SUA se oferă să distrugă substanţele chimice din Siria pe mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii s-au oferit să distrugă armele chimice ale Siriei pe o navă americană, a anunţat, sâmbătă seară, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), informează Reuters.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice încercă în această perioadă să găsească un plan alternativ pentru a distruge armamentul chimic sirian, după ce Albania a refuzat să găzduiască pe teritoriul ţării sale o asemenea acţiune.

De asemenea, organizaţia din domeniu a mai precizat că până vineri circa 35 de firme şi-au arătat dorinţa de a încheia un contract comercial pentru distrugerea a 800 de tone de produse chimice industriale.

Alte 500 de tone, cu o concentraţie chimică puternică, sunt considerate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice mult prea periculoase pentru a fi transportate într-o ţară, aşadar acestea ar putea fi distruse prin intermediul hidrolizei, la bordul unei nave SUA.

„Statele Unite s-au arătat dispuse să contribuie cu tehnologia necesară, cu sprijinul operaţional, cât şi financiar pentru a neutraliza substanţele chimice prioritare din Siria”, a anunţat OPCW.

Organizaţia cu sediul la Haga a primit sarcina de a elabora un plan concret pentru distrugerea stocurilor de arme chimice din Siria, în cadrul unui acord încheiat cu SUA.

Şeful misiunii OPCW pentru Siria, Sigrid Kaag, a declarat recent că acţiunile pentru eliminarea stocurile de arme chimice din Siria au fost şi se menţin complicate, în special din cauza termenului limită - 31 decembrie 2013.

„Încercăm să satisfacem termenele. Substanţele chimice din Siria vor fi ambalate, sigilate şi transportate la portul mediteranean din Letakia, apoi vor fi urcate la bordul unui vas american. Armele chimice nu vor fi distruse în apele teritoriale ale Siriei”, a mai precizat oficialul.


Citeşte şi:

Albania refuză distrugerea armelor chimice siriene pe teritoriul său

Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat, vineri seară, că nu va permite ca pe teritoriul ţării sale să se distrugă arme chimice provenite din Siria, oficialul oferind astfel un răspuns protestatarilor de la Tirana şi din alte oraşe ale Albaniei, informează BBC.

UE, gata să primească albanezii în blocul comunitar. Barroso: Albania ar putea primi statutul de ţară candidată până la sfârşitul toamnei

Preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marţi că Albania ar putea primi statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană la sfârşitul toamnei. Afirmaţia a fost susţinută şi de şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy, în urma negocierilor purtate la Bruxelles cu premierul albanez.

Siria a finalizat prima etapă a predării arsenalului de arme chimice

Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice, îndeplinind astfel o cerinţă fixată în cadrul programului de eliminare a arsenalului său chimic, a indicat Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) într-un document, citat de agenţiile Reuters şi AFP.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite