Ucraina a cerut UE un împrumut suplimentar de 2 miliarde euro pentru plata gazelor ruseşti. Merkel recomandă aliaţilor Kievului să pună mână de la mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a cerut UE un împrumut suplimentar în valoare de 2 miliarde de euro, sumă cerută de Rusia până la sfârşitul lunii octombrie pentru reluarea livrărilor de gaze suspendate în iunie, a anunţat marţi Comisia Europeană, relatează AFP.

Această cerere trebuie să fie analizată în timpul consultărilor cu FMI şi autorităţile ucrainene, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, Simon O'Connor, în timp ce la Bruxelles continuă o întâlnire UE-Ucraina-Rusia, pentru garantarea aprovizionării Ucrainei şi Europei cu gaze, în timpul iernii.

"Comisia va face o propunere Parlamentului European şi Consiliului, în baza acestei analize, şi rămâne angajată în susţinerea Ucrainei", a spus O'Connor.

Autorităţile de la Kiev şi Moscova discută, cu ajutorul UE, un acord interimar care prevede plata de către Ucraina a unor facturi restante de 3,1 miliarde de dolari grupului rus Gazprom, din care 2 miliarde de dolari înainte de sfârşitul lunii octombrie.

La negocieri participă comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei Alexandr Novak şi omologul ucrainean Iuri Prodan.

Pentru a facilita acordul, preşedinţii celor două state, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, au cerut vineri UE să ajute Kievul să depăşească dificultăţile financiare.

Uniunea Europeană şi FMI au aprobat deja Ucrainei o finanţare de 17 miliarde de euro, din care 11 miliarde de euro din partea UE.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni, la Bratislava, că aliaţii Ucrainei trebuie să ajute această ţară să-şi plătească datoria faţă de Rusia pentru gazele naturale livrate.

Şefa guvernului de la Berlin a făcut această declaraţie, preluată de AFP, după ce premierul slovac Robert Fico a reafirmat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, opoziţia sa faţă de un ajutor financiar pentru Kiev.

„Fiecare trebuie să-şi aducă o contribuţie, inclusiv Slovacia. Acum căutăm o soluţie, nu o avem încă şi iarna se apropie deja”, a declarat Angela Merkel, insistând asupra necesităţii de a se ajunge la un acord în această privinţă între Ucraina, UE şi Rusia.

Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunţat anterior că Ucraina şi Uniunea Europeană doresc semnarea, marţi, la Bruxelles, a unui acord interimar cu Rusia, care să prevadă livrarea de gaze naturale în Ucraina şi tranzitarea lor către Europa în perioada de iarnă.

Este vorba despre o poziţie comună la care Kievul şi UE au ajuns luni în cadrul negocierilor din capitala ucraineană dintre comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger şi responsabili ucraineni, negocieri ce au avut loc înainte de reuniunea ministerială de la Bruxelles consacrată disputei ruso-ucrainene pe tema gazului.

Slovacia, foarte dependentă de gazul din Rusia, continuă să transporte gaze naturale în flux invers către Ucraina. În ultimele săptămâni, livrările de gaz din Rusia către Slovacia au înregistrat reduceri semnificative.

În cadrul conferinţei de presă menţionate, premierul slovac a adus din nou reproşuri Ucrainei, afirmând că această ţară doreşte ca alţii să-i rezolve problemele. „Am impresia uneori că Ucraina aşteaptă ca soluţia la problemele ei să vină de la toate ţările în afară de ea”, a afirmat Fico. „Ucraina trebuie să se reformeze aşa cum a făcut şi Slovacia la timpul ei”, a insistat premierul slovac.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite