Un grup de copii vrea ca Premiul Nobel să îi fie acordat unui erou al celui de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la o şcoală din Praga au contribuit la strângerea a 170.000 de semnături pentru a-l ajuta pe Nicholas Winton să câştige Premiul Nobel pentru Pace. Eforturile lor – şi povestea bărbatului în vârstă de 103 ani – sunt elementele unei poveşti extraordinare.

Miroslava Nemcova, purtătoarea de cuvânt a camerei inferioare a Parlamentului Republicii Cehe, i-a anunţat pe reporteri că doreşte nominalizarea lui Nicholas Winton la Premiul Nobel pentru Pace, relatează „Deutsche Welle“.

Alături de ea se aflau elevii de la o şcoală din Praga. Împreună, tocmai colectaseră 13.000 de semnături. Numărul total de semnături care îl susţin pe Nicholas Winton a ajuns acum la 170.000.

„Nu încercăm doar să strângem semnături pentru a-l ajuta pe Nicholas Winton să câştige premiul Nobel“, a spus Dominika Kourilova, una dintre eleve. „Încercăm să răspândim povestea în toată lumea, deoarece nu oricine o cunoaşte“.

Oficialii cehi l-au nominalizat deja pe Sir Nicholas de două ori. Având în vedere faptul că premiul este decernat numai celor care se află în viaţă, susţinătorii bărbatului în vârstă de 103 ani au puţin timp la dispoziţie. Povestea lui a fost spusă în mai multe documentare, cărţi şi filme şi rămâne una fascinantă.

În 1938, la scurtă vreme după ce Marea Britanie şi Franţa au fost de acord să cedeze Regiunea Sudetă lui Hitler, Nicholas Winton vizita Praga. A fost şocat de starea refugiaţilor. Unii dintre ei erau evrei sau activişti care luptau împotriva naziştilor, veniţi din Austria sau Germania pentru a se refugia în Cehoslovacia. Părea că refugiaţii nu erau ajutaţi cu nimic, iar cei care sufereau erau mai ales copiii.

„Când am ajuns în Praga, ştiam oarecum la ce să mă aştept“, a declarat el pentru DW într-un interviu din 2011.

Şi când am văzut ce se întâmpla cu o mulţime dintre oamenii care erau împotriva lui Hitler, inclusiv evrei, că îşi pierdeau slujbele, că medicilor nu le era permis să îşi facă meseria, copiii evrei nu mai aveau voie să meargă la şcoală, ştiam ce înseamnă“.

Nicholas Winton era convins că Hitler va ocupa restul Cehoslovaciei. Era sigur şi de faptul că evreii din ţară nu vor avea o soartă fericită.

A început să transporte copiii în afara ţării, în special în Marea Britanie. În următoarele nouă luni – chiar şi după ce Germania a invadat Cehoslovacia, în martie 1939 – trenurile care se îndreptau către Londra transportau în siguranţă 669 de copii. Printre aceştia se afla şi Milena Fleischmannova, care a plecat cu sora sa, Eva.

„Îmi amintesc cum bunicii mei erau acolo, la fel şi mama. Am o carte cu autograf. Bunicul meu a semnat-o la ora nouă seara, înaintea plecării mele. Îmi spune: «Aminteşte-ţi să fii o fiică loială ţării tale, părinţilor tăi şi să îţi aminteşti mereu de bunicul tău, care te iubeşte enorm»“.

Moştenirea lui Nicholas Winton

Astăzi, Milena este Lady Milena Grenfell-Baines. A fost îndeajuns de norocoasă pentru a se întâlni cu tatăl ei, care a reuşit să fugă din Praga. Mai târziu li s-a alăturat şi mama ei, în 1940. Mulţi alţi copii nu şi-au mai văzut niciodată părinţii.

Cât despre Nicholas Winton, povestea lui ar fi circulat cu repeziciune, dar el nu a spus nimănui – nici măcar soţiei sale – despre ceea ce a făcut înainte de război. Într-o zi, soţia lui a urcat în pod, când a găsit o valiză care conţinea documente referitoare la copii din Cehoslovacia.

Acesta a fost momentul de la care au pornit o serie de evenimente, culminând cu apariţia, în 1980, a lui Winton la televiziunea britanică. Atunci el a fost informat că zeci de copii dintre cei pe care îi salvase se aflau în public.

Restul este istorie. Povestea a fost transformată inclusiv într-un documentar, „Puterea Binelui: Nicholas Winton“. Acum, există o campanie pentru ca el să fie nominalizat la Premiul Nobel.

Iar de data asta, un grup de elevi din Cehia speră ca rugămintea să fie auzită de comitetul din Norvegia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite