Parisul recunoaşte că forţe speciale franceze au fost mobilizate în Siria şi oferă consiliere rebelilor arabo-kurzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebeli kurzi în Alep FOTO AP
Rebeli kurzi în Alep FOTO AP

Forţe speciale franceze au fost mobilizate în Siria, unde consiliază rebeli arabo-kurzi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS) angajate împotriva grupării Statul Islamic, au recunoscut joi, pentru prima dată, autorităţile franceze, relatează AFP.

„Ofensiva de la Minbej (în nordul Siriei) este în mod clar susţinută de un anumit număr de state, între care şi Franţa. Susţinerea este aceeaşi, ca de obicei, constă în consiliere“, a declarat pentru AFP o sursă din anturajul ministrului francez al Apărării, fără să precizeze numărul militarilor prezenţi în Siria.

Franţa  a recunoscut până acum prezenţa forţelor speciale - aproximativ 150 de oameni - doar în Kurdistanul irakian.

Ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian a sugerat deja că militari francezi se află, împreună cu militari americani, alături de FDS, în ofensiva în curs de la Minbej, în provincia Alep.

„Sprijinim prin contribuţii armate, o prezenţă aeriană şi consiliere“, a declarat Le Drian vineri pentru postul de televiziune Public Sénat, referindu-se la ofensiva de la Minbej.

Această ofensivă, susţinută de raiduri ale coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, vizează să întrerupă o axă de aprovizionare a Statului Islamic cu oameni, armament, şi bani dinspre frontiera turcă. FDS au ajuns la periferia oraşului.

Militarii francezi nu intervin, iar astfel nu luptă în mod direct cu militanţi ai Statului Islamic, a subliniat Ministerul Apărării, referindu-se inclusiv la francezii prezenţi la Minbej.

Aproximativ 400 de militari din cadrul forţelor speciale franceze sunt angajaţi în 17 ţări, în special în Sahel, dintr-un total de 2.500 de oameni, precizează surse militare.

În Irak, forţele speciale franceze însoţesc peshmerga kurzi pe linia frontului, în apropiere de Mosul (nord), îi ajută să repereze şi neutralizeze dispozitive explozive improvizate (IED) şi să folosească tunuri de 20 de milimetri livrate de Paris.

Aceste IED - fie că sunt ascunse în obiecte, îngropate în sol sau îmbarcate în maşini cu care sunt atacate puncte de control - reprezintă teroarea propagată de combatanţii din cadrul Statului Islamic.

În Siria, „nu mergem, pentru că există francezi“, a dat asigurări sursa din anturajul ministrului Apărării, referindu-se la francezi plecaţi să participe la jihad în cadrul Statului Islamic. „Şi ne-am duce, dacă nu ar exista francofoni“, a adăugat această sursă.

Franţa a fost vizată în ianuarie şi noiembrie 2015 de o dublă serie de atacuri - soldate cu 147 de morţi şi sute de răniţi -, comise de francezi care s-au întors din Siria.

Foarte solicitate în războaie asimetrice în perioada modernă, în care aduc infiltrarea şi rapiditatea în faţa unui inamic adesea greu de identificat, forţele speciale franceze efectuează misiuni de patru până la şase luni, în ritmul de o misiune şi jumătate pe an, în medie.

„Susţinerea, marea specialitate de viitor a forţelor speciale, constă în echipament, antrenament, cunoaşterea reciprocă şi capacitatea ca prin câţiva oameni, cam zece, de a ajuta în purtarea unei lupte, oferind consiliere, eventual aducând câteva capacităţi, ca ghidarea unor avioane, coordonarea şi legăturile prin satelit“, declară sub acoperirea anonimatului un reprezentant al forţelor speciale.

Misiunile de consiliere ale combatanţilor arabo-kurzi şi, la Bagdad, ale forţelor speciale irakiene permit totodată să se culeagă informaţii despre Statul Islamic, atunci când aceşti militari se întorc de pe front.

Potrivit armatei americane, ofensiva de la Minbej este purtată de aproximativ 3.000 de combatanţi arabi locali, cu susţinerea a aproximativ 500 de membri ai unor miliţii kurde.

Forţele speciale americane consiliază combatanţi rebeli implicaţi în ofensiva de la Minbej, însă doar la nivelul „comandamentului“ operaţiunii, fără să se implice în mod direct în lupte, dă asigurări Pentagonul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite