Procesul destituirii lui Rousseff, suspendat din cauza unor insulte între senatori care aproape s-au luat la bătaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă / Finalul procesului, aşteptat marţi sau miercuri, nu ridică îndoială în privinţa deznodământului
Foto: Arhivă / Finalul procesului, aşteptat marţi sau miercuri, nu ridică îndoială în privinţa deznodământului

Sesiunea a fost suspendată, în a doua zi a procesului în vederea destituirii preşedintei Braziliei, în urma unui schimb de insulte între senatori pro şi anti-Dilma Rousseff care aproape s-au luat la bătaie, relatează AFP.

Acest proces istoric urmează să pună capăt celor 13 ani de când guverne de stânga se află la putere în această uriaşă ţară din America Latină.

"Voi face uz de puterea mea în domeniul poliţiei pentru a cere respect reciproc", a ameninţat preşedintele Tribunalului Suprem Federal (STF) Ricardo Lewandowski, care conduce dezbaterile, înainte de a suspenda şedinţa şi de a-i sfătui pe senatori să meargă la masă pentru a se calma.

Şedinţa urmează să permită să se procedeze la audierea a şase martori în favoarea şefei stângii, între care foşti miniştri ai lui Rousseff precum Nelson Barbosa (Economie) şi  Luiz Costa (Educaţie), dar şi a unor experţi în drept şi economie.

Însă, după o oră şi jumătate, niciunul nu a fost audiat în hemiciclu, transformat în "azil de nebuni", cum a spus preşedintele Senatului Renan Calheiros (PMDB, centru-dreapta).

"PROSTIE INFINITĂ"

"Această sesiune este o demonstraţie (a faptului) că prostia este infinită", a declarat Calheiros, vizând-o pe senatoarea Gleisi Hoffmann din cadrul Partidului Muncitorilor (PT) al lui Rousseff, care a catalogat procesul drept o "farsă".

Ea a provocat deja, cu o zi înainte, un val de proteste după ce a întrebat dacă, ţinând cont de "morala" sa, Senatul o poate judeca pe Rousseff, în contextul în care peste jumătate dintre membrii acestei Camere prezenţi la momentul respectiv (59%), inclusiv ea, sunt suspectaţi de corupţie sau sunt vizaţi de anchete judiciare.

Finalul procesului, aşteptat marţi sau miercuri, nu ridică nicio îndoială, în contextul în care se conturează o tendinţă clară în favoarea destituirii, ce necesită votul a două treimi dintre senatori, adică a 54 dintre cei 81 de membri ai Camerei.

Dilma Rousseff, în vârstă de 68 de ani - prima femeie aleasă la conducerea Braziliei, o fostă membră a gherilei care a fost încarcerată şi torturată în timpul dictaturii militare (1964-1985) - nu mai îndeplineşte această funcţie de la 12 mai, când a fost suspendată cu votul a peste două treimi dintre senatori.

Care este "crima de responsabilitate" de o care o acuză criticii ei? Faptul că a cosmetizat conturile publice, cu scopul de a ascunde un deficit prea important şi că a semnat decrete care angajau cheltuieli neprevăzute fără acordul prealabil al Parlamentului, o practică la care au recurs pe larg predecesorii săi.

Preşedinta suspendată a promis să se bată "cu aceeaşi forţă ca atunci când (a) luptat împotriva dictaturii militare" şi denunţă o "lovitură de stat" instituţională urzită de către principalul beneficiar al acestei manevre,  Michel Temer, în vârstă de 75 de ani, fostul său vicepreşedinte, devenit rivalul său.

La fel de nepopular ca ea, liderul PMDB este deja preşedinte interimar şi va rămâne la putere până la viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative de la sfârşitul lui 2018 în cazul în care ea va fi destituită.

"Aceasta este ziua ruşinii naţionale", a denunţat joi, la un miting în apropiere de Rio, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), mentorul politic al lui Rousseff.

Dilma Rousseff, care nu a încetat să-şi clameze nevinovăţia de la începutul procedurii, în decembrie, se va apăra personal, luni, în Senat, însă, potrivit unor analişti, ea se va adresa naţiunii mai degrabă pentru a-şi apăra Guvernul şi imaginea, decât pentru a-i convinge pe senatori, care şi-au făcut deja o idee.

Rousseff şi-a îndemnat susţinătorii să-şi "păstreze speranţa"

Conducerea Partidului Muncitorilor a respins, cu o largă majoritate, propunerea preşedintei suspendate ca brazilienii să fie consultaţi prin referendum în legătură cu organizarea unor alegeri anticipate în cazul în care ar fi repusă în funcţie de Senat.

În contextul în care ţara este afectată de o recesiune istorică, populaţia pare sătulă de acest foileton politic interminabil, aşa cum arată absenţa unor manifestanţi în faţa sediului Parlamentului.

Poliţia Senatului a îndemnat joi seara ca un grup de 50 de persoane care se afla în apropierea instituţiei să fie oprit. Însă era vorba doar despre nişte jucători de Pokémon Go, un joc virtual la modă.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite