Fratele lui Omran, Ali, în vârstă de zece ani, a murit din cauza rănilor într-un spital din Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele lui Omran Daqneesh - a cărui imagine a devenit simbolul ororilor de la Alep în războiul din Siria - Ali, în vârstă de zece ani, a murit sâmbătă din cauza rănilor, în spital, la trei zile după atacul aerian în care casa lor a fost distrusă, relatează „The Guardian“.

Ali, în vârstă de zece ani, nu se afla împreună cu fratele său acasă, ci se juca împreună cu prieteni, în stradă, atunci când locuinţa le-a fost bombardată. Membrii familiei au fost răniţi uşor după ce s-a surpat casa, însă el a fost rănit mai grav de explozie.

Copilul a murit din cauza rănilor, în spital. Tatăl său a primit persoane în doliu la locuinţa temporară a familiei, după aflarea veştii.

Kenan Rahmani, un activist sirian, a scris online că „Omran a devenit simbolul global al suferinţei din Alep, însă pentru cei mai mulţi oameni el este doar atât - un simbol. Ali este relitatea, potrivit căreia nicio poveste din Siria nu are un sfârşit fericit“.

Un sentiment de frustrare este tot mai puternic în Alepul rebel, faţă de faptul că durerea lui Omran nu a provocat furie faţă de autorii atacului.

Imaginea băiatului din ambulanţă a adus din nou în centrul atenţiei lumii suferinţa civililor din partea de est a celui mai important oraş din Siria, în care aceştia trăiesc în condiţii de asediu şi sub teroarea bombardamentelor cu butoaie de explozibili ale forţelor guvernamentale şi a atacurilor forţelor aeriene ruse. Însă cei care trăiesc zilnic cu teama că locuinţele lor vor fi următoarea ţintă, că fiii şi fiicele lor vor fi următorii duşi în ambulanţe, afimă că lacrimile nu sunt de ajuns şi că este necesar ca lumea să depună un efort mai mare în vederea încheierii războiului.

OSDO: bombardamentele ruse au provocat mai mulţi morţi decât Statul Islamic

„Toţi sirienii, şi eu, mulţumim lumii pentru tristeţea ei, dar de ce nu ne ajutaţi să găsim pacea?“, a declarat Aisha, mama a doi copii care a părăsit oraşul după intensificarea bombardamentelor cu butoaie cu explozibili şi s-a mutat într-o zonă rurală în apropiere de Alep. „Cauza tutoror acestor lucruri este Bashar al-Assad“, a subliniat ea.

Ei vor ca aceste campanii aeriene, care au provocat un număr disproporţionat de mare în rândul civililor, să înceteze şi subliniază că doar o parte a actorilor conflictului dispune de aeronave. Rebelii lansează rachete în zonele aflate sub controlul Guvernului, a căror rază de acţiune este mult mai limitată decât a aeronavelor.

Avioanele ruse şi siriene au antecedente în lovirea unor ţinte civile, de la şcoli şi până la spitale şi pieţe, însă ambele guverne dezmint implicarea într-o campanie care produce teroare.

Sirienii sunt nemulţumiţi de mult timp faţă de faptul că oroarea occidentalilor în faţa atrocităţilor comise de gruparea Statul Islamic distrage atenţia de la un bilanţ mult mai important, dar mai puţin mediatizat, în rândul civililor, de care se face vinovat Guvernul sirian şi aliaţii săi.

Bilanţul victimelor civile ale bombardamentelor ruse l-a depăsit pe cel al victimelor Statului Islamic pentru prima dată, a anunţat săptămâna trecută Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Ignorând contextul politic şi militar al suferinţei lui Omran, occidentalii îi ignoră această suferinţă şi pe cea a oamenilor care au ales să rămână la Alep, în zonele aflate sub controlul opoziţiei din estul oraşului sau care nu au oportunitatea să plece.

„Noi nu vrem ca lumea să ştie că murim ca civili aici, acest lucru nu este suficient. Noi vrem ca lumea să afle cine ne omoară, cine ne ia ca ţintă“, a declarat un profesor universitar de engleză, a cărui fiică în vârstă de şase luni s-a născut într-unul dintre puţinele spitale din oraş.

„Dacă oamenii din Marea Britanie şi Statele Unite ştiu că Rusia şi al-Assad fac acest lucru, ne vor ajuta, vor face ceva împreună cu guvernele lor să ne ajute. Dar dacă nu ştiu, ce fel de ajutor putem să primim?“, a adăugat  el.

O înregistrare video în care prezentatoarea CNN Kate Bolduan abia şi-a stăpânit lacrimile în timp ce prezenta informaţii despre Omran, care a devenit virală pe Internet, a provocat furie deoarece ea a spus că nu era clar cine a bombardat familia din apartament.

„Casa lor este în Alep, în Siria. A fost lovită de o bombă, un atac aerian. Cine este în spate, nu ştim“, a spus ea. Această emoţie a fost salutată de telespectatori din afara Siriei ca de înţeles în faţa teribilei tragedii.

Pentru alţii, mai apropiaţi de violenţe, plânsul provocat de rănile lui Omran, fără să spună cine este responsabil, este mai degrabă o trădare.

„În timp ce-i curgeau lacrimile pe faţă, a vorbit despre copil şi familia lui pierdută, fără să menţioneze cine e în spate“, a reacţionat, supărat, pe Facebook Abu Khled, frustrat că materialul s-a concentrat mai mult asupra celor bombardaţi în loc să se concentreze asupra celor care au bombardat.

Autorul fotografiei cu Omran, suspectat de legături cu o grupare rebelă

Pe de altă parte, mai mulţi bloggeri susţin că Mahmoud Raslan, cel care l-a fotografiat pe Omran plin de sânge în ambulanţă, are legături cu gruparea Harakat Al-Nour al-Din Zenki şi cu decapitarea lui Abdullah Tayseer Al Issa, un băiat palestinian de 12 ani care ar fi luptat de partea lui Bashar al-Assad, scrie voltairenet.org

Aceştia susţin că Raslan apare, într-o fotografie postată la 5 august pe pagina sa de Facebook, alături de membri ai grupării Harakat Al-Nour al-Din Zenki.

Informaţia încă nu a fost confirmată din surse oficiale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite