Ultimele proteste din Brazilia au scos în stradă 250.000 de manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 250.000 de oameni au ocupat sâmbătă noapte străzile mai multor oraşe din Brazilia şi s-au încăierat cu poliţiştii care au folosit gaze lacrimogene şi au tras cu gloanţe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii. Manifestanţii s-au arătat hotărâţi să continue protestele până când vor fi luate măsuri concrete de reformare a sistemului politic din ţară.

Brazilienii din toată ţara continuă protestele faţă de legislaţia cunoscută sub numele de PEC 37, care limitează autoritatea procurorilor federali în anchetele cazurilor de infracţiune. De asemenea, brazilienii se tem că noua lege îi protejează în mod special pe politicienii corupţi, potrivit publicaţiei „The Guardian”.

Zeci de mii de manifestanţi din peste 100 de oraşe şi-au exprimat nemulţumirile faţă de guvernul actual. În timpul ciocnirilor de sâmbătă noaptea au fost răniţi 8 oameni, 4 dintre ei fiind poliţişti.

Protestele se prelungesc, deşi preşedinta Dilma Rousseff a ţinut un discurs vineri seara prin care a încercat să reducă tensiunea, susţinând că manifestaţiile paşnice sunt acţiuni democratice şi bine-venite. Rousseff, o extremistă de stânga torturată în timpul dictaturii militare din Brazilia, a mai spus că nu favorizează un guvern corupt. Însă brazilienii o acuză că subestimează problema corupţiei şi cerinţele populaţiei.

Potrivit estimărilor poliţiei, aproximativ 60.000 de oameni s-au adunat în piaţa centrală din oraşul Belo Horizonte, în timp ce 30.000 de brazilieni au ocupat una dintre principalele străzi din Sao Paulo. Alţi 30.000 de protestatari s-au strâns în Santa Maria, oraşul unde au murit 240 de tineri la începutul anului 2013, în urma unui incendiu izbucnit într-un club de noapte. Mulţi brazilieni au susţinut că bilanţul tragic din Santa Monica putea fi evitat dacă autorităţile ar fi cerut legi de securitate corespunzătoare.

Manifestaţiile au debutat pe 11 iunie, la Sao Paolo, împotriva majorării tarifelor la transportul în comun, iar criticile s-au extins, în plină desfăşurare a Cupei Confederaţiilor la fotbal (15-30 iunie), la situaţia dezastruoasă a serviciilor publice de bază din ţară, acuzând sumele imense cheltuite cu pregătirile pentru Mondialul de fotbal ediţia 2014.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite