Ucraina refuză creşterea preţului la gaze naturale impusă de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul a declarat că se opune majorării preţului gazelor ruseşti, după ce Moscova a anunţat o creştere cu 80%, subliniind că „se opune” măsurilor abuzive ale gigantului rus Gazprom şi că va apela la Justiţie în cazul în care oficialii celor două ţări nu vor ajunge la un acord.

Premierul ucrainean interimar Arseni Iaţeniuk a denunţat creştere bruscă cu 80% a preţului livrărilor la gaze pentru Ucraina drept o „agresiune gaziferă şi economică”. El a dat asigurăr că „presiunea politică (este) inacceptabilă”, şi a insistat că Ucraina „nu va accepta preţul de 500 de dolari”.

„Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică”, a declarat premierul, într-o şedinţă de Guvern, îndemnând executivul să fie pregătită pentru eventuale restrângeri sau tăieri ale furnizărilor de gaze naturale către Ucraina.

Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat că, în lipsa unui acord asupra preţului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, aşa cum prevede contractul de livrare a gazelor ruseşti. „Vom încerca să ajungem la un acord. Dacă nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj”, a anunţat el.

Moscova a anulat săptămâna aceasta două reduceri acordate Ucrainei pentru livrări de gaze naturale, în condiţiile în care Ucraina este dependentă de importurile ruse. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Intervenţie Uniunea Europeană

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat sâmbătă Rusia cu privire la riscul unei prăbuşiri economice a Ucrainei, din cauza creşterii - asimilate unei sancţiuni - cu 80% a preţului la achiziţia de gaze naturale ruseşti, relatează AFP.

„Rusia are tot interesul ca Ucraina să nu se prăbuşească pe plan economic şi politic”, a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier într-o reuniune informală cu omologii săi din cadrul UE, la Atena. „Rusia joacă un rol important deoarece stabilizarea economică a Ucrainei depinde în parte de preţurile energiei furnizate" de către Moscova, „de aceea este necesar să dialogăm cu Rusia, chiar dacă avem divergenţe", a adăugat ministrul german, ale cărui îngrijorări erau împărtăşite de mai mulţi dintre omologii săi reuniţi în capitala greacă.

Tot sâmbătă, preşedintele companiei ruse Gazprom Aleksei Miller a somat Ucraina să plătească o datorie de 11,4 miliarde de dolari, sumă echivalentă cu reducerile la gazele ruse acordate ţării vecine în ultimii patru ani. Invocând anularea acordului de la Harkov, potrivit căruia  Rusia se obliga să acorde Ucrainei discounturi la exporturile de gaze către Ucraina în schimbul accesului la oraşul-port Sevastopol, Miller cere ţării exsovietice să ramburseze datoria uriaşă, odată ce peninsula Crimeea a fost anexată Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite