Zonele cele mai expuse izbucnirii unor noi războaie, în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Foreign Policy“ realizează topul ţărilor în care există cele mai ridicate probabilităţi să izbucnească războaie deschise
„Foreign Policy“ realizează topul ţărilor în care există cele mai ridicate probabilităţi să izbucnească războaie deschise

2014 a fost numit un an fără precedent din cauza multitudinii de ameninţări care planează asupra păcii mondiale din puncte îndepărtate, dar numeroase. Lecţia adusă de ultimele 12 luni este că lumea devine un mediu tot mai greu de controlat, tot mai imprevizibil, notează jurnaliştii publicaţiei „Foreign Policy”, care realizează topul ţărilor în care există cele mai ridicate probabilităţi să izbucnească războaie deschise anul acesta.

1. Siria şi Irak

De când gruparea teroristă Statul Islamic a reuşit să capete controlul asupra unor zone întinse din nordul Irakului, în iunie 2014, grupul jihadist a devenit o prioritate pe agenda internaţională. Strategii militari avertizează că acest conflict va degenera în război deschis, cu trupe pe teren, actualele raiduri aeriene fiind insuficiente pentru a învinge gruparea. 

2. Ucraina

Mai bine de 5.000 de persoane au murit de la izbucnirea conflictului armat din estul Ucrainei - 1.000 ddntre acestea doar în ultimele trei luni, adică după încheierea unui aşa-zis armistiţiu între Kiev şi forţele separatiste proruse. 

3. Sudanul de Sud

Ţara nou-apărută intră în cel de-al doilea an de război civil.Armata regulată s-a împărţit în două tabere, pe criterii etnice. Sudanul, ţara de care s-a desprins Sudanul de Sud în 2011, este acuzat că înarmează ambele părţi. 50.000 de persoane au murit deja în acest conflict. 

4. Nigeria

2015 creează contextul unei „furtuni perfecte” în Nigeria. Principalii factori destabilizatori sunt răscoala coordonată de gruparea islamistă Boko Haram şi ieftinirea ţiţeiului, care şubrezeşte finanţele şi puterea guvernului - 70% din veniturile statului sunt obţinute din exporturile de ţiţei. 

5. Somalia

Forţele Uniunii Africane, coordonate cu armata somaleză, au reuşit să obţină câteva victorii impresionante în faţa grupării fundamentaliste insurgente al-Shabab. Guvernul se zbate însă să-şi impună autoritatea în multe zone controlate de aceasta. 

6. Republica Democrată Congo

Confruntările armate continuă între armată şi gruparea M23, sprijinită de Rwanda. Cel mai mare pericol este reprezentat de grupul Forţele Democrate pentru Eliberarea Rwandei, format din rămăşiţele forţelor paramilitare care au comis genocidul din Rwanda în 1994. 

7. Afganistan

În decembrie a luat oficial sfârşit incursiunea militară a americanilor în Afganistan, după 13 ani de război şi cu mişcarea fundamentalistă Taliban încă puternică. 2014 a adus prima schimbare paşnică de putere din istoria ţării, după încheierea mandatului de preşedinte al lui Hamid Karzai şi venirea succesorului său, Ashraf Ghani. 

8. Yemen

Procesul de tranziţie a eşuat în Yemen, unde ramura locală a grupării fundamentaliste al-Qaeda a devenit tot mai puternică. Balanţa puterii s-a înclinat în favoarea grupului etnic Houthi, de sorginte şiită, care a coordonat răscoala împotriva guvernului predominant sunnit. 

9. Libia 

Ţara funcţionează acum cu două aşa-zise parlamente, unul cu sediul la Tobruk, altul islamic la Tripoli. Guvernul libian nu mai are practic niciun fel de autoritate. Mulţi dintre locotenenţii lui Gaddafi s-au alăturat unor grupări teroriste. Triburile insurgente de tuaregi şi grupuri afiliate al-Qaeda continuă să controleze regiuni vaste. 

10. Venezuela

Confruntările violente dintre populaţie şi autorităţi riscă să se intensifice. Contestat de o mare parte a populaţiei, preşedintele Nicolas Maduro, succesorul pe care Hugo Chavez şi l-a ales personal, trebuie să se confrunte acum şi cu o scădere drastică a veniturilor din exportul de petrol. Rata inflaţiei a sărit de 60% anul trecut, s-au înregistrat deseori deficite de alimente, medicamente şi alte bunuri de bază. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite