Captivii Statului Islamic. Mărturii cutremurătoare ale foştilor luptători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărturii şocante ale foştilor luptători SIIL despre modul în care au fost recrutaţi şi obligaţi să lupte.
Mărturii şocante ale foştilor luptători SIIL despre modul în care au fost recrutaţi şi obligaţi să lupte.

În nordul Siriei, o zonă controlată de forţele armatei kurde, mai mulţi militanţi, foşti membri ai grupării fundamentaliste Statul Islamic, au dezvăluit unei echipe de jurnalişti americani o serie de amănunte cutremurătoare cu privire la viaţa de zi cu zi în rândul grupării.

O echipă a postului de televiziune american CNN a realizat un reportaj în regiunea Jazir, nordul Siriei. Acolo, prizonierii aduşi legaţi la ochi în camera de interogatoriu, unul câte unul, sub ochiul vigilent al gardienilor kurzi, încep să-şi spună poveştile.

Kurzii nu permit accesul jurnaliştilor în celulele de detenţie, dar au permis jurnaliştilor americani să stea de vorbă cu câţiva militanţi ai Statului Islamic, capturaţi recent. Aceştia au mărturisit că sunt membri ai grupării fundamentaliste, dar suţin că au fost obligaţi să i se alăture.

Unul dintre prizonieri, pe numele său Suleiman, susţine că a fost obligat să se alăture grupării în urma ameniţărilor pe care familia sa le-a primit. Acesta susţine că nu a călătorit niciodată în zonele controlate de SIIL, dar recunoaşte că a plănuit şi a detonat o bombă aflată într-o maşină din zona controlată de forţele kurde.

Neveste în schimbul loialităţii 

Suleiman e de părere că în atacul pe care l-a plănuit a fost ucis şi propriul nepot. Pentru această acţiune, sirianul susţine că a primit aproximativ 3.600 de dolari. „Mi-au spus (n.r. Statul islamic) că luptă pentru islam şi pentru dreptate”, a declarat acesta pentru CNN. „Ne-au minţit. Au profitat de minţile şi de sărăcia noastră.”

Statul Islamic a capturat o bună parte dintre tertoriile Siriei şi ale Irakului, şi asta în decurs de doar câteva luni. În calea înfăptuirii unui nou „Stat Islamic” în regiune, aceştia au decapitat jurnalişti şi „infideli”.

De la mijlocul lunii septembrie, militanţii sunt prinşi într-o luptă pentru înfăputirea acestui deziderat cu forţele kurde, în partea de nord a Siriei, în apropierea oraşului Kobani. Statele Unite şi aliaţii săi bombradează poziţiile fundamenteliştilor din această regiune, dar n-au reuşit deocamdată să-i determine să se retragă din aceste zone. 

Kobani, localitate unde se dau cele mai grele bătălii împotriva militanţilor Statului Islamic 

image

Un alt prizonier cu care jurnaliştii americani au vorbit se numeşte Kareem. Are 19 ani şi susţine că a fost plătit 2.000 de dolari ca să lupte alături de SIIL în prima linie. Corpul său este plin de cicatrici, unele de mărimi considerabile, pe braţe şi pe stomac. 

„Am fost împuşcat în stomac de trei ori”, declară acesta. Kareem susţine că liderii SIIL îi drogau înainte să-i trimită în luptă. „Ne dădeau droguri. Pilule cu efect halucinogen care te făceau să lupţi fără să-ţi pese dacă mori sau trăieşti.” 

Kareem susţine că a luptat un an pe întreg teritoriul controlat de Statul Islamic. Atât lui, cât şi celorlalţi luptători li s-au promis neveste, de către liderii grupării. Majoritatea luptătorilor erau străini, Kareem având probleme de comunicare cu aceştia, pentru că nu vorbeau dialectul sirian de arabă. La un moment dat, acesta s-a întâlnit chiar cu un luptător din China, susţin jurnaliştii americani.

Totul trebuie să urmeze calea impusă de SIIL. Chiar şi femeile care nu-şi acoperă feţele erau decapitate.

Mărturiile sale cu privire la practicile Statului Islamic sunt cutremurătoare. „Ori de câte ori mergeam într-un teritoriu cucerit recent, toţi oamenii care nu aderau imediat la legea islamică impusă de Statul Islamic erau declaraţi “apostaţi” şi decapitaţi imediat”, susţine acesta. „Totul trebuie să urmeze calea impusă de SIIL. Chiar şi femeile care nu-şi acoperă feţele erau decapitate.”

Ultimul prizonier cu care jurnaliştii CNN au stat de vorbă se numeşte Jaber. Înainte de a se alătura grupării, acesta era profesor. La întrebarea jurnalistului cu privire la soarta sa în cazul în care ar fi fost găsit în timpul unei patrule SIIL, Jaber răspunde sec. „Ai fi fost mort. Şi sunt mai multe tipuri de a muri. Cu siguranţă ai fi fost torturat, poate ti-ar fi tăiat mâinile şi, eventual, decapitat. Nu ai fi fost omorât uşor", a mărturisit acesta.

Pedepse grele

Cei trei prizonieri au declarat toate acestea sub privirle agere ale paznicilor kurzi, de aceea, susţin jurnaliştii americani, este aproape imposibil de verificat dacă mărturiile sunt adevărate sau nu.

Aceiaşi jurnalişti susţin că deţinuţii nu par să fie la curent cu evoluţiile recente ale acestui conflict. Când reporterul american i-a spus unia dintre captivi că Statele Unite şi aliaţii săi desfăşoară un raid aerian împotriva foştilor camarazi, acesta a părut foarte surprins. „Sper să-i omoare pe toţi”, a reacţionat Suleiman, cu lacrimi în ochi.

Cei trei susţin că sunt nevinovaţi şi cer să fie iertaţi de către forţele kurde. Însă, aceştia din urmă susţin că dacă le-ar da drumul, a doua zi ar fi din nou în prima linie, alături de camarazii lor din gruparea Statul Islamic. Cei trei riscă pedepse foarte grele pentru faptele comise şi vor fi judecaţi de către un tribunal special, conform autorităţilor kurde. 

Citeşte şi: 

Membrii grupării Statul Islamic au eliberat 25 de elevi kurzi pe care i-au răpit în mai 

Cunoscuţi mai degrabă pentru acţiuni deosebit de violente, extremiştii musulmani din cadrul grupării Statul Islamic au anunţat recent că au dispus eliberarea a 25 de elevi kurzi, informează AFP.

Cât costă campania aeriană a Statelor Unite împotriva grupării Stat Islamic

Statele Unite ale Americii cheltuiesc în fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanţa campania aeriană efectuată în Siria şi în Irak împotriva organizaţiei Stat Islamic. Cifra este în creştere, a anunţat, luni, Pentagonul. Zborurile de recunoaştere implică cele mai importante costuri pentru operaţiunea „Determinare absolută”.

VIDEO Apelul disperat al unei tinere, sclavă sexuală a jihadiştilor din Statul Islamic: „Bombardaţi-mi bordelul!“

O tânără ce ajuns sclavă sexuală a jihadiştilor din Statul Islamic a făcut apel la trupele kurde să bombardeze locul unde este ţinută ostatică pentru că islamiştii ar fi violat-o de 30 de ori în doar câteva ore.

Statul Islamic îşi hrăneşte şi dotează califatul pe banii americanilor

În mâinile jihadiştilor au ajuns pachete cu alimente, medicamente şi echipament medical, clinici de prim ajutor - toate trimise de americani pentru populaţia civilă prinsă în războiul declanşat de Statul Islamic în Irak şi Siria. Mai mult, reţelele locale de distribuire a acestor ajutoare au pe statele de plată membri ai grupării teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite