Extrema dreaptă maghiară are legături cu spionajul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria e în stare de şoc. După uciderea unui poliţist de către şeful unei grupări paramilitare neonaziste, presa maghiară şi internaţională dezvăluie că autorul crimei, István Győrkös, are legături vechi şi strânse cu serviciul secret al armatei ruse, GRU.

O ştire a zguduit Ungaria la sfârşitul lunii trecute şi a dat naştere unui scandal uriaş.

Un poliţist a fost împuşcat mortal şi un altul grav rănit în timp ce încercau să percheziţioneze locuinţa fondatorului Frontului Naţional Ungar (MNA), István Győrkös. În cele din urmă, liderul neonazist în vârstă de 76 de ani a fost arestat alături de alţi 11 membri ai grupării sale. Totodată, poliţia antiteroristă a confiscat droguri, muniţii, arme de foc sofisticate şi substanţe explozive deţinute ilegal de MNA la Budapesta şi în alte şapte oraşe ale Ungariei.

La o lună de la apariţia acestei ştiri, noi informaţii au ieşit la iveală despre István Győrkös şi gruparea sa, care arată că Moscova şi-a implantat un important cap de pod în statul vecin chiar sub ochii premierului conservator Viktor Orban.

image

Liderul MNA István Győrkös, în partea stângă a imaginii

Potrivit presei din Ungaria şi celei internaţionale, Győrkös a participat la campanii de dezinformare ale Moscovei în schimbul unor finanţări. Mai mult, membri ai grupării sale s-au antrenat împreună cu spioni sub acoperire de diplomaţi şi militari ruşi. În lumina acestor dezvăluiri, analiştii atrag atenţia asupra unei practici a Rusiei de folosire a organizaţiilor extremiste din străinătate ca instrumente de manipulare a opiniei publice şi destabilizare a situaţiei politice.

Legăturile dintre Frontul Naţional Ungar şi GRU

Site-un index.hu scrie că legăturile dintre MNA şi GRU datează de mai mulţi ani şi sunt destul de strânse. În cadrul anchetei, Biroul Naţional de Investigaţii al Ungariei a descoperit mai multe e-mailuri între membrii MNA cu privire la atragerea unor fonduri din Rusia. În schimbul finanţărilor obţinute pe filiera rusească, István Győrkös participa la răspândirea unor mesaje de propagandă ale Kremlinului. Astfel, liderul neonazist maghiar a creat site-ul hidfo.ru (cap de pod în traducere, n. red.), un forum de propagare a unor dezinformări pe tema războiului din estul Ucrainei.

O dezinformare postată pe acest forum a provocat chiar şi tensiuni diplomatice între Budapesta şi Moscova. În august 2014, Győrkös a publicat pe site şi pe un cont de Facebook fotografii „trimise de cititori“ cu presupuse tancuri T-2 trimise de Budapesta Ucrainei pentru a o ajuta în lupta sa împotriva separatiştilor proruşi din Donbas. Imediat după publicarea acestor fotografii, Ministerul rus de Externe a acuzat Ungaria că oferă ajutor militar Ucrainei. Serviciile secrete ungare au respins însă această acuzaţie, arătând că respectivele fotografii fuseseră trucate de GRU şi folosite pentru a intimida guvernul de la Budapesta.

image

FOTO hidfo.ru

De asemenea, spioni ruşi sub acoperire de diplomaţi au luat parte la partide de airsoft (jocuri militare cu muniţie falsă, n. red.) organizate de MNA, mai scrie site-ul index.hu, citat de stopfake.org.

Organizaţiile extremiste, pe post de pioni ai Moscovei

Fondată în 1989, MNA este o grupare paramilitară cu ideologie naţionalistă şi neonazistă care s-a remarcat de-a lungul timpului prin acte de intimidare la adresa evreilor şi a homosexualilor.

În opinia ziaristului Andras Dezso, specializat în investigarea mişcărilor de extrema dreaptă, Rusia foloseşte astfel de organizaţii ca instrumente de influenţare a unui alt stat.

„Nu mai e vorba despre spionaj clasic, ci despre manipularea presei, a publicului şi a sistemului politic. Ruşii folosesc arme radical diferite pentru a crea o realitate alternativă. Ei vor să dezorienteze oamenii, să-i facă să se simtă nesiguri“, a declarat Dezso, citat de „Financial Times“.

Cazul MNA arată o tendinţă întâlnită şi în alte state europene privind implicarea Rusiei în chestiunile interne prin intermediul unor grupări extremiste, comentează şi expertul american în securitate John Schindler pentru „The Observer“.

În Cehia serviciile secrete ruse sunt acuzate că duc un „război informaţional“, creând în acest scop o reţea de grupări şi agenţi de propagandă.

În raportul său anual, publicat la începutul lui septembrie, serviciul secret ceh (BIS) a avertizat că serviciile de spionaj ale Rusiei şi Chinei sunt cele mai active pe teritoriul Cehiei, iar Rusia, în special, a încercat să influenţeze presa locală în privinţa conflictelor din Ucraina şi Siria. BIS a mai avertizat ca agenţii ruşi încearcă să alimenteze tensiunile politice şi sociale din Cehia, cu ajutorul grupurilor de susţinere populiste şi extremiste, dar şi grupurilor „păpuşă“. 

În Ungaria, de exemplu, MNA este acuzată de promovarea politicii antioccidentale şi antiglobaliste a Rusiei.

De ce tace Budapesta?

Dezvăluirile despre legăturile dintre MNA şi GRU au stârnit numeroase critici în Ungaria, mulţi întrebându-se asupra motivelor pentru care Viktor Orban a tolerat astfel de activităţi.

Partidul de opoziţie Politica Poate fi Diferită (LMP) a cerut înfiinţarea unei comisiii parlamentare pentru a examina influenţa crescândă a Rusiei pe scena politică din Ungaria.

Fostul premier Ferenc Gyurcsany a criticat la rândul său relaţiile apropiate dintre actualul premier conservator Viktor Orban şi Moscova, în condiţiile în care între 600 şi 800 de agenţi ruşi operează nestingherit pe teritoriul ungar. Potrivit lui Gyurcsany, Budapesta s-a transformat chiar în „Mica Moscova“ din cauza toleranţei lui Orban faţă de implicarea făţişă a Rusiei în problemele interne ale ţării sale, notează „Financial Times“.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor maghiare de informaţii, Budapesta ştia de aceste legături, dar nu a făcut nimic pentru a le întrerupe de teama unor posibile consecinţe economice şi politice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite