Trump şi Macron promit un „răspuns comun“ la presupusul atac cu arme chimice din Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii, victime ale atacului chimic de la Douma
Copii, victime ale atacului chimic de la Douma

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron au promis „un răspuns comun puternic” la presupusul atac cu arme chimice din 7 aprilie, care a făcut zeci de victime, în oraşul Douma, controlat de rebeli sirieni. Siria respinge acuzaţiile că ar fi lansat un atac cu arme chimice.

Presa de stat din Siria scrie că multe rachete au lovit un aeroport militar din centrul Siriei din apropierea oraşului Homs. 12 persoane şi-au pierdut viaţa, 30 au fost rănite şi opt rachete au fost distruse.

Agenţia siriană de stat SANA a relatat că un atac aerian a avut loc în dimineaţa zilei de 9 aprilie asupra bazei militare Tayfur de lângă oraşul Homs.

 Iniţial, SANA a scris că există suspiciunea că este vorba de un atac american, dar ulterior şi-a retras orice referire la Statele Unite. Pentagonul a anunţat că în această perioadă nu efectuează atacuri aeriene în Siria. 

Mediile siriene au mai transmis că sistemele antiaeriene au doborât opt rachete.

 Televiziunea de stat siriană a informat că au fost auzite explozii puternice luni dimineaţa în apropierea aerodromului T-4 la est de oraşul Homs. Mai multe rachete au ţintit aerodromul iar forţele guvernului sirian au răspuns şi au doborât alte opt rachete. Conform televiziunii, atacul a fost „cel mai probabil” condus de americani, afirmaţie negată de Pentagon.

În videoclipuri de pe reţelele sociale din Liban se pot vedea rachete care zboară la o altitudine joasă şi care par că se îndreaptă către Siria.

 Siria a învinuit Statele Unite pentru incidentul care a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Trump a declarat că Bashar al Assad ar trebui să plătească scump pentru un presupus atac chimic în apropierea Damascului.

 Pentagonul a emis o declaraţie prin care susţine că Departamentul Apărării nu desfăşoară atacuri aeriene în Siria la acest moment.

Atac israelian?

 Un site web pro-guvernamental din Siria a susţinut că atacul a fost responsabilitatea armatei israeliene. Israelul a atacat această bază aeriană în luna februarie, afirmând că o dronă iraniană fusese lansată de acolo. Până în prezent, armata israeliană nu a făcut niciun comentariu.

Armata rusă a declarat luni că două avioane de război israeliene F-15 au efectuat loviturile asupra bazei aeriene a regimului sirian T-4 situată între Homs şi Palmyra, informează agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters şi France Presse.

    

Interfax a citat Ministerul rus al Apărării declarând că "două avioane F-15 ale armatei israeliene au lovit aerodromul între 3.25 şi 3.53 ora Moscovei (0.25 şi 0.53 GMT) cu ajutorul a opt rachete teleghidate din teritoriul libanez, fără a intra în spaţiul aerian sirian", potrivit ministerului rus, adăugând că sistemele de apărare aeriană siriană au doborât cinci din cele opt rachete trase.

    

Întrebat despre declaraţia rusă, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că nu are de făcut niciun comentariu imediat.

Preşedintele Trump a avut o convorbire telefonică, duminică,  cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în care cei doi „au căzut de acord să facă schimb de informaţii privind natura atacurilor şi să coordoneze un răspuns comun puternic”.

Macron a declarat anterior că folosirea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roşie” pentru Franţa şi că forţele militare franceze vor ataca dacă se va dovedi că regimul sirian a fost implicat în atacul recent.

Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte luni la cererea Rusiei şi a SUA

Membrii Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se vor reuni luni la cererea Rusiei şi a Statelor Unite, după ce 70 de persoane au murit duminică în oraşul sirian Douma în urma unui atac chimic, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Rusia a cerut reuniunea celor 15 membri ai consiliului pe tema "ameninţărilor internaţionale, păcii şi securităţii", deşi motivul nu a fost imediat clar, au informat diplomaţii duminică. 

Exemplul Rusiei a fost urmat de Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Olanda, Kuweit, Peru şi Coasta de Fildeş, care de asemenea au cerut o întâlnire în cadrul căreia să discute atacul chimic comis în Siria.

Membrii Consiliului au ajuns duminică seară la o înţelegere privind întrunirea de luni. 

"Consiliul de Securitate se va reuni şi solicită accesul imediat la primii respondenţi, susţinerea unei investigaţii independente şi pedepsirea celor responsabili pentru acest act atroce", a declarat ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley. 

Haley a avertizat luna trecută că, în cazul în care Consiliul de Securitate nu va lua măsuri concrete în Siria, Washingtonul este "pregătit să acţioneze" şi că SUA ar putea lansa un nou atac punctual asupra regiunii. 

Preşedintele american Donald Trump a avertizat că există "un preţ mai mare plătit", după ce echipajele de ajutor medical au anunţat că zeci de persoane au fost ucise de un gaz otrăvitor în oralul Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est. Guvernul sirian neagă că atacul ar fi putut fi lansat de forţele sale. 

Preşedintele american, Donald Trump, a scris duminică pe Twitter că preşedintele sirian, Bashar al-Assad, va avea un "preţ mare de plătit" pentru un atac cu arme chimice asupra civililor şi a acuzat Iranul şi pe liderul rus Vladimir Putin că îl susţin pe liderul sirian, relatează Reuters, AFP şi dpa.

"Mulţi morţi, inclusiv femei şi copii, într-un atac CHIMIC stupid în Siria. Zona de atrocitate este izolată şi încercuită de armata siriană, făcând-o complet inaccesibilă pentru lumea din afară", a scris Trump pe reţeaua de socializare.

"Preşedintele Putin, Rusia şi Iranul sunt responsabili pentru îl susţin pe Animalul Assad. Preţ mare de plătit. Deschideţi imediat zona pentru ajutor medical şi verificare. Un alt dezastru umanitar fără niciun motiv'', a adăugat el.

Noaptea trecută, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Heather Nauert a solicitat Rusiei să nu mai sprijine guvernul sirian şi să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a găsi o cale de ieşire din conflict.

"Protejarea regimului Assad de către Rusia şi incapacitatea de a opri utilizarea armelor chimice în Siria pun la îndoială angajamentul său de a rezolva criza globală şi priorităţile cele mai înalte ale neproliferării", a declarat purtătoarea de cuvânt, citată de EFE.

"Rusia, cu sprijinul său neclintit pentru regim, este în cele din urmă responsabilă pentru aceste atacuri brutale, care vizează nenumăraţi civili şi sufocă cele mai vulnerabile comunităţi din Siria cu arme chimice", a adăugat ea.

Guvernul american monitorizează îndeaproape informaţiile despre presupusul atac asupra unui spital din Duma, unde, fără a preciza numărul de decese, a recunoscut că ar putea exista un "număr potenţial mare de victime".

"Dacă se confirmă, aceste rapoarte şocante necesită un răspuns imediat din partea comunităţii internaţionale", a spus purtătoarea de cuvânt.

Nauert a insistat că antecedentele lui Asad privind utilizarea armelor chimice împotriva propriului popor sunt incontestabile şi a reamintit că în urmă cu un an forţele guvernamentale siriene au efectuat un atac cu gaz sarin care a ucis aproximativ 100 de sirieni. Cu acea ocazie, guvernul lui Donald Trump a reacţionat bombardând baza aeriană din Siria din care a fost orchestrat atacul.

O serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici susţin că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă. 

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul american Donald Trump au condamnat atacul cu arme chimice din Siria şi au cerut tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad. Trump a transmis că "Rusia şi Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad". 

Ministerul rus al Apărării aminteşte că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susţine că acuzarea forţelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenţii militare în Siria. 

Negociatorii din opoziţia siriană au confirmat duminică un acord final cu militarii ruşi privind evacuarea oraşului Douma din enclava Ghouta de est, de lângă Damasc, informează Reuters. Acordul fusese anunţat cu câteva ore mai devreme de surse oficiale din capitala Siriei.

Acordul presupune prezenţa poliţiei militare ruse în oraş, iar luptătorii din gruparea Jaish al Islam care nu vor să plece pot rămâne, fără a fi urmăriţi de forţele de securitate. Timp de şase luni, se suspendă recrutarea celor care ar trebui să satisfacă stagiul militar obligatoriu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite