Brexit: cum este afectată securitatea europeană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapelul UE si cel al Marii Britanii. (Sursa AP)
Drapelul UE si cel al Marii Britanii. (Sursa AP)

„Ori de câte ori am întors spatele Europei, mai devreme sau mai târziu am ajuns să regretăm. Întotdeauna a trebuit să ne întoarcem plătind mereu un preţ mult mai mare“, spunea recent premierul David Cameron. Aşadar, cum ar putea afecta un potenţial Brexit rolul Marii Britanii în securitatea europeană? Iată ce ne-au spus experţii.

Anchetă realizată de Andrej Matisak pentru Defence Matters.

Simon Moody, King's College London

Istoria experimentului european este o istorie a indeciziei britanice generate de două probleme importante: cât ar trebui Marea Britanie să investească în securitatea europeană; şi în ce fel. În istoria recentă, în timpul Războiului Rece, ameninţarea la adresa securităţii europene era clară (expansiunea sovietică) şi a fost relativ uşor să articulezi acest obiectiv în faţa opiniei publice. Cu toate că au apărut întrebări dificile despre forma acestui angajament (arme nucleare, forţe convenţionale, mijloace navale, etc.) exista un sentiment clar că acesta era comportamentul "corect".

În 2016 nu mai există o ameninţare tangibilă, concretă la adresa securităţii britanice care derivă din Europa continentală.

Problema este că în 2016 nu mai există o ameninţare tangibilă, concretă la adresa securităţii britanice care derivă din Europa continentală şi asta din perspectiva publicului larg. Cea mai mare ameninţare care rezultă din Brexit ar fi generată de efectul pe care acest proces îl are asupra aliaţilor. Cel mai important ingredient pentru orice alianţă militară şi politică este asigurarea coeziunii politice. Ieşirea Marii Britanii din UE ar submina încrederea unor aliaţi importanţi, în special a acelor state membre care sunt şi parteneri ai NATO.

În al doilea rând, ameninţările neconvenţionale de securitate care provin de pe continent - de la migraţia în masă la terorism - sunt, fără îndoială, în creştere, iar ieşirea Marii Britanii din forurile decizionale ale UE va afecta grav capacitatea sa de a influenţa politici care îi afectează în cele din urmă securitatea.

John R. Deni, Strategic Studies Institute

Implicaţiile de securitate ale Brexitului vor fi semnificative, dar indirecte, cel puţin pe termen scurt. Cred că Brexit va da o lovitură semnificativă economiei britanice, indiferent dacă Scoţia rămâne parte a Regatului Unit sau nu. Importanţa exporturilor şi a importurilor dintre UE şi UK nu poate fi subevaluată, iar această relaţie va avea cu siguranţă de suferit pe termen scurt.

Eventuala intrare în recesiune a economiei britanice post-Brexit va însemna foarte probabil reducerea cheltuielilor de apărare si chiar subminarea rolului important pe care Marea Britanie îl joacă în NATO.

Eventuala intrare în recesiune a economiei britanice post-Brexit, generata de tarife mai mari cu partenerii comerciali din UE va însemna foarte probabil reducerea cheltuielilor de apărare. Recent, Marea Britanie şi mulţi dintre aliaţi au reuşit să stopeze declinul bugetelor de apărare – deşi este o "tendinţă" aflată desigur, în fază incipientă, dar este foarte probabil să se încheie de tot, în cazul în care Marea Britanie părăseşte UE.

Iar implicaţiile unui buget de apărare care intra din nou in declin sunt potenţial profunde. Toate investitiile Marii Britanii anunţate recent - în drone, supraveghere aeriană, dimensiunea cyber - ar putea fi puse în  pericol. La rândul său, acest lucru ar submina rolul important pe care Marea Britanie îl joacă în politica apărare şi securitate a NATO. Marea Britanie îşi riscă rolul său de lider de top şi principal contributor al Alianţei.

Andrea Frontini, European Policy Centre (EPC)

Când analizăm potenţialele consecinţe ale Brexit-ului asupra securităţii europene şi transatlantice trebuie să facem o distincţie între cele două dimensiuni ale angajamentului de securitate dintre Marea Britanie şi Europa. Pe de o parte între implicarea Londrei în NATO şi contribuţia sa în politica de securitate de apărare comună a UE (CSDP), şi, pe de altă parte, între consecinţele pe termen scurt şi lung ale Brexitului asupra securităţii europene în general. În ceea ce priveşte prima dimensiune, pare puţin probabil că o Mare Britanie în afara UE ar putea afecta securitatea transatlantică masiv pe termen scurt.

De fapt, Londra a fost întotdeauna foarte dornică să investească preponderent în NATO, în primul rând pentru că dimensiunea cu adevărat transatlantică a Aliantei se potrivea orientării geopolitice tradiţionale a Londrei, iar în al doilea rând pentru că aderarea la Alianţă niciodată nu a pus sub semnul intrebarii suveranitatea militară a Regatului Unit. Aşadar, un posibil Brexit ar putea aduce, probabil, investiţii britanice şi mai semnificative în NATO pe termen scurt.

Un posibil Brexit ar putea aduce, probabil, investiţii britanice şi mai semnificative în NATO pe termen scurt.

În contrast, apartenenţa Londrei la UE nu a fost întâmpinată cu un angajament puternic faţă de politica de securitate şi apărare comună  (CSDP). De fapt, în timp ce motorul cooperării europene pe probleme de apărare a fost, fără îndoială, tandemul franco-britanic iniţiat prin Declaraţia de la Saint-Malo din 1998, Londra a adoptat întotdeauna o atitudine pragmatică în chestiunile militare europene lăsând foarte puţin spaţiu de manevră pentru orice dezvoltare cu adevărat integraţionistă a CSDP, optând deseori pentru cooperarea bilaterală, în special cu Franţa.

Astfel, pe termen scurt, un "Brexit" ar putea oarecum elibera UE de un mare jucător destul sceptic, generând în acelaşi timp o provocare pentru celelalte state membre ale UE asupra modului în care va evolua procesul integrării europene pe dimensiunea de securitate şi apărare în contextul în care UE nu se va mai baza pe capacităţile militare ale Londrei.

Abandonarea calităţii de membru al UE va transmite un mesaj politic negativ partenerilor continentali ai Londrei, acela că Marea Britanie nu doreşte să mai fie implicată în ceea ce poate fi considerat fără îndoială drept cea mai importantă garanţie a securităţii Europei, şi anume procesul de integrare al Bătrânului Continent din ultimii 60 de ani, adesea văzută în strânsă legătură cu rolul esenţial al NATO ca furnizor de securitate în Europa.
 

Pe de altă parte, o UE lipsită de Marea Britanie s-ar lupta pentru a face progrese în domeniul militar, atât în ceea ce priveşte capacităţile operaţionale şi cele industriale, dar şi cu riscurile inerente ale unui rol "periferic" al UE în afacerile regionale şi globale.

În cele din urmă, trebuie să ne întrebăm dacă Brexitul ar putea avea un impact asupra modului în care Statele Unite vor percepe Marea Britanie, având în vedere puternica preferinţă actuală a Washingtonului pentru o implicare mai semnificativa a Europei în propria vecinătate. Iar acest lucru ar putea afecta inclusiv influenţa Marii Britanii în cadrul NATO, precum şi viitoarele sinergii între Alianţă şi UE.

Versiunea integrală acestui articol a fost publicată pe platforma Defence Matters.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite