Erdogan decapitează poliţia turcă. 350 de poliţişti, concediaţi după scandalul de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi foşti miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul turc a concediat 350 de poliţişti în cadrul scandalului politico-poliţienesc ce afectează ţara, a anunţat marţi presa, citată de AFP.

Optzeci dintre poliţiştii concediaţi sunt şefii serviciilor răspunzătoare de lupta împotriva fraudelor economice, a contrabandei şi a crimei organizate la Ankara, potrivit agenţiei de presă Dogan.

250 de persoane, majoritatea din afara capitalei, au fost numite în locul polişiştilor demişi. Poliţia din Ankara a refuzat să comenteze. Totul a avut loc conform unui decret al guvernului emis la miezul nopţii, relatează BBC.

Premierul turc, Recept Erdogan,  acuzase poliţia şi sistemul judiciar de „complot murdar”. La 17 decembrie a fost demarată o acţiune anticorupţie care a dus la arestarea fiilor unor miniştri şi la reţinerea unor oameni de afaceri. Miniştrii ai căror fii au fost reţinuţi au demisionat.

Premierul Erdogan - care a schimbat 10 miniştri după izbucnirea scandalului - a spus de mai multe ori că întrega operaţiune este de fapt o încercare de a discredita partidul de guvernământ, aflat în campania electorală pentru alegerile locale din martie.

Ancheta a scos la iveală conflictul dintre partidul de guvernare, AKP, şi mişcarea liderului religios Fethullah Gulen, ai cărui adepţi deţin poziţii-cheie în serviciile secrete, poliţie şi sistemul de justiţie care ar fi iniţiat ancheta.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, şi câţiva oficiali guvernamentali, au avertizat în câteva rânduri cu privire la existenţa unui „stat paralel“ în poliţie şi în sistemul de justiţie.

De la primele arestări care au avut loc la începutul scandalului, la 17 noiembrie, Guvernul a sancţionat deja zeci de responsabili ai poliţiei, printre care şeful poliţiei de la Istanbul, acuzaţi că nu au informat în legătură cu evoluţia anchetei judiciare care ameninţă stabilitatea Cabinetului turc.

Premierul Tayyip Erdogan a declanşat, de asemenea, un atact dur la adresa justiţiei, inclusiv prin numirea mai multor magistraţi consideraţi siguri din punct de vedere politic, pentru a încerca să stopeze ancheta.

În ultimele trei săptămâni, Erdogan a acuzat confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen că este la originea unui "complot" care vizează destabilizarea Guvernului cu trei săptămâni înaintea alegerilor muncipale.

Mult timp aliată a partidului islamisto-conservator AKP (Dreptate şi Dezvoltare), confreria lui Fethullah Gulen a intrat în conflict cu Guvernul după ce a denunţat un proiect vizând închiderea unor şcoli private, care reprezintă pentru ea o importantă sursă de venituri.

Zeci de oameni de afaceri şi politicieni apropiaţi ai puterii au fost arestaţi în urma anchetei deschise de justiţie, iar trei miniştri din guvernul turc au demisionat. De la izbucnirea scandalului  au avut loc  ample proteste în Istanbul şi Ankara.


Citeşte şi:

Scandalul de corupţie din Turcia pune în pericol poziţia de prim-ministru a lui Erdogan

Scandalul de corupţie declanşat în Turcia riscă să ducă la criză guvernamentală, partidul aflat la putere fiind divizat în momentul de faţă, iar viitorul politic  al prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan fiind incert, potrivit „Der Spiegel”.

Lupta pentru putere dintre Erdogan şi un cleric turc din SUA, la originea crizei din Turcia

Criza politică din Turcia ar putea fi cauzată de luptele pentru putere dintre Guvernul islamo-conservator condus de Recep Erdogan şi influenta mişcare inspirată din islamul modern Hizmet, fondată de Fethullah Gulen, un cleric musulman turc în vârstă de 73 de ani care locuieşte în Statele Unite.

VIDEO Scandalul de corupţie din Turcia se extinde: trei membri importanţi din partidul de guvernământ au demisionat

Partidul premierului turc Recep Tayyip Erdogan numără de vineri mai puţini membri, după ce trei deputaţi şi-au dat demisia. Aceasta este cea mai recentă serie de schimbări de pe scena politică din Turcia, puternic afectată de un amplu scandal de corupţie.

FOTO VIDEO Premierul turc a anunţat o remaniere majoră a Guvernului. Proteste violente au reizbucnit în Istanbul

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri seara o remaniere majoră a cabinetului său, după ce recent trei miniştri au demisionat din Guvern, în urma acuzaţiilor de corupţie, informează BBC.

Cutremur în guvernul turc: doi miniştri şi-au dat demisia în urma unui scandal de corupţie

Ministrul turc al economiei, Zafer Caglayan, şi cel al afacerilor interne, Muammer Guler, ai căror fii au fost inculpaţi într-un  dosar de corupţie care agită spiritele în guvernul Erdogan, şi-au anunţat miercuri demisiile, transmite AFP, citat de Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite