Rusia promite un contraatac şi spune că noile sancţiuni ale SUA sunt ilegale
0Rusia a condamnat, joi, noua serie de sancţiuni venite din partea Statelor Unite şi le-a catalogat drept ilegale, de asemenea menţionând că a început să lucreze la măsuri de retorsiune.
Moscova încearcă să îmbunătăţească relaţiile precare cu Washingtonul, de când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016 şi elita politică rusă s-a grăbit să catalogheze summitul dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, de luna trecută, drept o victorie.
Însă triumfalismul iniţial a dispărut imediat, după ce unii politicieni americani şi o parte a opiniei publice l-au condamnat pe Trump pentru poziţia slabă în faţa liderului de la Kremlin, mai ales în ceea ce priveşte problema amestecului Rusiei în alegerile americane din 2016.
Pariind cu încredere pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state, prin intermediul lui Trump, Moscova descoperă acum că preşedintele american este sub o presiune crescândă din partea parlamentarilor SUA pentru a arăta că este dur cu Rusia, în contextul alegerilor de la jumătate de mandat din noiembrie, anul acesta.
Departamentul de Stat al SUA a declarat, miercuri, că îi va impune Federaţiei Ruse sancţiuni noi, până la sfârşitul acestei luni, considerând că Moscova se află în spatele atacului cu Noviciok asupra spionului rus Sergei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, din Marea Britanie. „Ca urmare a utilizării neurotoxinei Noviciok în tentativa de asasinat împotriva cetăţeanului britanic Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia Skripal, Statele Unite au stabilit că Guvernul Rusiei a utilizat arme biologice sau chimice încălcând astfel legislaţia internaţională sau a folosit arme letale, chimice sau biologice împotriva propriilor cetăţeni", a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert.
Rusia neagă cu vehemenţă aceste acuzaţii.
Ministerul rus de Externe: Rusia va răspunde cu „măsuri de retorsiune”
Kremlinul a declarat că sancţiunile sunt ilegale şi neprietenoase şi că Statele Unite se află în dezacord cu „atmosfera constructivă” a întâlnirii dintre Trump şi Putin, de la Helsinki, conform Reuters.
Moscova va începe să lucreze la măsuri de retorsiune, „în acelaşi spirit” cu orice sancţiuni americane, a declarat Ministerul de Externe.
Noile sancţiuni din partea SUA vor veni în două tranşe. Prima, care priveşte exporturile americane de bunuri ce au legătură cu siguranţa naţională, vine cu derogări şi multe dintre elementele vizate au fost deja interzise de restricţiile anterioare.
A doua tranşă de sancţiuni, ce poate fi activată selectiv după 90 de zile, dacă Moscova nu va aduce „garanţii de încredere” că nu va mai folosi arme chimice şi va permite inspecţii care să asigure că acestea au fost eliminate, poate fi mai dură.
Conform agenţiei ruse de presă TASS, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a declarat: „Aşadar, Statele Unite aleg intenţionat calea care va duce la continuarea deteriorării relaţiilor bilaterale, care aproape că au fost reduse la zero, din cauza eforturilor sale. În loc să se implice în căutarea unor modalităţi de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale, aşa cum a fost stabilit la summitul Rusia-SUA de pe 16 iulie, din Helsinki, Administraţia SUA şi-a concentrat efortul pe agravarea situaţiei.” Zakharova a subliniat că „partea rusă a avertizat în nenumărate rânduri că a discuta (n.r. cu Rusia) dintr-o poziţie de putere şi cu ultimatumuri este inutil şi zadarnic. Partea rusă va răspunde cu măsuri de retorsiune faţă de noua mişcare neprietenoasă a Washingtonului.”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că sancţiunile sunt „ilegale şi neconforme cu dreptul internaţional”, iar politicienii ruşi iau în calcul mai multe contramăsuri, scrie The Guardian.
„Teatrul absurdului continuă. Fără dovezi, fără indicii, fără logică, fără prezumţia de nevinovăţie, doar probabilităţi. Doar o regulă: <<daţi vina pe Rusia pentru tot, nu contează cât de absurd şi fals este>>. Să urăm bun venit Sancţiunilor Unite ale Americii”, a scris pe Twitter Dmitry Polyanskiy, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU.
Un parlamentar rus a numit SUA „un stat poliţienesc”, iar un membru al Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Slutsky, a declarat că Federaţia ar putea bloca exporturile de motoare pentru rachetele RD-180 către SUA.