Libia: Mareşalul Khalifa Haftar anunţă „eliberarea totală“ de jihadişti a oraşului Benghazi, după mai mult de trei ani de lupte
0Mareşalul Khalifa Haftar a anunţat miercuri seara „eliberarea totală“ de jihadişti a oraşului Benghazi, din estul Libiei, după mai mult de trei ani de lupte sângeroase, relatează AFP.
„După o luptă continuă contra terorismului şi agenţilor săi, care a durat mai mult de trei ani, anunţăm eliberarea oraşului Benghazi. O eliberare totală“, a declarat mareşalul Haftar, şeful autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL), într-un discurs televizat.
Libia a intrat în haos după înlăturarea de la putere a fostului dictator Muammar Gaddafi, în 2011.
În acest context, Benghazi, un bastion al revoluţiei libiene, a căzut acum câţiva ani în mâinile jihadiştilor. O operaţiune de amploare, intitulată „Demnitate“, a fost lansată în primăvara anului 2014 pentru eliberarea acestui oraş, al doilea ca mărime în Libia.
Cele mai active grupări armate din Benghazi s-au dovedit a fi Consiliul Shura al Revoluţionarilor din Benghazi, o coaliţie de miliţii islamiste ce aveau în rândul lor presupuşi membri ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), şi Ansar al-Sharia, apropiată de reţeaua teroristă Al-Qaeda. Ansar al-Sharia, considerată organizaţie teroristă de către ONU şi Statele Unite, şi-a anunţat dizolvarea la finalul lunii mai.
În discursul său, mareşalul Haftar a adus un omagiu „caravanelor de martiri“ ucişi în luptele contra jihadiştilor, subliniind că Benghazi intră începând de acum „într-o nouă eră de pace, securitate, reconciliere (...) şi reconstrucţie“.
Două autorităţi îşi dispută puterea în Libia, şi anume Guvernul de Uniune Naţională, cu sediul la Tripoli şi recunoscut de comunitatea internaţională, şi o autoritate nerecunoscută de comunitatea internaţională, cu baza în estul Libiei, legată de mareşalul Haftar.
Khalifa Haftar, 73 de ani, un fost demnitar al regimului Gaddafi care a locuit o perioadă de timp în Statele Unite, este acuzat de rivalii săi, în special de puternicele miliţii din Misrata (vest), că doreşte să instaureze un regim militar în Libia.
Haftar a contat iniţial pe susţinerea Egiptului vecin şi a Emiratelor Arabe Unite, după care s-a apropiat de Rusia la începutul acestui an.
Deşi nu a primit niciun post în urma acordului politic interlibian încheiat în 2015, care a dus la formarea Guvernului de Uniune Naţională, mareşalul Haftar s-a impus ca un interlocutor indispensabil, mai ales după cucerirea a patru terminale petroliere din estul Libiei, de unde se exportă majoritatea petrolului extras în această ţară din nordul Africii, notează AFP.