Cum îşi alege Mossadul agenţii secreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda selecţiei deosebit de riguroase a potenţialilor spioni, agenţia de informaţii din Israel nu este ferită de greşeli care ascund repercursiuni grave. O anchetă a cotidianului local „The Jerusalem Post” a dezvăluit  semnificaţia din  spatele deciziilor unor agenţi speciali din cadrul Mossad, care au declanşat scandaluri internaţionale.

Pe pagina oficială de internet, Mossad se autodescrie drept „serviciile secrete de informaţii ale Israelului” (Isis). Tot agenţia îşi promovează operaţiunile prin sarcini precum „colectarea de informaţii în afara graniţelor Israelului”.

Mossad încurajează vizitatorii site-ului, atât israelieni cât şi străini, să aplice pentru posturi foarte diferite între ele: graficieni, logicieni, informaticieni şi specialişti poligloţi.

Deloc imprevizibil, etapa crucială a procesului de recrutare  este selecţia judiciară a potenţialilor candidaţi. Ulterior, prima probă urmăreşte să stabilească dacă recruţii sunt de acord să îndeplinească cerinţele misiunilor şi dacă pot îndeplini ordinele impuse de superiori. Astfel, specialiştii israelieni încearcă să depisteze cazurile în care unul dintre candidaţi art putea fi un posibil sabotor şi cazurile în care agenţii sunt susceptibili de greşeli care pot afecta interesele SUA.

În cele din urmă, specialiştii Mossad trebuie să se asigure că recruţii îşi vor păstra loialitatea faţă de Mossad. În  ciuda dificultăţii problematice a acestor probe, slujbele sunt hiperbolizate: „Postul care vă va schimba viaţa”, „Slujba viselor tale” şi nu numai.

În ciuda imaginii sumbre promovate în străinătae, potrivit căreia serviciile secrete israeliene pot să-i lichideze pe toţi oponenţii, Mosad nu se rezumă la o descriere atât de concisă. Mai mult, până a împlinit 60 de ani de la înfiinţare, Mossadul a fost implicat doar în 40 de cazuri de asasinate, care au vizat terorişti, criminali de război nazişti şi specialişti în explozibil nuclear.

Unii experţi sunt de părere că  pagina de internet a Mossadului are rolul de „momeală” şi de a atrage cât mai mulţi doritori de a ocupa rândurile agenţiei. Mai rămâne totuşi o problemă serioasă: cum pot fi obţinute asigurări potrivit cărora noul recrut nu suferă de probleme de personalitate, complexe şi tendinţe suicidale în stare latentă?”.

Totuşi, arhivele Mosadului aduc aminte de cazuri care au adus ruşine şi critici dure asupra agenţiei, din cauza unor agenţi care şi-au încălcat jurămintele de loialitate şi care au comis gafe grave, aşa încât aceste momente pătează reputaţia agenţiei pe o perioadă extrem de lungă de timp şio îi afectează credibilitatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite