Întrevedere Vladimir Putin - Recep Erdogan, la Moscova

Întrevedere Vladimir Putin - Recep Erdogan, la Moscova

Preşedintele rus Vldimir Putin şi omologul său turc Recept Erdogan

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit, vineri, în vizită pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pentru discuţii despre conflictul din Siria, unde Rusia şi Turcia au lansat eforturi de mediere şi acţiuni militare coordonate, informează AP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul de la Kremlin , Vladimir Putin, a declarat că relaţiile dintre Rusia şi Turcia se restabilesc într-un ritm destul de alert, inclusiv cele din sectorul economic şi comercial, relatează agenţia RIA NOVOSTI.
 
„Suntem extrem de bucuroşi că relaţiile interstatale se restabilesc, de altfel, într-un ritm destul de alert. Ultima întrevedere în acest format a avut loc cu mult timp în urmă, în opinia mea, în anul 2014. În perioada din 2014 şi până în prezent au avut loc multe evenimente.
 
În momentul de faţă desfăşurăm o activitate intensă pentru restabilirea relaţiilor ruso-turce şi ridicarea lor la un nivel mult mai avansat” – a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul întrevederii sale cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, întâlnire care a avut loc vineri, 10 martie, la Moscova. 
 
Liderul rus a subliniat, de asemenea, că sunt restabilite relaţiile comerciale şi cele economice dintre cele două state, Rusia şi Turcia.
 
„Ieri, premierul rus, Dmitri Medvedev, l-a informat pe omologul său turc în legătură cu măsurile suplimentare întreprinse în restabilirea relaţiilor din sectorul economic, într-un cadru multilateral” – a menţionat Putin. Potrivit declaraţiilor preşedintelui rus, cooperarea din domeniul investiţional continuă să se dezvolte. Liderul de la Kremlin a menţionat, într-o declaraţie anterioară, că dialogul la nivelul înalţilor demnitari miliatari din Rusia şi Turcia este unul extrem de eficient
 
Cele două ţări au mediat în decembrie un armistiţiu care a reuşit să reducă amploarea confruntărilor dintre forţele guvernamentale şi opoziţie şi au sponsorizat tot împreună două runde de convorbiri anul acesta între regimul preşedintelui Başar al-Assad şi adversarii lui. A treia rundă este programată săptămâna viitoare. La summit-ul ruso-turc de la Kremlin de astăzi se află pe agendă şi proiecte comune în domeniul energiei, ca şi starea comerţului bilateral.
 
În opinia experţilor, convorbirile ruso-turce la nivel înalt vor fi unele complicate, întrucât mai este cale lungă de parcurs până la restabilirea completă a bunelor relaţii dintre cele două state. 
 
Printre temele de discuţie la vârf de la Moscova s-au mai numărat coordonarea acţiunilor de combatere a terorismului internaţional, cooperarea în domeniul apărării, reglementarea conflictului din Siria, având în vedere şi regimul de încetare a focului, precum şi organizarea unor operaţiuni militare comune, ancheta în cazul asasinării diplomatului rus Andrei Karlov şi construcţia gazoductului Turkish Stream. 
 
 
citeste totul despre: