VIDEO Cum ascundeau grecii piscinele de autorităţile fiscale în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ascundea grecii piscinele de autorităţile fiscale elene în 2010. FOTO: Arhiva Adevărul.
Cum ascundea grecii piscinele de autorităţile fiscale elene în 2010. FOTO: Arhiva Adevărul.

Anunţul recent făcut de autorităţi privind posibila impozitarea de anul viitor a construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, ne aduce aminte de o măsură asemănătoare luată de Grecia, în 2010, acolo unde taxarea în plus a acestor construcţii i-a făcut pe proprietari să-şi ascundă piscinele de ochii autorităţilor.

La acel moment, în declaraţiile fiscale, circa 330 de rezidenţi greci anunţaseră că au în proprietate o construcţie care conţine şi o piscină. În realitate, după ce au studiat fotografii din satelit, autorităţile elene au descoperit că în ţara lor există 16.974 de piscine, conform datelor publicate, în 2010, de „The New York Times”. La un calcul simplu, 98% din proprietari nu declaraseră în actele fiscale că deţin o piscină.

Caracterizată de presa internaţională ca fiind o ţară săracă, dar cu cetăţeni bogaţi, Grecia pierde anual aproximativ 13 miliarde de euro din pricina evaziunii fiscale. Parte a unui plan mai extins de a combate corupţia, autorităţile din Grecia au decis şi ele în 2010 să depisteze proprietarii cu maşini de lux sau chiar cei care deţin piscine, pentru a atrage mai multe fonduri la bugetul de stat.

Goana după piscine, în versiunea greacă

Dorinţa de a strânge mai multe venituri la buget a deschis în Grecia, acum trei ani, o adevărată goană a proprietarilor care aveau o piscină sau a celor care deţineau autoturisme de lux. Nici tehnologia nu a fost uitată. Serviciul Google Earth a fost nominalizat de oficialii eleni ca fiind un program des utilizat pentru a găsi piscinele.

Departamentul pentru combaterea evaziunii fiscale (SDOE) anunţa în 2010, prin vocea şefului acestei autorităţi, Ioannis Kapeleris, că modalităţile de a depista piscinele nedeclarate includ programul Google Earth, după care poliţia ajunge la faţa locului cu elicoptere pentru a le filma. Prin această metodă, autorităţile fiscale din Grecia au descoperit că în ţară există aproape 17.000 de piscine, şi nu doar 324, numărul oficial , declarat de proprietari.

Tot în acea perioadă, oficialii greci făceau fotografii maşinilor de lux parcate în faţa cluburilor de noapte. Prin această metodă s-a descoperit că circa 6.000 de rezidenţi aveau maşini mai scumpe de 100.000 de euro, deşi declaraseră venituri anuale de numai 10.000 euro.

„Venituri care sfidează buna credinţa”

Bănuielile oficialilor greci au crescut după ce 150 de medici, care locuiau în cartierul modern Kolonaki, din centrul Atenei, au declarat venituri anuale de mai puţin de 40.000 de dolari. Treizeci şi patru dintre ei au notat chiar în actele oficiale ca au mai puţin de 13.000 de dolari, anual, o sumă ce îi scutea de la plata impozitelor.

„Asemenea venituri sfidează buna credinţă”, spunea atunci Ilias Plaskovitis, secretarul general al Ministerului de Finanţe, responsabil cu modernizarea legislaţiei fiscale a ţării. „Sunt multe persoane cu o casă, cu o cabană, persoane care deţin două autoturisme şi poate chiar o ambarcaţiune, dar care pretind că ar câştiga anual circa 12.000 de euro. Nu poţi încălzi o casă sau cumpăra combustibil suficient pentru maşină cu o asemenea sumă”, declara Ilias Plaskovitis.

Huse militare şi gresia verde, modalitaţile grecilor de a ascunde piscinele

Inventivitatea celor care încercau să evite plata acestor taxe este şi ea una demnă de consemnat. Presa internaţională scria în 2010 că proprietarii de piscine apelau la diverse modalităţi de a-şi ascunde construcţia de ochii autorităţilor. Aceştia cumpărau huse militare pe care le puneau deasupra piscinelor pentru a nu fi găsite de elicoptere, îşi cumpărau gresie verde pentru a semăna cu iarba sau îşi doreau chiar să blocheze accesul serviciului Google Earth în zona lor cu ajutorul hackerilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite