Din nou în Irak. Statele Unite trimit 275 de militari în Bagdad pentru a proteja ambasada americană
0Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni că Statele Unite vor trimite 275 de militari în Irak pentru a asigura securitatea ambasadei SUA la Bagdad, în urma violenţelor provocate de militanţii sunniţi din facţiunea SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant), informează Reuters.
Anterior acestui anunţ, Casa Albă a precizat că Washingtonul are în vedere „mai multe opţiuni”, însă nu ia în calcul trimiterea de trupe militare în Irak. Cu toate acestea, acum trei zile, Statele Unite au trimis în Golful Persic portavionul George H.W. Bush. Recent, Administraţia americană a anunţat că va întări securitatea în jurul ambasadei lor, după ce insurgenţii SIIL ar urma să ajungă în capitala Bagdad.
„Trupele combatante sunt trimise cu scopul de a proteja cetăţenii şi bunurile Statelor Unite, dacă este necesar. Militarii sunt echipaţi complet pentru luptă. Aceştia vor rămâne în Irak atâta timp cât situaţia se va ameliora”, se arată într-o scrisoare semnată de Barack Obama şi trimisă Congresului american.
Pentagonul a informat că circa 170 de militari au ajuns deja în weekend la Bagdad, urmând ca în următoarele zile să se alăture şi ceilalţi 100 de soldaţi, potrivit USA Today.
Departamentul american de Stat a menţionat că trimiterea de forţe combatante în Irak se face cu aprobarea guvernului din această ţară: „Personalul militar care va intra în Irak are acordul guvernului irakian. Ambasada SUA din Bagdad rămâne deschisă şi îşi va desfăşura activităţile obişnuite”.
De asemenea, Casa Albă a reiterat că trimiterea soldaţilor în Irak nu are ca obiectiv lupta împotriva insurgenţilor, ci apărarea oficialilor americani. „Preşedintele a fost foarte clar atunci când a spus că nu vom trimite trupe americane pentru a lupta în Irak. Barack Obama a solicitat echipei sale să pregătească o serie de opţiuni pentru a sprijini forţele de securitate irakiene”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Caitlin Hayden.
Autorităţile din Irak au solicitat Statelor Unite un sprijin militar solid în faţa insurgenţilor SIIL. „Ceea ce am spus de mai multe ori este că există un sentiment acut de urgenţă. Aşteptăm ca Statele Unite să aprecieze cât de dificilă este situaţia în aceast moment”, a declarat săptămâna trecută ambasadorul Irakului în Statele Unite, Lukman Faily, potrivit „The Wall Street Journal”.
ONU condamnă crimele executate cu „sânge rece”
Tot în cursul zilei de luni, Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a condamnat executarea „cu sânge rece” a mai multor sute de civili irakieni de către insurgenţii sunniţi.
„Conform unor date necoroborate, putem afirma că mai multe persoane noncombatante au fost executate sumar în ultimele zile de către insurgenţi. Aceste execuţii cu sânge rece par a fi crime de război”, a declarat Navi Pillay.
Statele Unite ale Americii au decis să îşi retragă trupele combatante din Irak în anul 2011.
Citeşte şi:
Fotografii extrem de tulburătoare au apărut în mediul online în ultimele 48 de ore. Imaginile, atribuite militanţilor suniţi din facţiunea SIIL, înfăţişează un masacru în toată regula ce s-ar fi petrecut în cursul zilei de sâmbătă în regiunile ocupate de fundamentaliştii afiliaţi Al Qaeda.
CIA, arătată cu degetul pentru criza din Irak
Întâi Crimeea, acum Irak. De ce sunt serviciile de informaţii americane luate prin surprindere? Comunitatea de intelligence din SUA, estimată la o valoare de 50 miliarde de dolari, a fost încă odată, în decurs de trei luni, luată prin surprindere de evoluţia evenimentelor dintr-o zonă strategică.
Opt membri ai grupării teroriste SIIL, arestaţi în Spania
Opt presupuşi membri ai grupului terorist sunnit Statul Islamic al Irakului şi Levantui (SIIL) au fost arestaţi luni în Spania, sub acuzaţia că încercau să recruteze islamişti care să fie trimişi în Irak şi Siria, relatează BBC News online.