Militanţii Statului Islamic au ucis peste 25 de civili în cadrul unor noi confruntări cu armata siriană

Militanţii Statului Islamic au ucis peste 25 de civili în cadrul unor noi confruntări cu armata siriană

Lupte pentru controlul oraşului Aleppo/ Foto: EPA

Militanţii Statului Islamic au atăcat satele din jurul singurului drum ce leagă oraşele controlate de forţele guvernamentale, Aleppo şi Hama, ucigând mai mulţi rezidenţi, anunţă Reuters, citând surse guvernamentale şi organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Organizaţia non-guvernamentală cu sediul la Londra, Syrian Observatory for Human Rights, a anunţat că 52 de persoane au fost ucise, civili şi trupe combatante de ambele tabere în cadrul ultimelor confruntări militare. Printre victime se numără cel puţin 25 de civili, inclusiv 5 copii, trei dintre aceştia fiind victime ale unor execuţii, se mai arată în comunicatul organizaţiei.

Agenţia de stat SANA a afirmat că luptătorii Statului Islamic au ucis 20 de persoane în satul Aqarib al-Safi, aflat la Est de Hama, înainte ca forţele guvernamentale să respingă atacul. Conform informaţiilor organizaţiei non-guvernamentale citate, forţele guvernamentale au fost nevoite să recucerească satul Aqarib al-Safi şi poziţiile adiacente în urma unor confruntări militare violente, după ce fuseseră ocupate iniţial de luptătorii organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Majoritatea locuitorilor din această regiune aparţin sectei Ismaili, ce face parte din ramura Şiită a Islamului, şi prin urmare sunt consideraţi infideli de către ISIS. În anul 2015, această organizaţie a ucis 46 de civili într-un alt sat alăturat, Mabouja, conform ONG-ului citat în articol. Aceştia din urmă au adăugat că atacul de joi al luptătorilor Statului Islamic a fost cel mai violent atac din ultimul an în această regiune.

Statul Islamic a pierdut în ultima vreme controlul asupra unor suprafeţe însemnate din teritoriul său, în special în Nord, în faţa campaniilor militare derulate, pe de o parte de către armata siriană cu susţinerea trupelor ruse, şi pe de altă parte în faţa forţelor susţinute de către Statele Unite.

Grupul jihadist este încă capabil de a lansa atacuri semnificative în Siria, cel mai impresionant dintre acestea fiind capturarea oraşului Palmira, din luna decembrie, pe care a reuşit să-l ocupe pentru câteva săptămâni.

Conflictul din Siria, aflat acum în cel de-al şaptelea an, a făcut sute de mii de victime. Acest conflict complex a atras şi implicat principalele puteri globale, a lăsat jumătate din populaţia ţării fără locuinţe şi a permis grupurilor ultra-jihadiste să-şi extindă controlul în multe zone ale ţării.
citeste totul despre: