Teama de răpire, o nouă ameninţare pe străzile răvăşite de războiul sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşele siriene au începută să fie apărate de comitete populare locale, grupuri de justiţiari înarmaţi de regim care protejează diverse zone împotriva răpirilor FOTO AFP
Oraşele siriene au începută să fie apărate de comitete populare locale, grupuri de justiţiari înarmaţi de regim care protejează diverse zone împotriva răpirilor FOTO AFP

Pe timp de conflict, răpirile din Siria au început să fie privite ca o afacere profitabilă. Motivele care stau la baza acestor răpiri sunt de cele mai multe ori religioase, dar viaţa unui om valorează mai mult decât orice avere, răpirile fără motiv sunt la fel de frecvente.

Pe măsură ce oraşele siriene devastate de război se cufundă tot mai mult în anarhie, rezidenţii acestora au încă un motiv de îngrijorare: răpirile. De altfel, la o întâlnire cu oficialii regimului, localnicii dintr-o suburbie aflată sub protecţia guvernului au pus răpirea în vârful listei cu pericole la care sunt supuşi, scrie BBC.

Răpirea, o afacere profitabilă

Deşi preşedintelele Bashar al-Assad a introdus pedeaspsa cu moartea pentru răpire, legea nu este respectă. Aşa că în multe oraşe siriene legea junglei este cea care primează. Acest lucru este evidenţiat de numărul tot mai mare de localnici care îşi procură arme pentru protecţia personală. Legea înfăptuită în nume propriu este cea care îi ţine pe sirieni în viaţă şi îi protejează de răpire.

Astăzi răpirea a devenit o afacere. Există o mafie mare, care capturează oameni şi cere bani la schimb. Poliţia încearcă să oprească răpirile, dar este foarte greu pentru că acum există mulţi sirieni care au arme, iar legea nu se aplică în multe zone”, spune Wael Mahmoud, farmacist şi membru al filialei locale din Damasc a partidului Baas. Din cauza ameninţării prezentate de răpire, el a hotărât să îşi mute familia în Statele Unite ale Americii începând cu luna viitoare şi deţine o armă pentru protecţia familiei sale.

Oraşele au ajuns să fie controlate de grupuri de justiţiari care au fost înarmaţi de regim şi care acum par a deveni din ce în ce mai independeţi faţă de conducerea Siriei. 

Abu Samir este unul dintre liderii unui astfel de grup, care numără 40 de bărbaţi înarmaţi, însărcinaţi cu protejarea zonei vechi a Damascului. Astfel de grupuri, şi nu guvernul, au ajuns să controleze unele părţi ale oraşului. „Trebuie să ne protejăm pe noi înşine şi ţara, nu avem de ales”, spune Abu Samir.

Distrugerea structurii sociale a Siriei

Deşi aceste grupuri de protecţie îşi fac simţită prezenţa, nu pot împiedica rapirile de fiecare dată. Bassam Wahbh, un negustor din zona Damascului, a fost răpit timp de 53 de zile de rebelii Armatei Siriene Libere. În cadrul discuţiilor de răscumpărare, răpitorii lui Bassam Wahbh i-au tăiat degetul mic de la mâna stângă şi l-au trimis alături de un clip video familiei acestuia, doar pentru a demonstra că nu mint în ceea ce fac.

Întrebat de ce a fost răpit, Bassam Wahbh se arată ofensat. „Din motive materiale şi sectante. Eu sunt şiit. Factorul sectant a fost cât se poate de clar, au aruncat asupra mea şi a sectei mele diverse insulte. Mă consideră un necredincios. Credinţa lor fermă este că noi ar trebui să fim sacrificaţi şi ucişi. Acest lucru m-a surprins foarte mult. Nu mă aşteptam să fi existat atât de multă ignoranţă şi ură”, poveşteşte negustorul.

Pistolarii loiali ambelor părţi obişnuiesc să răpească oameni din motive politice, dar de cele mai multe ori răpirile devin o modalitate de a face bani. De aceea, majoritatea locuitorilor din Damasc sunt de părere că după lăsarea serii cel ma sigur este să rămână în casă.

Aceste răpiri sunt un alt mod prin care războiul duce la distrugerea structurii sociale a Siriei, ceea ce va face ca reorganizarea acestei ţări să devină o sarcină şi mai dificilă indiferent de cine va ieşi câştigător la final, conchide BBC. 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite