Avertismente îngrijorătoare de la mai marii finanţelor lumii: risc de nouă recesiune, grad de îndatorare periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI

Oficialii finanţelor lumii, de la FMI, Banca Mondială şi G20, care se vor reuni la Washington, de joi până sâmbătă, se confruntă cu un peisaaj sumbru: la opt ani de la izbucnirea crizei financiare, economia globală rămâne fragilă, existând riscul unei noi recesiuni, avertizează revista Time. FMI avertizează că gradul de îndatorare al marilor economii se apropie de cel de după al Doilea Război Mondial.

FMI şi-a redus prognoza de creştere pentru majoritatea regiunilor şi pentru economia globală, ca întreg. FMI estimează o creştere globală de 3,2% în acest an, faţă de previziunea de 3,4% din ianuarie. Există şi temeri legate de volatilitatea pieţelor financiare, criza refugiaţilor, violenţele din Orientul Mjilociu şi riscul ieşirii Marii Britanii din UE, adaugă Time. Totuşi, FMI estimează o creştere de 2% a economiei UE, în 2016, şi de 2,1% în 2017, subliniază EUObserver. 

În clasamentul PIB-ului ca paritate a puterii de cumpărare, China se află în fruntea clasamentului FMI, cu 17,1% din PIB-ul mondial, urmată de SUA, cu 15,8%, Spania cu 3,4%, Rusia, cu 3,3%, Brazilia, cu 2,8%, Marea Britanie, cu 2,4%, Franţa cu 2,3% din PIB-ul mondial, scrie Le Figaro.

Pieţele financiare globale s-au calmat după recentele turbulenţe, însă mai e mult de făcut pentru a se asigura stabilitatea financiară pe plan mondial, pe fondul încetinirii creşterii economice, a scăderii preţurilor la materiile prime şi a temerilor privind evoluţia Chinei, se arată în Raportul de stabilitate financiară globală publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Din octombrie, au sporit riscurile cu care se confruntă sistemul financiar, iar turbulenţele ar putea uşor reapărea şi s-ar putea intensifica, dacă nu sunt adoptate măsuri de curăţire a bilanţurilor băncilor, în special în China şi Europa, avertizează FMI. 

Dacă perspectivele privind creşterea economică şi inflaţia se înrăutăţesc şi mai mult, riscul pierderii încrederii va creşte. În asemenea circumstanţe, turbulenţele pot interacţiona cu vulnerabilităţile bilanţurilor băncilor. Randamentele obligaţiunilor ar putea creşte şi condiţiile financiare s-ar putea înăspri, majorând povara datoriei şi presiunile asupra economiei, se arată în raportul instituţiei financiare globale. 

Temerile privind încetinirea ritmului de creştere a PIB-ului Chinei şi tranziţia spre o economie orientată mai mult spre consum au alimentat recentele turbulenţe financiare, iar dificultăţile cu care se confruntă sectorul de stat chinez afectează bilanţurile băncilor. Creditele bancare acordate companiilor cu probleme s-ar putea transforma în pierderi potenţiale pentru bănci, care ar putea ajunge la aproximativ 7% din PIB, avertizează FMI. 

Ratele negative ale dobânzilor, alături de achiziţiile de obligaţiuni, sunt cruciale pentru stimularea creşterii economice. Deşi aceste decizii au redus marjele de profit ale băncilor, în ultimă instanţă ele vor beneficia de pe urma creşterii economice mai solide şi a reducerii costurilor de finanţare, se arată în raportul instituţiei financiare globale. 

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimarea de creştere în acest an şi a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială. 

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, faţă de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni. 

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. 

Gradul de îndatorare al marilor economii se apropie de cel de după al Doilea Război Mondial 

Gradul de îndatorare al ţărilor continuă să crească în intreaga lume şi în special în ţările bogate, unde se apropie de nivelele înregistrate după al Doilea Război Mondial, avertizează  Fondul Monetar International, citat de AFP.

„În medie, datoria publică depăşeste acum nivelul atins în timpul Marii Depresiuni (în anii 1930) şi se apropie de nivelul de după al Doilea Război Mondial“, notează FMI, în raportul semestrial privind datoria.

Lovite din plin de căderea cotaţiilor petrolului, ţările exportatoare se confruntă şi ele cu o îndatorare în creştere, pentru a-şi compensa veniturile, subliniază raportul, publicat în marja reuniunii de primăvară FMI-Banca Mondială, care are loc la Washington.

Potrivit acestor estimări, datoria producătorilor de petrol din Maghreb şi din Orientul Mijlociu ar urma să ajungă la 2.000 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.

„Datoria publică ar urma să atingă astfel în acest an aproape 250% din PIB-ul Japoniei, 133% în Itlaia, 107% în Statele Unite şi peste 98% în Franţa, potrivit previziunilor FMI. 

FMi cere statelor membre să fie pregătite să „răspundă rapid“ pentru a susţine creşterea economică şi să „reducă vulnerabilităţile“ alimentate de îndatorare, recunoscând însă că marja de manevră este redusă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite