Victoria CDU/CSU văzută de la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierului Victor Ponta cu Angela Merkel - Berlin, 11.06.2013    FOTO gov.ro
Premierului Victor Ponta cu Angela Merkel - Berlin, 11.06.2013    FOTO gov.ro

Nu încape nicio îndoială că oficialii români, de la stânga la dreapta, acordă relaţiei cu Germania un rol important, dar pe de altă parte ei nu pot ascunde o anume inhibiţie în comunicare.

Victoria în alegerile germane a Uniunii Creştin Democrate nu a provocat în România reacţii vizibile. Este poate simptomatic pentru modul în care societatea românească percepe evenimentele care îi depăşesc orizontul domestic, dar şi pentru un anumit contratimp. USL a câştigat anul trecut alegerile cu un program care mergea împotriva ideii de ”austeritate” şi, cel puţin la nivelul sentimentului public, împotriva modului în care Germania a orientat politica europeană în anii care s-au scurs.

Să ne amintim bunăoară că Victor Ponta îi curta pe socialiştii francezi care cel puţin la vremea aceea purtau o vie controversă cu dreapta germană asupra celor mai sensibile subiecte europene. Aşadar chiar dacă guvernul Ponta a părut să înţeleagă lecţia prudenţei şi cumpătării, sentimentul public a rămas ancorat în aşteptări diferite.

Singurul oficial român care a emis un mesaj de felicitare a fost de aceea Preşedintele, Traian Băsescu, care vorbeşte în primul rând ca membru al PPE, acolo unde conservatorii germani ocupă un loc important:. ”Doresc să vă adresez sincerele mele felicitări pentru victoria pe care Uniunea Creştin-Democrată a obţinut-o în alegerile generale legislative. Această reuşită marchează confirmarea faptului că politicile partidului dumneavoastră i-au convins pe cetăţenii germani că direcţia pe care aţi adoptat-o şi pe care aţi susţinut-o în toţi aceşti ani este una de succes”.

Intrersant este că prim-ministrul, Victor Ponta, nu a emis deocamdată (n.red. - până luni la prânz) niciun mesaj cu toate că, de la vizita sa în Germania, site-ul oficial al guvernului României, se deschide cu o fotografie care îl înfăţişează păşind pe covorul roşu alături de cancelarul Angela Merkel. Iar blogul său personal a rămas blocat la 7 iulie, cu aceeaşi imagine a vizitei sale la Berlin.

Nu încape nicio îndoială că oficialii români, de la stânga la dreapta, acordă relaţiei cu Germania un rol important, dar pe de altă parte ei nu pot ascunde o anume inhibiţie în comunicare. Premierul social-democrat, Victor Ponta, un politician foarte sensibil la percepţia publică, se gândeşte probabil că un mesaj de felicitare foarte vizibil adresat, practic, liderului dreptei europene nu l-ar pune într-o lumină foarte bună şi, de aceea, aşteaptă ca mesajele să fie percepute ca având dimensiune pur diplomatică. Dar este nevoie în prealabil ca în Germania să se clarifice negocierile legate de formarea viitorului guvern.

Nu putem ignora nici faptul că în multe subiecte delicate, cum ar fi de exemplu admiterea României în spaţiul Schengen, nu există în Germania deosebiri semnificative între stânga şi dreapta, ceea ce face ca rezultatul alegerilor să nu fie corelat la Bucureşti cu prea multe calcule politice.

În orice caz, se poate spune că premierul Victor Ponta a mizat corect atunci când a insistat să facă vizita sa la Berlin încă înainte de alegerile din Germania, căci el se poate aştepta de aici înainte la o liniştitoare continuitate.

Articol semnat de Horaţiu Pepine.

Materialul a apărut pentru prima dată pe dw.de.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite