de eliminarea unor beneficii sociale, în timp ce fermierii din Krasnodar se pregătesc, la rândul lor, de un nou marş la Moscova, după cel blocat de poliţie la 28 martie. Fermierii din Krasnodar s-au răsculat după ce au aflat de impresionanta moşie deţinută de premierul Dmitri Medvedev în regiunea lor.

După marile manifestaţii anticorupţie din 26 martie, marcate de o puternică prezenţă a tinerilor, mişcările de protest trec la un alt nivel în Rusia, apreciază „The New Times“. „Cei care coboară acum în stradă fac parte din majoritatea pe care se bazează Putin“, subliniază săptămânalul rus.

Navalnîi nu renunţă

Nici rivalii politici ai preşedintelui rus Vladimir Putin nu intenţionează să se oprească. Abia eliberat din închisoare, Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce a opoziţiei ruse, dă asigurări că va continua să organizeze proteste antiguvernamentale. Navalnîi, care vrea să candideze împotriva lui Putin în alegerile prezidenţiale din 2018, a fost reţinut în timpul manifestaţiilor din 26 martie, sub motivul că acestea nu au avut aprobarea Primăriei Moscovei.

„Aş evalua acţiunea din 26 martie ca pe un mare succes“, a declarat Navalnîi, adresându-se simpatizanţilor săi într-un mesaj difuzat pe internet. „A fost prima acţiune simultană în mai multe oraşe din 1990 încoace. În ciuda faptului că autorităţile au încercat să sperie lumea ... zeci de mii au ieşit în stradă. Trebuie să continuăm“, a adăugat el.

navalnii

Aleksei Navalnîi, reţinut la manifestaţiile antiguvernamentale din 26 martie FOTO Arhivă

Putin, care a dominat peisajul politic al Rusiei în ultimii 17 ani, nu a spus încă dacă va candida pentru un al patrulea mandat prezidenţial - cu o durată de şase ani -, dar este de aşteptat să facă acest lucru.

Sondajele de opinie arată că Navalnîi are puţine şanse în faţa lui Putin, cotat în continuare cu o popularitate foarte ridicată. Dar avocatul rus şi simpatizanţii săi speră că internetul îi va ajuta să canalizeze nemulţumirea publică în direcţia corupţiei din eşaloanele de la vârful puterii şi să-i zdruncine astfel poziţia actualului lider de la Kremlin, scrie Reuters.

În acest context, viitoarea campanie prezidenţială din Rusia ar putea deveni „mai interesantă decât se aştepta toată lumea“, inclusiv Putin, notează „The New Times“. Ca dovadă, potrivit unui sondaj efectuat şi publicat recent de Institutul Levada, 38% dintre ruşi aprobă manifestaţiile din 26 martie, un procentaj în creştere.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite