Israelul şi Turcia au ajuns la un acord de normalizare a relaţiilor. Statul evreu va plăti indemnizaţii de 20 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul va plăti 20 de milioane de dolari (aproximativ 18 milioane de euro) familiilor celor zece turci ucişi în asaltul asupra navei Mavi Marmara în 2010, în cadrul unui acord de reconciliere care urmează să fie semnat marţi, a anunţat premierul turc Binali Yildirim, relatează AFP.

Cele două state îşi vor trimite de asemenea ambasadori „în cel mai scurt timp“, a declarat Yildirim luni, pentru presă, la Ankara, salutând un „pas important“ în vederea unei normalizări, după zece ani, transmite news.ro.

Yildirim a mai anunţat că Turcia va trimite vineri „peste 10.000 de tone de ajutoare umanitare“, din portul turc Mersin (sud) către portul israelian Ashdod, destinate palestinienilor din Fâşia Gaza, vizaţi de o blocadă israeliană.

„Ne-au trebuit atâţia ani pentru a pregăti acest acord. Relaţiile noastre se normalizează cu acest text“, a mai declarat Yildirim.

Ankara era un aliat regional important al Israelului până în anii 2000.

Însă relaţiile lor s-au deteriorat ulterior, după care s-au redus în mod drastic în 2010, în urma asaltului lansat de comandouri israeliene asupra Mavi Marmara, o navă închiriată de un ONG umanitar turc în scopul de sparge blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza.

Israelienii au ucis zece turci în această operaţiune.

Israelul şi-a prezentat scuze în 2013, însă tensiunile s-au reaprins în anul următor, odată cu o nouă ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

Ban Ki-moon: Acordul dintre Turcia şi Israel, un „semnal de speranţă“ pentru Orientul Mijlociu

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, aflat în vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene, a salutat luni, în timpul unei întrevederi la Ierusalim cu preşedintele israelian Reuven Rivlin, acordul dintre Israel şi Turcia, considerându-l un „semnal de speranţă“ pentru tot Orientul Mijlociu, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ban Ki-moon vede în anunţul privind normalizarea relaţiilor turco-israeliene „un important semnal de speranţă pentru stabilitatea regiunii“.

Într-un discurs susţinut la reşedinţa preşedintelui israelian Reuven Rivlin, Ban a evocat, de asemenea, conflictul israeliano-palestinian şi recentele violenţe sângeroase în Israel şi în teritoriile ocupate care, începând din octombrie, s-au soldat cu peste 230 de morţi - peste 200 de palestinieni şi aproximativ 30 de israelieni.

„Atacurile cu cuţit, cu bombă şi focuri de armă nu vor aduce nimic, pentru că violenţa nu este niciodată o soluţie“, a spus Ki-moon.

El a pledat din nou pentru soluţia privind crearea a două state, israelian şi palestinian, care trăiesc în pace unul lângă altul, „singura opţiune viabilă pentru a evita un conflict fără sfârşit şi a îndeplini aspiraţiile legitime ale celor două popoare“.

Pentru că, a apreciat Ban, „cei aproape 50 de ani de ocupaţie au avut un impact devastator asupra vieţii palestinienilor, au subminat speranţele privind o soluţie paşnică pentru conflict şi nu au asigurat securitatea israelienilor“.

Normalizarea relaţiilor între Turcia şi Israel deschide calea pentru contracte de miliarde de dolari în domeniul gazelor

Normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Israel, după şase ani de înterupere, deschide calea unor contracte de ordinul miliardelor de dolari în domeniul gazelor naturale, partea israeliană fiind interesată să exporte, iar cea turcă de reducerea dependenţei faţă de Rusia, relatează agenţia Bloomberg, citată de news.ro.

Acordul, care va fi semnat marţi, a fost confirmat luni de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei vizite la Roma.

Reluarea relaţiilor diplomatice conferă ambelor ţări un sprijin regional mai mare, pe fondul criticilor internaţionale referitoare la politicile interne.

„Acordul are implicaţii imense pentru economia israeliană“, a afirmat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu secretarul de Stat american John Kerry, cu care s-a întâlnit pentru a discuta despre eforturile de pace cu palestinienii, care sunt blocate.

Premierul turc Binali Yildirim a afirmat, într-un discurs la Ankara, că normalizarea legăturilor regionale va fi în avantajul popoarelor turc şi israelian, ambasadorii urmând să fie renumiţi.

Acţiunile companiilor energetice din Israel şi Turcia au crescut puternic în urma informaţiilor.

Titlurile companiei turce Zorlu Enerji au urcat cu 11,1%. Acţiunile companiei israeliane Delek Drilling au avansat cu 1,7%, ale Avner Oil Exploration cu 2,1% şi ale Ratio Oil Exploration cu 1,6%.

Totodată, Turcia va putea să transfere materiale prin Israel, pentru construcţia de locuinţe, a unui spital, a unei staţii energetice, a unei unităţi de desalinizare în Gaza şi a unei zone industriale în oraşul Jenin.

Mişcarea Hamas nu este de acord cu această înţelegere şi „reafirmă respingerea normalizării relaţiilor cu ocupaţia“, a scris pe Facebook liderul său Osama Hamdan, potrivit news.ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite