Aliaţii SUA vând tehnologie militară avansată către China, sfidând Washingtonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile legate de spionajul internaţional al SUA au învăţat statele din lumea întreagă că nici în cei mai apropiaţi prieteni nu poţi avea încredere totală, iar Statele Unite sunt nevoite să înveţe aceeaşi lecţie, însă într-un mod diferit. Rapoartele de informaţii recente arată că aliaţi europeni ai SUA şi Israelul plănuiesc sau au exportat deja tehnologie militară avansată.

Dacă Armata de Eliberare a Poporului din China va merge la război mâine, scrie Reuters, ar folosi arsenal de la unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite ale Americii, cum ar fi Germania, Franţa şi Marea Britanie. Acest lucru este posibil pentru că navele avansate de război ale Chinei sunt echipate în cea mai mare parte cu motoare diesel franceze şi germane.

Distrugătoarele chineze folosesc tehnologie franceză în fabricarea sonarelor, la fel şi în cazul elicopterelor anti-submarine şi al rachetelor de tip sol-aer. Tehnologia britanică de propulsie şi de a radarelor de avertizare în caz de atac pot fi găsite în unele avioane de luptă, rachete anti-navă şi bombardiere ale armatei chineze, care are al doilea cel mai mare buget din lume alocat pentru investiţii.

De asemenea, surse israeliene au declarat că un oficial de top din domeniul apărării naţionale a fost forţat să demisioneze recent, după ce Statele Unite şi-au exprimat furia faţă de decizia Israelului de a vinde echipament militar Chinei, notează Reuters. Acordul israeliano-chinez, anulat „în ultimul minut” la insistenţele Statelor Unite, a costat Israelul daune de 350 de milioane de dolari. Cel mai recent caz vizează un contract de vânzare a sistemelor miniaturale de refrigerare, Ricor, către China, folosite în componenţa rachetelor.

Pe măsură ce China îşi consolideze influenţa economică şi militară pe plan global, este dispusă să încheie afaceri cu orice ţară îi poate oferi avantajele necesare – inclusiv contracte cu aliaţii Statelor Unite. Această tendinţă a statelor prietene SUA de a vinde Chinei tehnologie militară avansată rămâne o ameninţare pe termen lung la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite. Din păcate pentru americani, nu există nicio soluţie imediată şi uşoară, tranzacţiile  comerciale cu ce folosesc echipament cu dublă utilizare (militară şi non-militară) fiind la latitudine fiecărui stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite