FOTO Rusia: viaţa locuitorilor unui sat de lângă un depozit de arsenale chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vestul Rusiei se află satul Mirny, populat de 50.000 de oameni, aflat la câteva sute de metri de depozitul de arme chimice Maradykovsky, unde au fost distruse în ultimii şapte ani aproape 7.000 de tone de arme cu agenţi neurotoxici. Oamenii sunt nevoiţi să respecte măsuri stricte de securitate, iar măştile de gaze sunt nelipsite. Cu toate acestea, incidentele au continuat să aibă loc, iar mediul toxic lasă urme asupra tuturor.

Baza de la Mirny a atras atenţia presei în octombrie, când autorităţile ruse au dejucat planurile unui atentat terorist care viza depozitul de la Maradykovsky, relatează publicaţia „The Atlantic”. Doi suspecţi au fost arestaţi, la câteva zile de la anunţul oficialilor o femeie sinucigaşă a atacat cu o bombă un  autobuz din Volgograd, sudul Rusiei. De data aceasta, şapte oameni au fost omorâţi.

Toţi locuitorii din Mirny, sat din centrul regiunii Kirov Oblast, au câte o mască de gaze ţinută pe undeva prin casă, ori sub paturi, ori în dulapuri. Potrivit declaraţiilor oficialilor, autorităţile au oferit măşti de gaze şi alte metode de protecţie în eventualitatea unor scurgeri de materiale periculoase pentru aproape fiecare dintre cei 50.000 de rezidenţi din zona de securitate ce înconjoară unitatea Maradykovsky.

Măsurile de securitate au fost furnizate „atât pentru adulţi, cât şi pentru copii”, a spus Pavel Filev, purtător de cuvânt din cadrul centrul de informaţii de la Maradykovsky. Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat despre procurarea camerelor portabile de protecţie pentru copii, Filev a răspuns că baza de la Maradykovsky dispune de „câteva”, iar acestea se găsesc la centrul de informaţii din cadrul unităţii.

Pe de altă parte, însă, muncitorii de la Maradykovsky sunt mult mai bine echipaţi. „Trebuie să avem masca de gaze pe umerii noştri, la îndemână, în cazul în care are loc un exerciţiu sau o urgenţă”, a spus Svetlana, una dintre lucrătoarele la depozitul de lângă Mirny, care este nevoită să îşi aducă în fiecare zi la locul de muncă propria mască de gaze. „Au loc des inspecţii neanunţate şi trebuie să le punem (măştile de gaz) şi să ne deplasăm spre punctele de evacuare”, a povestit femeia, citată de „The Atalntic”.

O parte din vechiul arsenal chimic depozitat la Maradykovsky. FOTO Warfare.be

image

Potrivit informaţiilor oficiale, nu au existat accidente la Maradykovsky de la înfiinţarea programului de distrugere a armelor până în prezent, însă localnicii şi muncitorii au raportat totuşi câteva cazuri. Cel mai recent şi cel mai grav s-a petrecut în 2010, când sediul local al Partidului Comunist a transmis că mai mulţi muncitori au fost otrăviţi. Mai mult, un muncitor a murit în 2009, cauza fiind otrăvire „cu o substanţă necunoscută”.

În zonă se văd şi urmele activităţii chimice lăsate asupra mediului înconjurător. Armele chimice au început să fie depozitate la Maradykovsky încă din 1953, la iniţiativa sovieticilor, iar anii 1960 a început distrugerea arsenalului chimic. Unele dintre arme au fost arse, îngropate, iar altele aruncate în lacuri. În jurul satului Mirny se pot vedea mai multe adăposturi vechi unde erau depozitate rămăşiţe ale armelor chimice.

O parte din vechiul arsenal chimic depozitat la Maradykovsky. FOTO Warfare.be

image

În urma unui control efectuat în această vară, un ONG de mediu a descoperit un nivel ridicat al fosforului din plantele  găsite în zona de securitate. Însă oficialii ruşi insistă că baza de la Maradykovsky nu mai prezintă niciun pericol pentru oameni.

Pe de altă parte, oamenii nu dau crezare declaraţiilor oficiale. Ei au povestit cum unii dintre copii prezintă dureri ale diverselor părţi ale corpului, în special picioarele, anormale pentru vârste fragede precum doi-trei ani.

 

 

 

 

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite