Fiicele lui Mandela se bat deja pe moştenire, deşi acesta se simte bine după ce a fost externat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelson Mandela a condus Africa de Sud în perioada 1994-1999
Nelson Mandela a condus Africa de Sud în perioada 1994-1999

Deşi tocmai a ieşit din spital şi se simte bine, din câte informează preşedinţia sud-africană, rudele lui Nelson Mandela au început să se lupte pe moştenire, notează cotidianul francez „Le Figaro” în ediţia electronică. Săptămâna trecută, la Înalta Curte din Johannesburg, a început un proces privind controlul asupra drepturilor de proprietate intelectuală ale laureatului premiului Nobel pentru pace.

Două fiice ale lui Nelson Mandela i-au acţionat în judecată pe trei dintre cei mai vechi prieteni ai tatălui lor: George Bizos, fostul avocat al erouui luptei anti-apartheid, Tokyo Sexwale, ministrul sud-african pentru Locuinţe şi fost tovarăş de închisoare cu laureatul Nobel, şi avocatul Bally Chuene. Bizos l-a apărat pe Mandela la procesul pentru trădare din anii 1960.

Cele două moştenitoare ale lui Mandela susţin că cei trei şi-au însuşit conducerea Harmonieux Investment Holdings şi Magnifique Investment Holdings, două fonduri estimate la 1,7 milioane de dolari. Cei trei amici ai lui Mandela spun că au fost desemnaţi chiar de preşedintele sud-african.

Fondurile a fost create pentru a administra veniturile obţinute din vânzarea „mâinii lui Nelson Mandela”, amprentă a mâinii care a devenit simbol al câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace, utilizată ca logo pentru Mandela însuşi. Ea a fost imprimată pe tricouri şi multe alte obiecte comercializate în Africa de Sud. Uşor de recunoscut, amprenta are în centru o formă care aminteşte de cea a continentului african.

Dar înţelegerile comerciale cu privire la aceste obiective sunt contestate. Semnătura marelui om ar fi fost imitată, dividendele preconizate nu ar fi fost distribuite familiei, iar asociaţiile caritabile ar fi fost uitate.

În 2009, Mandela a luat decizia de a se separa de avocatul şi vechiul său prieten, Ismail Ayob, care până atunci s-a ocupat cu gestionarea intereselor sale. Aceasta a reprezentat momentul în care Bizos, Sexwale şi Chuene au intrat în consiliul de administraţie al societăţilor Harmonieux Investment Holdings şi Magnifique Investment Holdings.

Fiicele lui Mandela susţin că cei trei nu au fost niciodată numiţi în Consiliul de administraţie şi nici desemnaţi printre acţionari. Ele afirmă, în documentele depuse în justiţie, că „în calitatea lor de membre ale CA şi toate celelalte calităţi, nu au fost niciodată informate despre adoptarea unei rezoluţii prin care cei trei să fie numiţi directori”. Ea adaugă că cele trei persoane au refuzat să se supună cererii de a demisiona.

În timp ce toată Africa de Sud se întreabă dacă fostul conducător, ajuns la vârsta de 94 de ani, este senil, preşedinţia sud-africană informează că Mandela se simte bine, la mai bine de o săptămână de la externarea lui.

„Se simte bine, de aceea sunt aici. Dacă nu ar fi fost bine, nu aş fi fost aici”, i-a spus Graca Machel, soţia lui Mandela, unei jurnaliste AFP care a întrebat-o despre laureatul premiului Nobel în cadrul unei conferinţe privind sănătatea infantilă în apropiere de Johannesburg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite