Siria a anunţat că este pregătită să plaseze armele chimice sub control internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria este pregătită să arate arsenalul chimic comunităţii internaţionale şi să înceteze fabricarea acestui tip de armament, anunţă ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, citat de AFP.

„Suntem pregătiţi să anunţăm unde se află armele chimice, să încetăm producţia armelor chimice şi să prezentăm aceste depozite reprezentanţilor Rusiei, ai altor ţări şi ai Naţiunilor Unite“, a declarat Mouallem. „Suntem favorabili iniţiativei ruse de plasare sub control internaţional a armelor chimice“, a completat el.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite vor prezenta, marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, o rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, după propunerea rusă privind arsenalul chimic sirian. "Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite vor prezenta astăzi o rezoluţie în cadrul Consiliului de Securitate ONU", a declarat premierul britanic David Cameron, insistând pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni începând cu ora 20.00 GMT (23.00, ora României), într-o şedinţă uşile închise.

Rusia a catalogat „inacceptabil“ proiectul de rezoluţie propus de Franţa privind armele chimice siriene, conform ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a discutat prin telefon cu omologul său francez, Laurent Fabius. „Domnul Lavrov a subliniat că propunerea Franţei de aprobare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU prin care autorităţilor siriene să li se atribuie posibila responsabilitate a utilizării armelor chimice este inacceptabilă“, a comunicat Ministerul rus de Externe.

„Controlul şi distrugerea“ arsenalului chimic

Proiectul de rezoluţie francez depus la Consiliul de Securitate ONU va avea caracter constrângător şi prevede „controlul şi distrugerea“ arsenalului chimic sirian, a explicat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. „Franţa va propune partenerilor din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie în virtutea Capitolului 7“ al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă în cazul neîndeplinirii obligaţiilor, a declarat ministrul. „Regimul este somat să clarifice fără întârziere situaţia armelor chimice, să le plaseze sub control internaţional şi să le distrugă“, a subliniat şeful diplomaţiei de la Paris. Fabius a insistat că rezoluţia va avea şi scopul de a „crea un dispozitiv complet de inspectare şi control a obligaţiilor Siriei sub egida Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC)“. „Prin acceptarea acestor condiţii precise vom analiza credibilitatea intenţiilor exprimate“, a insistat Fabius.

Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia, o iniţiativă primită favorabil de regimul Bashar al-Assad.

Statele Unite şi alte ţări occidentale au atribuit regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul anunţând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Alte articole despre conflictul din Siria

Siria, la adăpost de o intervenţie militară a SUA, poate juca pe degete experţii care vor căuta, fără succes, armele chimice

Neutralizarea arsenalului chimic este un proces anevoios şi presupune cooperarea regimului de la Damasc, care s-a ferit până acum să adere la Organizaţia privind interzicerea armelor chimice (OIAC). Astfel, dacă intervenţia militară a SUA nu va mai avea loc, Siria ar putea să se joace cu organizaţiile internaţionale, la fel ca Iranul şi programul său nuclear.

Putin şi Obama au discutat la summitul G20 despre punerea sub control a armelor chimice siriene

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american Barack Obama au discutat săptămâna trecută, în cadrul summitului G20, referitor la plasarea armelor chimice din Siria sub control internaţional, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

Neutralizarea arsenalului chimic sirian, în plin război civil, o misiune riscantă

Propunerea rusă de a plasa armele chimice siriene sub control internaţional, pentru a le neutraliza, presupune deplina cooperare a regimului care menţine secretul asupra arsenalului său, pentru a desfăşura o operaţiune dificil de realizat în plin război civil, relatează AFP.

Rebelii sirieni au pus stăpânire pe oraşul în care trăieşte cea mai veche comunitate de creştini din lume. „Suntem în viaţă mulţumită credinţei noastre“

La 60 de kilometri de Damasc, undeva sus în munţi, e oraşul Maaloula, renumit pentru faptul că acolo trăieşte cea mai veche comunitate creştină din lume. Până zilele trecute, cei câţiva sirieni care încă vorbesc aramaica, limba vorbită pe vremea lui Iisus, au fost feriţi de conflictul civil care zguduie ţara de doi ani şi jumătate, dar duminica trecută rebelii sirieni au capturat oraşul, ceea ce i-a făcut pe puţinii locuitori să fugă.

Bashar al-Assad se teme mai mult că ar putea fi asasinat de anturajul său,  susţine un văr al liderului de la Damasc

Ribal al-Assad, vărul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţine că liderul de la Damasc este mai îngrijorat de posibilitatea de a fi asasinat de anturajul său, mai degrabă decât de un atac militar împotriva regimului său, relatează BBC News Online.

FOTO Copiii-soldaţi ai Siriei. Sacrificiul unei generaţii

Issa, un băieţel sirian în vârstă de 10 ani, lucrează alături de tatăl său într-o fabrică de armament din Aleppo, controlată de Armata Liberă Siriană. Băiatul montează armament greu timp de 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite