Un mecanic al EgyptAir, suspectat că a plantat o bombă la bordul avionului rusesc prăbuşit în Sinai. Bărbatul ar fi fost reţinut

Un mecanic al EgyptAir, suspectat că a plantat o bombă la bordul avionului rusesc prăbuşit în Sinai. Bărbatul ar fi fost reţinut

224 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului MetroJet FOTO AP

Un mecanic al companiei EgiptAir, al cărui văr s-a alăturat Statului Islamic, este suspectat că a plantat o bombă la bordul avionului rusesc care s-a prăbuşit în luna octombrie a anului trecut în Egipt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, autorităţile egiptene au susţinut public că nu au găsit nicio dovadă că cursa MetroJet, care s-a prăbuşit în peninsula Sinai după ce a decolat de pe aeroportul Sharm el-Sheikh, a fost doborâtă de terorişti.
 
Un oficial al companiei aeriene a negat că vreunul dintre angajaţii săi a fost arestat sau acuzat de ceva, iar un oficial al Ministerului de Interne din Egipt a spus, la rândul său, că nu a fost efectuată vreo arestare în acest caz.
 
Însă sursele Reuters spun că mecanicul a fost reţinut, alături de doi poliţişti şi un manipulator de bagaje, suspectaţi că l-au ajutat pe acesta să planteze bomba. 
 
„După ce a aflat că unul dintre membrii săi are o rudă care lucrează la aeroport, Statul Islamic i-a dat acestuia o bombă într-o geantă de mână. I s-a spus să nu pună întrebări şi să pună bomba în avion”, spune una dintre surse, adăugând că vărul mecanicului s-a alăturat Statului Islamic în urmă cu un an şi jumătate.
 
„Doi poliţişti sunt suspectaţi că au jucat un rol, închizând ochii la controalele de securitate. Însă există şi posibilitatea ca ei să nu îşi fi făcut treaba cum trebuie”, spune o a doua sursă.
 
Niciunul dintre cei patru nu a fost pus sub acuzare până acum, mai spun sursele Reuters.
 
Prăbuşirea cursei MetroJet, soldată cu 224 de victime, a pus sub semnul întrebării lupta Egiptului cu militanţii Statului Islamic şi a afectat turismul, care este esenţial pentru economia ţării. 
 
Rusia şi ţările occidentale cred că avionul a fost doborât de o bombă care a fost plantată la bord. Egiptul a declarat public că până acum nu a descoperit nicio dovadă în acest sens.
 
O punere sub acuzare sau o confirmare a Egiptului că avionul Airbus A321 a fost, într-adevăr, doborât de o bombă aflată la bord său ar putea expune ţara la cereri de despăgubiri din partea familiilor victimelor.
 
Oficialul EgiptAir spune că autorităţile egiptene au investigat toţi angajaţii aerportului Sharm el-Sheikh, fără să găsească vreo dovadă a impicării vreunuia dintre ei în acest eveniment. Totodată, au fost verificate şi legăturile de familie ale tuturor angajaţilor.
 
„Un angajat care arată simpatie pentru militanţi nu are voie să meargă să muncească în niciun aeroport”, a declarat oficialul.
 
Un site al Statului Islamic a publicat o fotografie cu o doză de băutură răcoritoare, despre care a susţinut că a fost folosită pentru a fabrica bomba improvizată care a doborât aeronava rusă. Doza prezentată avea un întrerupător şi un detonator, elemente care, în mod normal, ar atrage atenţia structurilor de securitate din orice aeroport din lume.
citeste totul despre: