Tensiuni în Malta, la peste doi ani de la uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia: plângere penală împotriva premierului
0Peste 4.000 de persoane au protestat luni seara în faţa Parlamentului Maltei şi i-au blocat pe deputaţi în interior, transmite Euronews. Protestul a avut loc la câteva ore după ce familia jurnalistei Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017, a cerut investigarea implicării premierului Joseph Muscat în acest caz.
La peste doi ani de la moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ucisă în urma exploziei unei bombe ataşate de maşina sa, Malta fierbe din cauza felului în care justiţia tratează acest asasinat.
Luni, familia jurnalistei a depus o plângere penală pe numele premierului Joseph Muscat, acuzându-l că influenţează ancheta pentru a-şi proteja apropiaţii vizaţi de acest dosar.
Fostul soţ al Daphnei Caruana Galizia şi cei trei fii ai săi îi cer lui Muscat să stea departe de anchetă, pentru a-i garanta independenţa. Ei îi amintesc că printre suspecţi figurează şi Keith Schembri, fostul său şef de cabinet şi un prieten apropiat.
Plângerea a fost depusă a doua zi de la anunţul lui Muscat cu privire la demisia sa, care ar urma să devină oficială la mijlocul lui ianuarie.
Joseph Muscat FOTO EPA-EFE
La finalul şedinţei de luni a Parlamentului, Muscat şi parlamentarii au rămas blocaţi în interior.
Potrivit „Times of Malta“, Keith Schembri, care a demisionat recent, este suspectat că a oferit informaţii importante omului de afaceri Yorgen Fenech, presupusul autor moral la crimei. Mai mult, fostul şef de cabinet al lui Muscat a participat în ultimele luni şi la reuniuni ale serviciilor de securitate şi astfel ar fi putut avea acces la informaţii sensibile legate de investigaţie.
Jospeh Muscat, în vârstă de 45 de ani, a devenit premier în 2013. Este apreciat pentru bunele rezultate economice şi criticat pentru favorizarea corupţiei.
Trei bărbaţi au fost puşi sub acuzare pentru ataşarea bombei de maşina jurnalistei, dar ei pledează nevinovat.