Rezistenţa curajoasă a lui Zelenski, în faţa „liniilor roşii” ale Occidentului: vor reuşi puterile vestice să forţeze mâna lui Putin înainte să devasteze Ucraina?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir ZelenskI FOTO SHUTTERSTOCK
Vladimir ZelenskI FOTO SHUTTERSTOCK

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski scoate în fiecare zi în evidenţă eroismul poporului său ce rezistă în faţa unei invazii ruse ce a degenerat în baraje de artilerie şi rachete asupra civililor, arată o analiză CNN.

Ajuns în postura de a fi o conştiinţă morală a Occidentului în timp ce încurajările şi apelurile sale de ajutor pentru o ţară în agonie nu lasă pe nimeni indiferent, Zelenski începe să se lovească de liniile roşii politice şi geopolitice ale administraţiei Biden şi liderilor europeni, scrie CNN. Din contră, un tiran înarmat nuclear precum Vladimir Putin nu este constrâns de aceste linii roşii şi continuă să devasteze Ucraina cu obuze şi rachete cu rază lungă, provocând distrugeri masive infrastructurii civile a ţării.

 

Ecuaţia războiului

În ecuaţia războiului intră mai mulţi factori - printre care se numără şi preţurile explodate la petrol.

Ce va face Occidentul: va forţa mâna lui Putin punând presiunea necesară asupra economiei Rusiei înainte ca preşedintele rus să distrugă Ucraina şi să aibă loc un exod masiv de refugiaţi?

Rugăminţile lui Zelenski i-au făcut să plângă pe oficialii europeni şi americani în timpul videoconferinţelor, au trezit Occidentul din somnul post-Război Rece, iar maniera în care a înţeles să apere democraţia a captivat o lume întreagă.

În timp ce Putin, cu cruzimea lui, se află la polul opus, Zelenski este omul care a schimbat lumea într-un ritm de care puţini alţii au fost capabili. De aproape două săptămâni, Zelenski încearcă cu disperare să-şi salveze ţara care nu e membră NATO: pe de o parte cerând ajutor, pe de alta bătând obrazul Occidentului.

Clipurile narative ale lui Zelenski

În ultimul clip, părăsindu-şi pentru prima dată buncărul, Zelenki a transmis un mesaj din biroul său ucrainenilor ce au avut curajul să protesteze faţă de intrarea tancurilor ruseşti în oraşele lor.

„Ei spun: Sunt aici. Sunt ale mele şi nu le predau. Oraşul, comunitatea, Ucraina mea”.

Naraţiunile video zilnice ale acestui comediant devenit erou tragic, rezumând actele de distrugere ale războiului lui Putin, au imprimat o forţă de fier eforturilor globale de a transforma Rusia într-un stat-paria, şi care s-au propagat mai rapid decât ar fi anticipat oricine.

Practic Zelenski a atras vestul într-un război proxy împotriva Moscovei în măsura în care SUA şi aliaţii săi au direcţionat rachete antiaeriene şi anti-tanc către Ucraina.

Sancţiunile internaţionale au pulverizat economia Rusiei, iar oligarhii şi-au văzut confiscate avioanele, iahturile, şi îngheţate activele din Vest. Procedând în acest fel, Occidentul speră să crească resentimentele pe plan intern împotriva lui Putin şi să pună presiune asupra regimului său, dar şi să compromită capacitatea sa de a alimenta războiul din Ucraina.

La aproape două săptămâni de la începutul invaziei, problema Occidentului este să decidă ce opţiuni are pentru a înăspri sancţiunile,mărind presiunea ecoonomică asupra Rusiei, în timp ce se asigură simultan că nu alimentează o escaladare militară.

 

Liniile roşii ale Occidentului

Or, sunt tot mai multe semne că, în ciuda eroismului său, Zelenski începe să se lovească de prudenţa Occidentului care doreşte să evite declanşarea celui mai negru scenariu în care riscul este să izbucnească al treilea război mondial.

Zelenski este însă perseverent. Într-un interviu pentru postul de televiziune american ABC, preşedintele ucrainean i s-a adresat lui Joe Biden: „Sunt sigur că preşedintele american poate face mai mult de atât. Sunt sigur că are această putere, mi-ar plăcea să cred asta. Este capabil să facă mai mult”.

„Toată lumea crede că suntem departe de Canada şi SUA. Nu e aşa, pentru că suntem într-o zonă a libertăţi”, a spus Zelenski, avertizând că lumea ar trebui să se simtă obligată să intervină atunci când libertatea şi drepturile populaţiei sunt călcate în picioare.Iar asta pentru că în curând s-ar putea ca şi ale lor să fie periclitate.

„Fiindcă noi vom fi primii. Următorii sunteţi voi. Cu cât bestia se va înfrupta mai mult, cu atât va dori şi mult, tot mai mult”.

Zonă de interdicţie aeriană

Apelurile sale repetate către NATO să instituie o zonă de excludere aeriană în Ucraina au fost respinse categoric de puterile occidentale.

În vizitele sale în ţările baltice, secretarul de stat american Anthony Blinken a explicat de ce o asemenea măsură iese din discuţie: „Asta înseamnă că dacă un avion rus violează interdicţia trebuie să-l doborâm.Or, asta creează riscul considerabil al unui conflict direct cu Rusia,şi astfel al unui război extins, ceea nu ar fi în interesul nimănui”.

Avioane de luptă

Zelenski a făcut apoi un apel la fostele semnatare ale Pactului de la Varşovia pentru a livra Ucrainei avioane ruseşti din vremea Războiului Rece cu care piloţii ucraineni sunt deja familiarizaţi. El a cerut membrilor Congresului american să trimită Ucrainei avioane de luptă.

Planul începe să nu mai sune atât de bine după ce au apărut temeri că ideea ca avioane de fabricaţie sovietică să fie folosite împotriva trupelor ruse l-ar putea înfuria pe Putin, cu riscul antrenării în război a statelor est-europene din NATO.

„Polonia nu-şi va trimite avioanele de luptă în Ucraina şi nu va permite folosirea aeroporturilor sale”, a anunţat pe Twitter cabinetul premierului polonez.

Londra avertizează Varşovia că se expune „răzbunării” Rusiei dacă oferă avioane de război Ucrainei

La rândul său, secretara de presă a Casei Albe,Jen Psaki a minimalizat ideea că SUA ar putea realimenta rapid Forţa Aeriană poloneză cu avioane de luptă americane în schimbul MiG-29 -urilor sovietice trimise de Polonia Ucrainei.

„În Polonia există o bază aeriană NATO. Dacă de acolo pleacă avioane, s-ar putea crea o situaţie provocatoare. Care ar fi celelalte opţiuni şi unde aterizează? Sigur că nu împiedicăm sau descurajăm Polonia, doar că nu e atât de simplu, pentru că nu doar deplasăm avioane într-o parte sau alta”.

Aceste comentarii sunt ultimul semnal recent că, deşi Occidentul a impus pedepse extreme Rusiei în tentativa de a salva Ucraina, liderii săi rămân prudenţi ca să evite să pornească un război ce ar putea escalada într-o confruntare nucleară catastrofală, scrie CNN.

Harkov FOTO SHUTTERSTOCK

Harkov FOTO EPA-EFE

Interzicerea importurilor de gaze şi petrol din Rusia

O altă opţiune pentru a strânge laţul în jurul lui Putin a început să fie adusă în discuţii recent de către SUA: interzicerea exporturilor de gaze şi petrol ruseşti. Paradoxal este că sancţiunile au contribuit la explozia preţurilor petrolului şi astfel depozitează bani în cuferele de război ale lui Putin.Este motivul pentru care interzicerea exporturilor de petrol din Rusia este atractivă pentru Washington, mai ales că SUA importă puţin petrol din Rusia.

Zelenski a făcut şi el apel luni la boicotarea sectorului energetic rus.

„Asta poate fi un embargo. Sau doar moralitate - pentru că refuzi să dai bani unui stat terorist”.

Acest apel al lui Zelenski poate fi însă un pas prea extrem pentru Europa care de ani de zile a fost în vizorul criticilor dure ale Washingtonului din pricina politicilor care o fac dependentă de gazul şi petrolul rusesc, şi astfel vulnerabilă la şantajul Moscovei într-un moment de creştere a tensiunilor pe plan internaţional.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost primul care a pus linie. Iar asta după ce, pentru a pedepsi Rusia că a invadat Rusia, a fost dispus să modifice radical elemente de politică externă, oprind autorizarea gazoductului Nord Stream 2 şi fiind de acord să trimită Ucrainei arme letale. Decizia lui Scholz a fost de natură să mulţumească  Washingtonul, însă luni el a spus că energia din Rusia este esenţială pentru Europa. Lui i s-a alăturat Ungaria care a anunţat că nu sprijină un asemenea pas.Moscova furnizează 40% din necesarul de gaz al UE şi 27% din importurile petroliere.

Dezbateri în Congresul american

În Congresul american există un sprijin puternic pentru o legislaţie prin care să se interzică importurile americane de gaz şi petrol din Rusia.Ar fi însă acţiune unilaterală care ar fi mai mult simbolică dacă nu se alătură şi Europa.

Impasul american cu privire la acest pas l-a determinat pe Biden să ia în considerare umblarea la lista de sancţiuni ale unui alt stat paria, şi anume Venezuela,unde a fost trimisă o delegaţie pentru a tatona terenul şi a încerca o izolare a Rusiei de unul din aliaţii săi.

Senatorul Rick Scott din Florida, care conduce campania republicanilor din Senat, a declarat luni: „Ar trebui să să nu mai importăm petrol rusesc, punct. Şi în niciun caz nu trebuie să mergem în Venezuela... Când vom pricepe că nu ne putem baza pe aceşti infractori?”

Amplificarea controverselor la Washington este un semnal de avertisment pentru Zelenski şi cu siguranţă va fi observată şi la Moscova, notează CNN.

Cu cât durează mai mult războiul din Ucraina, cu atât cresc şansele ca presiunea politică şi strategică să se acumuleze şi în capitalele membrelor NATO. Soarta Ucrainei ar putea depinde de răspunsul la o întrebarea: cine va rezista cel mai mult - oamenii curajoşi ai Ucrainei şi preşedintele lor, economia rusă sau toleranţa opiniei publice occidentale şi a liderilor săi faţă de tensiunea crescută provocată de un preşedinte rus care lansează ameninţări nucleare?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite